Chris: Hur ställer du dig till så kallade lightprodukter, fettsnålt, etc? är det inte bättre att äta "riktiga" naturliga råvaror?
Martin Ingvar: Det är inte en bra väg med lightprodukter eftersom de fortfarande lurar belöningssystemet. Dessutom gör de att vi behöver sötsmaken för att maten ska smaka. Det är bättre att vänja sig vid rimliga sötningsnivåer. Andra smaker kommer fram och det smakar mera spännande med olika smaker.

mea: Det skulle vara intressant om du ville skriva en bok riktad till barn och ungdomar, som sedan köptes in i skolor. Jag märker att många tonåringar fortfarande tror att de går ner i vikt av att hoppa över lunchen t.ex. Kan det tänkas att du vill skriva en sådan bok?
Martin Ingvar: jepp, den är på väg. I själva verket skrev vi denna boken på grund av oron kring det du skriver om

johan: vilka sätt är de effektivaste att höja ämnesomsättningen?
Martin Ingvar: Kolla att thyreoideahormonerna är ok. Ät regelbundet och rör dig flera gånger i veckan. Det ger långsiktigt det bästa resultatet. : )

Chris: Om man nu faktiskt inte är så förtjust i sötsaker, men överviktig ändå, vad gör man i så fall?
Martin Ingvar: Fundera kring hur dina kolhydrater är sammansatta. Förläng dom och fundera kring att röra dig mera så att du får ordning på det : )

Ylva: Hej! Vad anser du om den fettreducerade LCHF-kosten?
Martin Ingvar: Det finns saker som är bra. Vissa saker är lite väl dogmatiska. Framför allt betonar maqn för lite att motion är en deöl av att må bra.

Maria: Hej! Innan jag har hunnit tänka så är kakan eller chokladen redan inne i munnen, Jag ville gå ner i vikt men jag vill också äta det andra äter. Hur ska jag göra? Hur farligt är detta för barnen att äta söt fika varje dag på eftermiddagen?
Martin Ingvar: Vanorna har stor makt. bra vanor gör det lättare att ha ett bra liv och att vara fri från att känna sig bekymrad över hur man har det.

bettan: höga blodfetter- vilka fetter ska man då äta? kan man äta mättade fetter ändå? Vågar man äta mkt ägg ca 1-2/dag?
Martin Ingvar: Min erfarenhet och det som jag läst talar för att det är ämnesomsättningsstörningen som i huvudswak ligger bakom fel i blodfetterna (Undantag om man har genetiska orsaker vilket är ovanligt). Det betyder att om man normaliserar vikt och matinnehåll till längre kolhydrater så kommer normaliseringen. Då spelar fetterna i maten mycket liten roll. Och det är bättre att äta en ordentlig frukost med ägg än att bli tvungen och ta en kanelbulle klockan 9-10

Anna: hur/var kollar man thyreoideahormonerna
Martin Ingvar: Primärvården gör det om man inte får rätt på sin vikt.

Anna: hur/var kollar man thyreoideahormonerna
Martin Ingvar: Primärvården gör det om man inte får rätt på sin vikt.

mea: Många "GI-kockar" frossar nu i ägg. Är det så lyckat? Finns det inte annat som är rätt dåligt med ägg?
Martin Ingvar: Ägg från glada hönor är ett utmärkt livsmedel.

Rosanna: Hej Kan du ge några tips på bra kolhydrater respektive mindre bra kolhydrater? Så jag får lite koll :)
Martin Ingvar: Korta: VItt mjöl, godis, potatismos, pasta, piroger Långa: Rotfrukter, helkorn, Quinoa, grönsaker.

Inge Sucker: Hej, Kan du ge några tips för att undvika ett extremt sötsug när det kommer helt plötsligt? mvh Inge
Martin Ingvar: Ät en nöt eller något annat som vara länge och fundera på varför det plötsligt ble sötsug. Ofta hittar man då en tidigare glass eller pytt i panna eller annan kortkolhydrat som bidragit till sötsuget.

Rullstolen: Jag som inte kan motionera hur ska jag tänka när jagkomponerar mina menyer?
Martin Ingvar: Fundera om det ändå inte finns lite du kan göra. DU kommer må bättre. Det är lika viktigt för dig att äta regelbundet och att undvika mat som triggar sötsuget

Lotta: Idag så opereras många för övervikt med s k gastric bypass (vet att det är livräddning för en del). Jag har tackat nej till en sådan operation just för att det inte är i magen problemet sitter utan i hjärnan. Borde det inte erbjudas hjälp att förändra tänket istället för operationer.
Martin Ingvar: Jag delar helt din åsikt

Tomas Ekström: Hej. Jag är smärftläkare i Piteå, utbildad i USA med behaviouristk inriktning. Sedan mer än 15 år har jag en metod att manipulera belösningscentrum och därefter tappar patienterna sötsuget, det vara upp till 6mån. Vikten går ner 2-4 kg/månad. Har försökt att förklara moetoden för Stephan Rössner men han förstod inte. Det verkar som att du skulle förstå bättre. Mvh Tomas Ekström, Smärtkliniken Piteå
Martin Ingvar: Skriv till mig med dokumentation på martin@ingvar.com

Jean: Hur ser du på de råd som socialstyrelsen tidigare gett oss medborgare? Vad beror det på att livsmedelsverket inte ändrat sina rekommendationer?
Martin Ingvar: Som vi skriver i boken är det en ganska dålig modell för beteendemodifikation som beswtår av order och skuld

Pelle: Vad har Kaffe för inverkan på kroppen? Skulle kroppen egentligen må mkt bättre utan?
Martin Ingvar: lite är nog ingen fara det är värre med för mycket. Det lweder till stress och därmed sötsug. och dälig sömn

nina: Jag undrar: Hur nyttiga/onyttiga är naturella cashewnötter ?
Martin Ingvar: dom är nyttiga i si9g men vissa kryddblandningar har konserveringsmedel ochg glutamat. Bra märken naturella är goda och jättebra

Susanna: Bananer - hör de till "farligheterna", såsom godis, jämfört med annan frukt?
Martin Ingvar: själv blir jag jättesugen av bananer och tar hellre en apelsin. Bäöttre att pröva själv. Man kan äta allt men bör inte äta allt hela tiden. Och då gäller det att att äta så man inte blir helsugen hela tiden