Få brott skapar sådan avsky som sexualbrott. Detta gäller dels i samhället, men även på anstalterna de avtjänar sitt straff på, särskilt om du utsatt barn för övergrepp.

Psykoterapeuten Börje Svensson är aktuell med boken De mest hatade - om pedofiler och andra sexualbrottslingar, vilken handlar om sexualbrottslingar på Norrtäljeanstalten.

Svårt förutse en sexualbrottsling

Att tala om en gemensam nämnare mellan förövarna är svårt, menar han.
- Man kan se att en förövare har varit utsatt för kränkningar, kanske själv varit utsatt för sexövergrepp, utsatt för många svek, det kan finnas mycket uppdämd ilska och svårigheter att uttrycka känslor. Men det finns ju andra med den bakgrunden som inte begår sexbrott. Det går inte i förväg att se vem som kommer att bli sexualbrottsling.


"Går inte att bota"

Bosse Löthén, författare och föreläsare, utsattes själv för sexuella övergrepp som liten. Han håller med om det som kommer fram i Börjes bok, att man kanske inte kan bota en sexualbrottsling.
- Men man kanske kan få folk att inte begå brott. Det är ju två helt olika saker. Sexualitet är något som sitter oerhört djupt hos oss. Om man nu gillar brandbilar slutar man inte med det från en dag till en annan, för att man blivit botad.


"Pedofiler bra människokännare"

Pedofiler är inte bara intresserade av att vara med barn på ett sexuellt plan, utan även ett socialt, förklarar Börje.
- Jag tror att de är väldigt bra människokännare. De har också en förmåga att bli väldigt omtyckta av barn, för de tröttnar ju aldrig på att vara med barnen socialt.

Hör Bosse berätta om när han konfronterade sin förövare i klippet ovan!