Intrigen i "Främmande fågel" kretsar kring ett utbrott av fågelinfluensa på Gotland. Varifrån fick du den idén?
- Jag började väl fundera på livet, som man gör när man fyllt femtio. Min mamma var sjuksköterska och gick till jobbet på sanatoriet trots risken att bli sjuk och dö. Hon fick också tbc, och var livshotande sjuk. Vad fick henne att trotsa riskerna och gå till jobbet? Om jag stod inför samma scenario – skulle jag gå till jobbet ändå? Man börjar fundera.

Vad kom du fram till?
- Att samhällets beredskap inför en katastrof är dålig. Vi skulle alls inte förstå konsekvenserna vid en stor epedemi, som till exempel fågelinfluensa. Det skulle bli oändlig panik.

Förutom författande arbetar du som sjuksköterska. Hur får du tiden att räcka till?
- Just nu är jag tjänsteledig från sjuksköterskejobbet för att föreläsa om vårdetik. Men det får bli som det blir, jag älskar mitt jobb som sjuksköterska och kan inte slita mig från det och alla arbetskamrater.

Det här är första gången en av dina böcker filmatiseras. Är du nervös för hur dina karaktärer ska framställas i rutan?
- Inte alls. Jag fick se trailer på åtta minuter och det var fruktansvärt bra. Håller hela serien den kvaliteten är det kanon. Och Eva Röse går rakt in i hjärtat, hon är precis min Maria.

Men innan du fick se någonting?
- Då fick jag se manuset, det är samma manusförfattare som skrev "Cleo" och "Svensson, Svensson", och det var en sådan rapphet i replikerna! Det finns inte en banal replik i hela serien. Jag är så nöjd med det.

Ser du mycket polisfilmer eller serier själv?
- Jag gillar definitiv deckare, som Beckfilmerna. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta, de är så välgjorda och välkomponerade. De har verkligen förmågan att fånga en direkt.

Anna Jansson medverkar i Nyhetsmorgon Söndag runt klockan 10.30. Missa inte det!