Om Madelene:


Madelene Sundström är Svenska Hjältars Medmänniska 2009. Madelene är en Svensk Hjälte för att hon, utan att tveka och med fara för sig egen säkerhet, räddade Natalie från att bli våldtagen en mörk natt i somras.

Till Madelenes stora överraskning fanns Natalie och hennes föräldrar på plats på Cirkus och framförde sin stora tacksamhet till Madelene och överräckte hennes statyett.

Madelene är väldigt intresserad av andra kulturer och har länge velat åka till Mexiko där hon kan besöka en av många stora kvinnliga förebilders museum – konstnären och provokatören Frida Kahlos hem Caza Azul. På Svenska hjältar-galan prisades hon därför med en veckoresa till Mexico City för två personer, där hon får chansen att besöka Frida Kahlos museum och inspireras av hennes liv och verk.

Om Liv:


Liv Kjellberg är Svenska Hjältars Barnhjälte 2009, för att hon har visat mod och handlingskraft i kampen mot mobbing på sin skola. Liv vände sin utsatta situation till något positivt för andra.

Livs hyllning ramades in med en känslosam monolog av jurymedlemmen Helena Bergström samt en unik version av låten True Colorsartisten framförd av artisten Ane Brun. Statyetten delades ut av Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Hyllningen på Cirkus innebar dessutom att hon fick träffa sin stora idol och förebild för första gången – radioprofilen och programledaren Kitty Jutbring, som inspirerat Liv till sin tuffa frisyr. Kitty hade med sig en röd skottkärra full med pysselprodukter som Liv kan använda för att göra scrapbooks till förmån för Friends. Kitty bjöd också in Liv och hela hennes klass till nöjesfältet Liseberg.

Om Hossein:


Hossein Afshin är en Svenska Hjältars Skyddsängel 2009, för att han räddade livet på en sexårig pojke som föll från ett fönster på sjätte våningen.

Hossein presenterades av filmregissören och jurymedlemmen Josef Fares som också överräckte statyetten till honom. Men förutom en statyett dök också hela familjen Lokamba upp på scen med lille Gracién, 6 år, som ville överräcka en alldeles egen gåva till sin stora hjälte – en medalj han själv skaffat.

Vi fick också reda på att Hossein och flickvännen Sara planerar att gifta sig och därför fick de en härlig resa för hela familjen till Egypten, ett av Hosseins drömresmål.

Om Moussa:


Moussa N’diaye är Svenska Hjältars Eldsjäl 2009 för att han under nio år vigt sitt liv åt Gävles ungdomar. Moussa har tränat och coachat dem i både basket och i livet – mot att de sköter skolan.

Som överraskning för Moussa hade de barn han regelbundet tränar i basket varje dag samlats som en stark fanclub uppe i Gävle där de följde galan live. Reportern Caroline Kull rapporterade från en glädjefylld baskethall där barnen och Moussa också överraskades av hundratals helt nya basketbollar som ett bidrag till Moussas idrottsförening.

På galans scen gjorde Pabi Janneh, 11 år, en storslagen entré som Moussas största fan bland barnen i Gävle och som fått stöd och hjälp av Moussa under många år i skolan och på fritiden. Pabi var på plats för att visa sin tacksamhet till Moussa och räckte över statyetten till honom, i kväll exakt samma snygga outfit som sin stora förebild Moussa.

Om Anna:


Anna Rydmark Venegas är en Svenska Hjältars Kämpe 2009 för att hon under 18 år hjälpt papperslösa flyktingar att få sjukvård.

Presentatörer och överräckare av statyetten till Anna var före detta utrikesministern Jan Eliasson och nuvarande integrationsministern Nyamko Sabuni.

Sammanlagt är det hundratals kvinnor som fått hjälp av Anna och den hemliga flyktingklinik hon en gång startade. Några av alla dessa tacksamma kvinnor fanns på plats på Cirkus under kvällen. Nereyda Tuesta de Ramirez, en kvinna som fick Annas hjälp när hon levde som gravid och gömd flykting i Sverige på 90-talet, meddelade för Anna att de gärna ville bjuda henne på en fest som tack för allt hon gjort för dem och många andra.

Denna fest spetsades dessutom till med en meny komponerad av stjärnkocken Markus Aujalay och privata tangolektioner av tävlingsdansaren Daniel Da Silva, till Annas stora förtjusning.

Om Sam och Stina:


Sam och Stina Dahlgren är Svenska Hjältar 2009 för att de under 58 år tagit hand om och stöttat utsatta, hemlösa och ensamma människor i Stockholm. De mottog priset som årets Livsgärning.

Presentatör av deras hyllning var ingen mindre än Abba-legenden Anni-Frid Reuss (före detta Lyngstad) som också överräckte statyetten till dem.

Sam och Stina har en gammal kursgård som de länge velat rusta upp och få att bli en viktig del av sin verksamhet igen. Gården byggdes på femtiotalet av Sam och Stina och de ungdomar de stöttade på den tiden. I dag saknar huset fortfarande varmvatten och stabil vattenförsörjning. Detta är ett hinder för dem i målet att få människor att besöka gården oftare.

Som en bit på vägen i upprustningen av gården bidrar firman T.A. Brunnsborrning & VVS AB med borrning av en ny vattenbrunn vid huset och nya rör samt varmvatten. Denna insats kommer förhoppningsvis att innebära att Sam och Stinas förening kan utvecklas och leva kvar i många år framöver.