Den 16 februari sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. Riksbankschefen Stefan Ingves och fler med honom, har sagt att boräntorna borde följa med ner. Det finns dock inga garantier för att det sker.

Tony Nyberg, Svenska finans och kreditrådgivarna, och Jakob Tolleryd, vd och grundare av prisjämförelsesajten Compricer håller båda med om att boräntorna också borde sjunka, men tipsar i Nyhetsmorgon om hur man själv kan påverka sin ränta om det inte sker.

– Problemet i Sverige är att konsumenter är väldigt passiva, man ör nästan gift med sin bank, säger Jakob Tolleryd. Man har samma bank hela livet. Och om konsumenterna skulle vara lite mer aktiva skulle bankerna automatiskt få mer konkurrens – och då skulle räntorna gå ner.

– Man är lite rädd för sin bank och inser inte att man är kund till banken. Man kommer in med mössan i handen och är glad över att man får ett lån.

Tony Nyberg håller med.
– Det råder en slags obalans mellan bank och kund - en stor mäktig bank och en liten enskild kund. Det är inget bra förhandlingsklimat. Ställ krav och se till att vara uppdaterad, gå till andra banker och jämför. Gå sedan tillbaka till din husbank och berätta vad du kan få hos någon annan.

FEM TIPS FÖR ATT SÄNKA DIN RÄNTA:

1. Du är kunden, banken tjänar pengar på dig
2. Begär bankens bästa bud - förklara varför du är en bra kund och kräv ett bra erbjudande
3. Jämför bankernas erbjudanden. Se till att få lånelöften på andra banker utan att ta kreditupplysning/ UC, då kan ni nämligen bli outscorade, då får ni inte låna.
4. Förhandla
5. Var inte rädd att byta bank. Ni som klagar - gör något åt situationen.

Se fler tips i klippet ovan.