Bivaxsalva
En läkande, uppmjukande, skyddande och näringsrik salva, som kan användas till allt - torra händer och fötter, spruckna nagelband, självsprickor, förhårdnader, torra läppar, torr hårbotten, utslag, eksem – alla tillfällen då huden behöver kärleksfull omsorg. Passar alla hudtyper i alla åldrar.
Du behöver: kastrull, litermått, slickepott, rena burkar.

25 gr bivax
1 dl olivolja extra virgine, ekologisk
eventuellt ca 5 droppar eterisk olja
Mät upp ingredienserna.Koka upp lite vatten i en kastrull
Lägg bivaxet i ett litermått. Ställ litermåttet i kastrullen, låt bivaxet smälta. Tillsätt olivoljan. Nu ser blandningen lite märklig ut, det ska den! När allt har tagit en flytande form, lyft ur kärlet ur vattenbadet
Rör sakta i blandningen tills den börjar tjockna. Vid 50 grader, tillsätt eterisk olja. Häll upp salvan i en ren burk. Förvara i rumstemperatur, håller i flera år.

Ansiktsmask med avokado eller banan
Vintertid blir huden ofta torr och livlös, ge den extra näring och fukt från växtriket! Bananer och avokado passar bra eftersom de både innehåller fett, fukt, stärkande mineraler och vitaminer. Vill du göra det enkelt för dig - ta bara banan/avokado och honung. För att lyxa till det, blanda i havregryn som ger en skrubbeffekt och nyponskalsmjöl för antioxidanter.
½ avokado eller banan
1 tsk honung
1 tsk malda havregryn eller 1 tsk kornmjöl
½ tsk nyponskalsmjöl
eventuellt 1 msk vit lera
Lägg alla ingredienser i ett kärl och mixa ihop med med stavmixer eller mosa med en gaffel.
Applicera på ren hy. Låt verka cirka 15 minuter. Skölj av med ljummet vatten.


Kryddigt badsalt

Ett doftande fotbad gör gott för hela kroppen. Ett badsalt är enkelt att göra själv och håller länge. Här har jag använt timjan och rosmarin och som är cirkulationsbefrämjande och värmande, samt rosenblad som är harmoniserande. Salt mjukar upp och rengör.
1 liter grovt eller finmalet salt (gärna havssalt)
timjan (färsk eller torkad)
rosmarin (färsk eller torkad)
rosenblad (färsk eller torkad)
Blanda salt och örter i en skål och häll över blandningen i en fin skål. Till ett fotbad räcker det med ungefär en näve salt.