1. Komma igång

Finn din skrivlust: öppna ett dokument på datorn och börja skriva. Tänk inte så mycket, utan kör bara på och se vart det bär iväg. Detta är ett bra sätt att locka fram skrivlusten och slappna av i skrivandet istället för att bli låst vid tanken att det måste vara perfekt med en gång.

2. Storyn

Lägg mycket tid och engagemang på att fundera igenom vad du vill berätta. Vad är syftet med boken?

Sedan, när du har dragit upp riktlinjer för handlingen, betyder det inte att det måste bli exakt så: under skrivandets gång kanske du kommer på något ännu bättre.

Jag ifrågasätter allt hela tiden: Hur för det här historien framåt? Behövs det verkligen?

3. Persongalleri

Vem/vilka ska boken handla om? Alltför många karaktärer blir rörigt och svårt för läsaren (och författaren) att hålla reda på. Bestäm dig för vem som är den egentliga huvudpersonen och vad hen ska ha för ”språk” och kännetecken. Varje karaktär kan ha en egen sida i datorn med allt från ålder till civilstånd, intressen, boende, yrke, svagheter, styrkor osv. Ju mer information, desto bättre.

4. Miljön

Var ska handlingen utspela sig? Fråga dig på vilken plats din fantasi börjar flöda.

En bra början är att tänka på en miljö som du känner till väl eller har möjlighet att vistas i ofta under researcharbetet.

5. Gestaltning

Show, don’t tell, säger mycket om vad gestaltning går ut på.
Poängen är att läsaren ska känna att han eller hon får följa med i berättelsen genom att se och höra, lukta och uppleva saker istället för att författaren talar om hur det ligger till (som ett slags sagoberättare).
Jag tänker mycket i filmscener när jag arbetar med mitt manus, vilket underlättar. Då är jag närvarande i ”rummet” och kan se framför mig vad som händer och hur det ser ut.

Lästips! Stephen Kings ”Att skriva”.

Del två i deckarskolan kommer nästa söndag

Här kan du läsa mer om Sofies deckarskola:

http://sofiesarenbrant.hemsida24.se/deckarskola-17693195