Victorias favoritsorter:

Marine , en tidig sort som tål frosten bättre än många andra.

Swift , en av de tidigaste färskpotatissorterna med god smak och runda välformade knölar med ljusgul köttfärg. En riktig primör potatis!

Labella , nyhet! En sen rödskalig potatis med gult kött som ger hög avkastning. Vackra jämnstora knölar som har goda lagringsegenskaper. Mycket god smak och resistent mot sjukdomar.

Amandine , en av de godaste färskpotatisar jag ätit. Tidig fransk sort med mandelform, gult fast kött. och tunnskalig. God till sallader , kokning eller som klyftpotatis. Ett resultat av ett förädlingsarbete där målet har varit att skapa en potatis av högsta kvalitet. Har ökat i populäritet och odlas i större utsträckning i Sverige idag.

Princess , en sommarpotatis med fast gult kött och god sjukdomsresistens. Den tål att ligga kvar i jorden, och behöver inte skördas direkt.

Så här gör du:

Förgro potatisen i fyra till fem veckor innan den planteras ut. Det går bra att sätta potatisen i en äggkartong.. Placera ljust och svalt.

När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att sätta ut potatisen. Jorden bör vara ca,8 grader varm. Potatisen trivs i lucker och mullrik sandjord. Plantera med ett avstånd på 50cm och 25 cm mellan potatisarna. Potatisen skall sättas 5-8 cm under jord. Vattna. Efter två till tre veckor kommer de första småplantorna upp.

När plantorna kommit upp 10-15cm kupar man plantorna ända upp till blasten. Annars blir potatisen grön och oätlig.

När det närmar sig skörd så kan man luckra upp jorden försiktigt kring plantorna för att se om potatisen är färdig.

Grundgödsla jorden med kogödsel, för mycket kväverik gödsel kan ge skorv och blötkokning. Hellre för lite gödsel än för mycket. Vattna!