För drygt ett år sedan gav höjdhopparlegendaren Patrik Sjöberg ut sin självbiografi Det du inte såg, i vilken han avslöjade att han under sin uppväxt hade blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin dåvarande tränare Viljo Nousiainen. I och med detta satte Sjöberg ord på vad som många män upplever som ett stort tabu. I efterhand har man märkt av en markant ökning av män som väljer att ta bladet från munnen och söka hjälp - så pass att man till och med talar om "Sjöbergeffekten".

 - Med "Sjöbergeffekten" menar vi att allt fler män kommer till RSFU och hänvisar till att de har läst Patriks bok, vilket har inspirerat dem att berätta om övergrepp. Patrik har givit dem ett språk, rätten att vara ett offer i den bemärkelsen att man faktiskt varit med om detta, berättar Åsa Regnér, generalsekreterare på RSFU.

Regnér tror att det som gör det svårare för män att erkänna sexuella övergrepp är att de förväntas ha kontroll över sin sexualitet. Många kanske därför känner att själva manligheten får sig en törn när man utsätts för detta.

Visst hade Patrik Sjöberg hoppats att hans bok skulle hjälpa tjejer och killar som var i samma situation som han varit. Att snöbollseffekten skulle bli så stor hade han inte vågat drömma om.

 - Det mest överraskande var att jag märkte att det inte fanns ställen i landet dit män kunde vända sig. Bor du på fel ställe i Sverige så finns inte den resursen.

I och med denna upptäckt började Åsa Regnér och hennes personal studera detta lite närmare. De hittade forskning som visade att det fanns stora brister i vården och kunde uppvakta politiker och beslutsfattare, för att förhoppningsvis få till stånd en förändring.

Sjöberg är smickrad över att hans berättelse drog igång "Sjöbergeffekten".

 - Man har ju pratat om en "Patrik Sjöberg-effekt" tidigare också, men då menat något negativt. Jag är stolt över att nu ha gjort något som konkret visar att det går att hitta lösningar.

I klippet berättar Sjöberg också hur han fortsätter att jobba med dessa frågor.

RELATERAT

Patrik Sjöberg berättar om övergreppen

Patrik Sjöberg om tiden efter boken

Patrik Sjöberg får utmärkelsen Årets röst