Henke: Hej, Hur gör man om man ska jämna gräsmattan på vissa ställen. Är det ok att lägga på kompostjord och blandat med lite sand? Bör man lägga på nya gräsfrön? Ska man vattna också? MVH Henrik
Victoria Skoglund: Hej, Kompostjord går alldeles utmärkt att lägga på gräsmattan nu. Finns fläckar i gräsmattan kan du absolut fylla i med gräsmattan för att reparera den. Vattna endast om det är torrt. Gräsfrön gror när jordtemperaturen är 8-10 grader, så det kan vara lite tidigt ännu.
Mvh Victoria

Anna: Vad för sorts pionbuske ska man plantera.Har sommar hus på en ö.När kan man plantera den??
Victoria Skoglund: Hej
Pioner är tåliga och kan absolut planteras nu. Det finns fler sorter som jag gillar:
Paeonia White Wings
Paeonia Claire de Lune
Paeonia tenuifolia
Mvh Victoria

Helene: Skall Bambibuskar klippas ner ? I så fall när ?
Victoria Skoglund: Nej, bambu skall inte klippas, den är vintergrön. Har den blivit brun och risig under vintern klipper du endast bort de grenar som blivit bruna ( ända ner till marken ).
Mvh Victoria

Daniel: Hej! Jag har en finmen något vildvuxen vinbärsbuske som jag funderar på att beskära, likt äppelträden? Kan/bör man göra det och i så fall hur och när på året?
Victoria Skoglund:Jag brukar klippa min vivbärsbuske efter skörd, men behövs en större beskärning så kan du göra det nu.
Mvh Victoria

Ilona/ Torslanda: Hej, Har tittat runt och försökt få besvarat när det är bästa tid att klippa/ beskära rhododendron. Men, svaren jag får säger "maj-juni". Vad jag undrar är, ska man beskära före eller efter blomningen? Tacksam för svar. Varma hälsningar/ Ilona/ Torslanda
Victoria Skoglund:Efter blomningen, annars klipper du bort blomknopparna. Den hinner sedan bilda nya knoppanlag inför nästa vår.

Mvh
Victoria


Linnea: Vilken härlig rosmarin i studion! Hur får man rosmarinen så fin?
Victoria Skoglund: Hej
Dessa är odlade i Italien, så det är lite fusk. Lyckas du med att övervintra dem svalt under vintern så kan de växa sig stora även i Sverige.
Mvh Victoria

Annelie: Hej Bor i norra Halland Kan man flytta barrväxter och trollhassel nu ?
Victoria Skoglund: Hej
Det går bra. Välj gärna en mulen och fuktig dag. Förbered den nya växtplatsen med ny jord och håll planteringsgropen jämnt fuktig under hela säsongen, men inte för blött. Försök att få ett så intakt rotsysten som möjligt.
Lycka till Victoria

Annica: Hej! Hur mycket kan man klippa ner lavendel.
Victoria Skoglund: Det beror på hur risig den är. Jag klipper min lavendelhäck 20-25 cm varje vår med häcksaxen. Den bryter lätt nya skott och jag brukar även toppdressa den med ny jord på våren. Lycka till Victoria

Nettan: När ska jag klippa/beskära min syre'n berså?
Victoria Skoglund: Under JAS månaderna. Juli, augusti eller september. Klipper du den nu, så klipper du bort blomanlagen!
Mvh
Victoria

Charlotte Norling: Vad skall jag gödsla min lavendel med för att den skall blomma mera? Tackar för svar. Charlotte i Vallentuna
Victoria Skoglund: Du kan gödsla med benmjöl och dressa upp jorden kring plantorna med kompost eller näringsrik jord. Mvh Victoria

Ewa Tyrsen: När kan jag plantera ut körsbärsbuske
Victoria Skoglund: Nuuu och hela säsongen till november.
Mvh Victoria

Conny: Vi har en Aroniahäck som är ca 2,5 m, vill klippa ner den till ca 0,5 m samt även ta grenar från marken kan jag göra detta nu under april?
Victoria Skoglund: Det går bra att göra nu.
Mvh Victoria

Anita (igen): Nu en fråga om omplantering av pelargoner. Jag tar vanlig plantjord, blndar med 1/3 kogödsel och lägger i lite äggskal - gillar pellisarna den här blandningen tror du?
Victoria Skoglund: Jag har ingen erfarenhet av äggskal till pelargoner, men plantjord går bra om den inte är för grov, alltså för mycket torv i den. Jag planterade om mina pelargoner i U-jord förra året och de blev jättefina. Året innan använde jag plantjord och skillnaden var marginell.
Lycka till Victoria

Christina Wilhelmsson: Hej igen! Vi har en fjärilsbuske som är några ¨år. När klipper man ned den?
Victoria Skoglund: Du kan klippa det som frusit under vintern, bruna toppar och grenar nu. Annars brukar jag inte klippa den om den inte vuxit sig för stor, då görs det nu.
Lycka till Victoria

Ann-Christin: Kan man använda gammal jord som finns kvar i ute- krukorna från förra året
Victoria Skoglund: Ja, det går bra. Ta bort det översta jordlagret och blanda upp den resterande jorden med kogösel och ny jord. Gödselvattna under växtsäsongen.
Mvh Victoria

Titti: du nämnde en potatisort som din far tyckte om vilken. jag har en julros som är fyra år gammal jag kan inte räkna alla blommor ,kan jag mejla den till dig.jag har en gul svavelpion hur ska jag få den att föröka si?.
Victoria Skoglund: Sorten heter Timo, men har hört att den sålt slut i hela Sverige. Prova en annan jättegod sort som heter Amandine eller Minerva. Svavelpion förökas genom delning på hösten eller ta frön ur kapslarna. De har flera års grobarhet så du måste ha tålamod. Mvh Victoria

Maria: Hej, Jag vill ha något i mina stora krukor på altanen. Den är i söderläge och jag tror att olivtröd är för svårt för mig. Har du något annat bra tips? Maria
Victoria Skoglund: Prova jätteverbena som ensam solitär. Det är en ståtlig högrest växt med lilavioletta blommor. Blommar långt in på hösten och älskas av bin och fjärilar.
Ett vackert sommarblommande träd är blå potatisblomma och som undervegetation är snöflingan ett fint alternativ. Mvh Victoria

Johan: Hej! Vi har en Aroniahäck som är 20 år och vildvuxen. Den är nu för vid och gles nedtill, hur ska vi göra för att få den fin och välklippt? Vill inte klippa ner den helt för insynen.
Victoria Skoglund: Det finns tyvärr inget alternativ för att få den tät nertill utan ni måste beskära den hårt för att föryngra den. Den brukar växa relativt fort efter en hård beskärning och du kan även gödsla på med Chrysan på våren. Vattna!
Lycka till Victoria

Ida: Hej! Jag har en balkong i västläge & vill plantera en "klätterväxt" i en balkonglåda & låta den växa på balkongräcket som insynsskydd. Jag vill plantera en lättskött & väldoftande klätterväxt, några tips? Tack på förhand!
Victoria Skoglund: En balkonglåda är för grund till klätterväxter. Slingerkrasse kanske skulle fungera och svartöga. De kommer att behöva mycket vatten och näring under sommaren. Om du har möjlighet att odla i kruka minst 40 liter så föreslår jag dessa fleråriga klätterväxter.
Clematis Alba Luxurians
Clematis Riga
Gulbladig humle
Googla på dessa och se om du kan hitta din favorit. De är tåliga och lättodlade!
Lycka till Victoria

Magnus: Jag ska sätta nya jordgubbsplantor i ett gammalt jordgubbsland. Vad ska jag tänka på? När ska jag göra det? Vilken jord? Gödsling?
Victoria Skoglund: Gödsla upp jorden med ko-eller hästgödsel. Rensa bort gammalt ogräs. Jordgubbsplantor brukar inte behöva extra gödsel, men vattna regelbundet. Torka gör bären små. Jordjubbar kan planteras nu och hela växtsäsongen. Plantavstånd ca 30 cm. Bra sorter är :
Maxim ( får stora bär )
Sara ( små mycket söta )
Lycka till Victoria

Carina E: När kan jag ställa ut mina plantor i växthuset?
Victoria Skoglund: nDet beror på var du bor. Du måste passa för kalla nätter, frostrisken är stor i april-maj. Börja med att ställa ut dem på dagarna för att vänja dem i början av maj. Skugga dem mot stark vårsol då de lätt kan brännas. Vänj dem succesivt, ha inte för bråttom.

Mvh Victoria

Anita (igen): Vi har klippt ner vår björnbärsbuske, kommer den att ge bär i år, på årsskotten?
Victoria Skoglund: Björnbär växer på fjolårsskotten så det är tveksamt om det blir något i år.
Mvh Victoria

Loben: God orgon victoria Vi har en vintergrön häck (tya) trorjag att den heter den börjar se lite risig ut. Häcken är planterad 2005 vad ska man göda med och när ska man göda MVH LOB
Victoria Skoglund: Godmorgon, jag tycker kogödsel eller kompostjord är ypperligt till vintergröna växter. Chrysan är också ett lätthanterligt gödsel som man strör ut i samband med vattning eller regn.

Mvh Victoria

Lars: Skall kvävehalten(N) vara låg eller hög när man gödslar i potatislandet?
Victoria Skoglund: Låg, annars är risken att potatisen blir 'vattnig' när man kokar den.
Mvh Victoria

maria: Hej! Kan du rekommendera ett gräs til krukodling på en inglasad balkong . Det skall tåla värme och torka.
Victoria Skoglund: Hej.
Blåelm , Elymus magellanicus får ett blått bladverk. En annan sort som är tålig heter Miscanthus Morning Light.

Lycka till Victoria

Ewa: Har en plymspirea som häck. Måste man klippa ner den till marken varje höst? Förra ägaren gjorde det.
Victoria Skoglund: Ja, det stämmer. Du kan klippa den nu.
Mvh Victoria

Gunnar Thedvall: Hej. Är det försent att klippa ner en Ligusterhäck, jag vill bara spara 10 till 20 cm. Gunnar
Victoria Skoglund: Hej Gunnar
Det går bra att göra nu.
Mvh Victoria

moa: Hej! kan man kilppa ner rosor nu el ska man vänta lite till?
Victoria Skoglund: Rosor klipps när björkarna får musöron, det är ett bra riktmärke.
Mvh Victoria

Sonja: Kan man dela och flytta på perennaväxter nu på våren?
Victoria Skoglund: En bra regel är att vårblommande perenner delas på hösten och höstblommande perenner delas på våren.

Mvh Victoria

Sara: Hej! När är bästa tiden för att sätta potatis, morötter mm? MVH Sara
Victoria Skoglund: Potatis sätts när jorden är 8-10 grader. Morötter likaså, de sås när jorden blivit varmare. Mvh Victoria

pia: Björnbärsbusken som du pratade om vad hette den Mvh Pia
Victoria Skoglund: Svart mullbär / Morus nigra
/ Victoria

nicke: vad hette dom två bärbuskar ni pratade om på TV?
Victoria Skoglund: Gojibär och svart mullbär.
Victoria

al bundy: Var det vita björnbär i den ena skålen eller vad var de för bär? jag känner igen dem från en hälsokost affär. Söta torkade... kan man odla dem i Sverige?
Victoria Skoglund: Hej.
Det var vita nullbär, jättegoda.
Jag har fått dem från Go for Life.
Mvh Victoria