Med alla nya diettips som ständigt ploppar upp som svampar ur marken så är det lätt att bli förvirrad. Hur bör man egentligen äta och finns det ett rätt sätt att äta på? Livstilsprofessor Mai-Lis Hellénius berättar att det sedan år 2000 kom över 200 000 publikationer om mat och hälsa. Därför måste kostexperter med jämna mellanrum sätta sig ned och revidera vad som hänt sedan sist - stämmer de rekommendationer man senast kom med? En sådan revidering har Livsmedelsverket nu gjort. 200 000 rapporter har gåtts igenom av 100 forskare och i veckan kom resultatet - så ska du äta för att må bra.

Fett - bra eller dåligt?

En av de mest omskrivna och hyllade dieterna de senaste åren är lågkolhydratdieten LCHF (Low Carb High Fat). Är en massa fett egentligen bra för hälsan, enligt Livsmedelsverkets nya studieresultat?

 - Det man lyfter ännu mer nu än förut är att man inte ska vara rädda för vare sig fett eller kolhydrater, men vi ska vara kvalitetsmedvetna, berättar Mai-Lis Hellénius.

 - Det är enorm skillnad på fett och fett, men tumregeln är egentligen rätt enkel. Allt fett som är fast i rumstemperatur, som smör, innehåller mycket mättade fetter, samt även transfetter* faktiskt, något som sällan kommer fram. Flytande fett, som oljor, har en helt annan - bättre - effekt i människokroppen. Man behöver inte avstå från fett, men välj flytande dito - i matlagning, i såser, i muffins och så vidare.

Byt ut mjölet

Resturatören KC Wallenberg bjuder på en muffins bakad av olja och mandel- och dinkelmjöl, till programledarnas förtjusning.

 - Man behöver alltså inte göra avkall på njutningen? frågar Steffo Törnquist förtjust, och det hävdar KC Wallenberg att man inte behöver.

 - Tidigare har man kanske inte tänkt så mycket på hälsa när man jobbar i kök, men nu när man börjar leta bryggor mellan smak och hälsa så är det väldigt spännande. Det är ett outforskat område.

Se mer om Livsmedelsverkets stora koststudie i klippet ovanför och hör vad Mai-Lis Hellénius har att säga om teorin att alla människor mår bra av olika typer av kost.

Transfett: Kost innehållande industriella transfetter anses öka halten av dålig kolesterol (LDL) och sänka halten av gott kolesterol (HDL).