Vanja: Hur är ditt förhållande till dina föräldrar nu?
Olivia Trygg: jag och mamma har jätte bra kontakt idag men pappa gick tyvärr bort pga alkoholen i maj nu i år..

Dr G: Tack för er insats. Med anledning av vitjul-kampanjen och vad du har varit med om. Tror du att det bästa vore hel avhållsamhet om man vill vara en förebild för sina barn eller att dricka måttligt (2 glas vin sådär) och visa på hur man kan hantera det?
Olivia Trygg: Jag tror på hel avhållsamhet när man är runt sina barn. Man behöver inte vara full för att barn ska påverkas utan det kan räcka med 2 glas vin för att barn ska märka skillnad.

nettis: Hej bra att du träder fram hur ska man som förälder som vet att man dricker för mycket men inte inser det just då göra ?
Olivia Trygg: Tack! Testa dig själv, klarar du av en vit månad?

Bengt: Jag vill inte föringa alkoholism,men en fråga till dig.Detta att en pappa i familjen alltid utmålas som alkis varje jul,detta är som jag ser det en mycket liten procent,så varför alltid måla upp detta som att alla är det?
Olivia Trygg: Därför att så många drabbas runt omkring alholisten inte bara han/hon själv.

pia: Vet du om att det finns självhjälpsgrupper. Al-ateen och al-anon, anhöriga o vuxna barn till alkoholister. Är själv grupprepresentant för al-anon på orten. Ger mycket stöd o hjälp med 12-stegsprogrammet.
Olivia Trygg: Jg har själv gott på al-ateen och går nu imellan åt hos allanon. De ger än verkligen styrka

Hjärta: Hej! Jag är en tjej på 11år. Jag har en pappa som dricker lite för mycket. Det är ett stort problem, små saker i skolan blir stort så jag inte orkar, och det blir för mycket. Jag stannar hemma från skolan och vill själv gå till skolan men det är något i huvudet som gör så jag inte vill. Jag kan liksom inte styra det. Vad ska jag göra för att må bättre? Och komma till skolan? Jag är också rädd för min framtid, hur det ska bli när jag inte är med på idrotten och skolan! Hur ska jag göra?!
Olivia Trygg: Det betyder mycket att du höra av dig till mig. Skriv gärna ett mail till mig på olivia@tryggabarnen.com. Finns det någon du kan prata med, en lärare, fritidsläarare? Maila mig" Det kommer bli bra :)

Emelie: Hej! Har själv en förälder som har ett osunt förhållande till alkohol, som har påverkat mig starkt. Dricker du lite, eller är du nykterist? Vad tror du är bäst?
Olivia Trygg: Jag vet riskerna med alkohol men man ska inte bli staffad pga att man har haft en föräler som varit eller är alholist. Tänk på att det är 25% störra chans att du kan hamna där.

Linn: Vad tror du om att bjuda på alkohol till barn? Jag växte upp i en familj där man absolut inte fick smaka på alkohol innan man själv kunde köpa den på systemet. Detta gjorde att man på egen hand fixade alkohol, vilket jag nu inte vill att mina barn gör.
Olivia Trygg: Ju senare ett barn börjar dricka ju mindre chans blir att de startar ett beroende. Jag skulle inte servera mina barn alkohol hemma. Men sedan är det svårt att få dem att inte testa. Berätta om riskerna

Frida: Jag har växt upp i en familj där mina föräldrar dricker under varje högtid. Jag har försökt varje år att få dem att inte dricka eller bli onyktra.. Jag har försökt att få dem att skaffa hjälpt. Hur gör man, för att få dem att inse hur mycket dem skadar sina barn? Vad kan man ta till för åtgärder.. ?
Olivia Trygg: Sätta gränser. Kanske säga att ni inte kommer om de dricker? Hör av dig till våran terapheft hos tryggabarnen - 070 202 90 49 så kan han hjälpa dig.

ronja: jag vill att mina föräldrar ska vara nyktra, men vill inget säga till dom. hur ska jag göra?
Olivia Trygg: Det blir jättesvårt, maila oss på tryggabaren info@tryggabarnen.com så hjälper vi dig där

m&M: Jag undrar varför du vill börja med detta
Olivia Trygg: Jag vill hjälpa andra så det inte mår lika dåligt som jag gjorde när det var som värst

Vanja: och så en fråga till ifrån mig, jag själv dricker ganska mycket. inte veckodagar. men fredag eller lördag, ibland både och. jag tål mycket, kan dricka 10 starköl under en kväll, jag är väldigt liten och 20 år. vad räknas som alkoholism? är jag illa ute?
Olivia Trygg: Testa dig själv, kan du ha en vitmånad ? utan att behöva få ett sug?

Olivia: Hej jag har lämnat min man som är alkoloist. Han sköter än så länge sitt jobb och det är bara närmsta kretsen som förstått hur det ligger till. Hur kan jag hjälpa vår sjuåriga dotter. Pappan har ju rätt till umgänge mm. Skall jag bara vänta tills något inträffar eller kan jag hjälpa henne att förstå vad som händer när hon är hos sin pappa?
Olivia Trygg: Hör av dig till oss på tryggabarnen.com så hjälper vi dig där.

Vanja: ..för min mamma har också haft föräldrar som är alkoholister. de valde att ta sina liv när hon bara var 12 och 14. men hon är så förlåtande över detta att hon går till gravarna och så vidare. jag har aldrig riktigt förstått detta, då jag aldrig själv hade kunnat förlåta nåt så.. hemskt och själviskt. att både ha varit full hela tiden och att ta självmord och lämna sina så små barn till olika fosterhem.. hur ställer du dig till din pappa idag? kan du förlåta honom och älska honom?
Olivia Trygg: Jag kan förlåta honom då jag vet att alkohlism är en sjukdom. Mina pappa var en fanastisk pappa innan alkoholen tog över och när jag tänker på pappa idag så tänker jag på friska pappa. Men det tog lång tid innan jag accepterade och förstod.

Ee: Är du kopplad till Vit jul kampanjen på något vis?
Olivia Trygg: Nej, det är jag inte men jag tror mycket på vitjul.. Det är barnens högtid!

Frida: HEJ! Jag & min man dricker inte men blir mobbade av s.k. kompsiar när de vet att vi inter dricker stark glög eller snaps. ska amn låte det vara?
Olivia Trygg: Jag tror att det har och göra med att de själva är rädda. Man kommer allitd få frågor när man inte dricker.. Ni är starka. Det låter vettigt att låta dem vara.

Antonio: Det framgår i debatten att alla alkoholister missköter sina barn.De behöver ju inte "supa" sig redlösa. Se tycker jag att det är falskt att ta upp hemlösa och barnsituation varje jul!!Har de inte problem hela året??
Olivia Trygg: Du har helt rätt. Men det är just runt jul då allt ska vara som bäst det oftast blir jobbigast. Alla Alkoholister misssköter inte sina barn men jag tror att barnen mår mycket dåligt då det ser sina föräldrar förändars när de dricker alhokol. Det var i alla fall så jag kännde när pappa drack. Hans personlighet förändrars av endast några få glas.

Anna: Hej jag är en tjej på 16 år och min pappa dricker jätteofta. Jag har aldrig haft någon kontakt med soc, men jag undrar om man kan få en kontaktperson utan att min pappa behöver få reda på det?
Olivia Trygg: Kontakta mig på info@tryggabarnen.com så kan jag hjälpa dig med detta efter programmet.

anna: Vi ska fira jul med mina föräldrar och alla systrar med våra familjer. Äldsta syster tar avstånd från att dricka en endaste droppe alkohol tillsammans med vår mamma och kräver att inte mamma dricker heller i hennes sällskap (gäller alla dagar om året).Vilket mamma inte gör för hennes egen och andras skull. Av förståeliga skäl då det har varit en del incidenter med min mamma. Men min syster vill att ingen annan dricker heller då, inte en snaps eller starköl, hon kräver noll tolerans från alla andra runt om. Vilket i vår familj innefattar 8 vuxna. Till exempel så vill min man dricka starköl till maten, en eller två. Men min syster kommer bli upprörd över det. För som sagt så tycker hon att alla inte ska dricka någonting med alkohol i för att hon och min mamma inte gör det. Hur ska jag/vi förhålla oss till detta?? För oavsett om någon dricker en öl eller inte kommer det bli diskussion. Det är en stor "grej" redan kring mammas sätt att dricka och hon säger alltid själv att hon inte vill att "alla andra" slutar dricka för hennes skull då hon upplever den situationen väldigt pinsam och hon blir ännu mer utpekad! I skrivandets stund så tänker jag att det bästa kanske ändå är att inte fira jul tillsammans...
Olivia Trygg: Julen ska vara härlig. Inte tvärt i mot. Jag kan tyvärr inte säga vad du ska göra men kontakta våran terapheft Lars Ögren så kommer han kuna guida dig på¨vägen 070 202 90 49

Vanja: jag skulle nog inte kunna ha en vit månad. kanske för att jag är ung.. tänker jag. här i denna lilla stad jag bor i händer det inte ett skit. det enda vi vänner och bekanta gör är att gå ut. det är så man träffar folk. har kul. och suget efter en öl hade vart.. väldigt starkt. inte bara för att få känna sig lite berusad och glad, utan för att det är gott. jag känner lika mycket sug på cocacola som öl liksom. bara att det är synd att det råkar vara gift i den ena. mer än i den andra. det du svarade mig på om mina morföräldrar, det har jag aldrig tänkt på. det låter vettigt och det är klart att det är så. det kanske är jag bara, som är arg, för att jag inte hann träffa dem.. jag gillar det du gör! keep up the good work!
Olivia Trygg: Tack Vanja! Hör gärna av dig till mig om du vill ha någon att prata med om detta. olivia@tryggabarnen.com

SUSANNE: BRA GJORT ATT DU VÅGAR .OCH ORKAR!!!!!!!!! VET HUR DET ÄR MIN PAPPA VAR OCKSÅ ALKOHOLIST OCH ALLT SOM FÖLJER MED DET SJÄLV ÄR JAG NYKTERIST !!! JAG SER INGEN GLÄDJE MED SPRITEN . FINNS SÅ MYCKET ANNAT ATT DRICKA O UMGÅS DÅ MAN PÅ ETT VETTIGT O NATURLIGT SÄTT KAN PRATA MED VARANDRA ÖNSKAR ALLA BARN I SVERIGE EN VIT JUL PÅ ALLA SÄTT
Olivia Trygg: TACK FÖR DE BRA ORDEN SUSANNE!

Madde: Hej Olivia. Jag är rädd för julen för min man dricker mycket och är dum mot mig och barnen, hur ska vi göra?
Olivia Trygg: Kontakta Alkoholterapften Lars Ögren så kommer han hjälpa dig - 070 202 90 49.

Olivia Trygg: Tack allihopa för alla frågor. Vill ni ställa mer frågor eller få fler svara tveka inte och höra av er till oss på www.tryggabarnen.com. GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR.