Femte september skedde en skottlossning i en lägenhet i Göteborg och polisen möttes av en syn som senare beskrivits som en gravkammare. Sammanlagt hittades över 100 delar från människolik i en 37-årig kvinnas hem. Under tisdagen inleddes rättegången mot kvinnan, som i flera medier kallas för Skelettkvinnan. Hon säger själv att hon är oskyldig och hävdar att hennes intresse är historiskt och arkeologiskt.

Nekrofili är inte olagligt

Det här fallet är så ovanligt att det väckt uppmärksamhet även internationellt. Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Nekrofili, som betyder att någon har en sexuell dragning till död och döda kroppar, upplevs av många som väldigt obehagligt. Niklas Långström, professor i psykiatrisk epidemologi på Karolinska institutet, säger att nekrofili i sig inte är olagligt.

- Det kan ju finnas i huvudet, utan det är när man agerar på det som man går över en gräns, säger han.

Nekrofili är en materiell upplevelse

Niklas Långström beskriver nekrofili som en fetisch där personer dras till kylan, känslan och dofterna från en död kropp. Att det handlar om en materiell upplevelse.

-  Vi tror att nekrofili är rätt ovanligt. Att det ligger en bra bit under en procent av befolkningen som har det här sexuella intresset, säger Niklas Långström.

Under tisdagen inleddes rättegången mot 37-åringen. Här hittar du mer om det uppmärksammade fallet. Obs. varning för starka bilder.

Åtal mot "skelettkvinnan" i Göteborg