Som skådespelerska och komiker har Sissela Kyle hyllats som en av Sveriges allra vassaste, men nu är hon aktuell i en ny roll. Förra hösten gjorde hon debut som regissör, och nu i augusti är det dags igen, då Sissela sätter upp pjäsen I sista minuten av Carin Mannheimer på Stockholms stadsteater. Det rör sig om något så ovanligt som en pjäs där de tre rollerna alla spelas av äldre kvinnor.

- Ofta dras man med en typisering av kvinnoroller i allmänhet och äldre kvinnor i synnerhet, som antingen är häxan eller bullmormor, säger Sissela Kyle.

Fullödiga kvinnoporträtt

- Så är det inte alls här utan det är egensinniga och allvarliga, levnadsglada och sorgsna, drastiska och ironiska kvinnor som är kompisar och vill dricka för mycket vin och och tjata om samma saker som man alltid pratat om. Det är fullödiga porträtt av människor som man väl känner igen och som är kul och gripande.

For vikarierande programledaren Johanna Koljonen berättar Sissela Kyle också om hur hon själv hanterade sin egen femtioårskris, via föreställningen Dina dagar är räknade, som hon skrev tillsammans med Calle Norlén.

Teater mot ålderskrisen

- Jag tänkte att om jag hade levt åt andra hållet så hade vi kommit till 1907. Då var männen sumprunkare och kvinnorna hade turnyr och ingen rösträtt. Jag fick yrsel av hur länge jag har levt och fick lite dödsångest. Så då gjorde jag den föreställningen och spelade den 150 gånger och så gick det över.

Samtalet kommer även in på komediserien Familjen Holstein-Gottorp som kommer i TV4 under hösten och där Sissela Kyle spelar drottning av Sverige ("Det är en komedi men ingen parodi", understryker hon) och Sisselas och Johannas gemensamma komedifavorit, amerikanska 30 Rock.

Se hela inslaget här ovan.