Elaine Eksvärd är retorikexpert och har för tillfället full fokus på det amerikanska presidentvalet, där hon bland annat ska blogga för CNN i upploppet. Hon har stor vana i att bedöma framtoning och beskriver de två presidentkandidaterna som två väldigt olika retoriker.

Romney - sänka motståndaren

 - Mitt Romney har stora framgångar bakom sig, men inte så mycket social kompetens. Han är den kalla kandidaten som pratar siffror, men inte får med så mycket hjärta.

Elaine berättar vidare att man i amerikansk retorik vanligtvis pekar på det som är fel och använder skrämselretorik.

 - Romney försöker hela tiden sänka sin motståndare, istället för att fokusera på att vinna anhängare.

Obama - målar bilder

Vad gäller president Barack Obama så berättar Elaine Eksvärd att han är en skicklig retoriker, men att han får kritik för att han läser innantill för mycket.

 - Han tittar alltid åt höger och vänster, men aldrig rakt fram då han inte har någon teleprompter där. Barack Obama är dock väldigt skicklig på att måla bilder och prata om saker som folk kan relatera till.

Bloopers avgör

Enligt Elaine Eksvärd är det primära i amerikansk politik inte vad som sägs i de regisserade talen, utan vad som sägs när strålkastarljuset släckts.

 - Mitt Romney har ju bland annat gjort några bloopers, som när han talade i negativa ordalag om Obamas anhängare - samma anhängare som han vill vinna.

Se Elaine Eksvärd berätta vad Obama och Romney bör jobba på för att bli bättre retoriker i klippet ovanför.

RELATERAT

Satirtecknaren Steve Brodner skildrar det amerikanska valet