Nyligen har Paolo Roberto och hans fru Lena Arrelöv Roberto gått ut med att de skiljer sig. Under sommaren vikarierar Paolo som programledare i Nyhetsmorgon lördagar och denna lördag (14 juli) tog han därför upp ämnet skilsmässor.
- Jag och min fru har efter tolv år bestämt oss för att gå skilda vägar. Vi är fortfarande jättebra vänner, hon är kanske min bästa vän. Vi har barn tillsammans, vi driver företag tillsammans. Hur löser man det här, undrar Paolo.

Han ställer frågan till relationsexperten Eva Rusz och Ylva Sundelin. Ylva har valt en ganska speciell lösning på sin skilsmässa, som Paolo säger sig inspireras av.
- Jag bor 20 meter från min exman. Vi byggde hus till mig på tomten vi hade, säger Ylva Sundelin. Det fungerar jättebra. Vi hade levt ihop länge som vänner och ville leva så att det skulle bli enkelt för barnen att träffa oss båda. Det är meckigt och dyrt att hitta nytt boende i samma område. Och så hade vi den här stora tomten.

En skilsmässa med barn innebär att man har behöver ha en relation till sitt ex livet ut. Hur håller man den god?
- Mycket handlar om att behålla lugnet, ibland blir vi för hetlevrade, man bör fundera på vilka strider man ska ta. Insikter och avsikter är två viktiga ord när man ska relatera till varandra, det gäller att inte dimpa ner i de ondaste av avsikter. Det handlar också om att inte bara tänka på sina egna behov, utan att barnens behov går före föräldrarnas vid en skilsmässa. Vi lever en gång i livet, vi kan kosta på oss att vara generösa mot varandra - släpp bitterheten, se framåt och lev i nuet, tipsar Eva Rusz.

Hör mer om Ylvas lösning, Evas tips och diskussionen om hur det kan vara när den andra hittar en ny i klippet ovan.

 

Mer om skilsmässor:Barnen mår bäst efter skilsmässan (klipp)

Så får du en lycklig skilsmässa - Eva Rusz tipsar