Almgrens sidenväveri – Sidenproduktion i Stockholm? Jajamen. Här finns urgamla tekniker och material för hur man gjorde sidenslipsar och näsdukar förr i tiden. Ligger i Stockholm.

Dansmuséet – Vad hade man på sig när man dansade Svansjön förr? Dansmuseet visar allt från reklamaffischer till balettskor. Ligger i Stockholm.

Judiska museet – Ett eget museum för judarna och deras historia i Sverige. Här finns föremål och beskrivningar om judarnas traditioner, religion och liv. Ligger i Stockholm.

Idrottsmuseum – Sportintresserad? Det finns ett museum för dig också. Idrottsmuseum i Helsingborg samlar och vårdar material och föremål från den idrottsverksamhet som bedrivits i Helsingborg under olika tidsskeden. Ligger i Helsingborg.

Tobaks & tändsticksmuseum – På Skansen ligger museet med omfattande samlingar av den svenska tobakens och tändstickans historia. De insamlade föremålen kom från några av de hundratals tobaksfabriker som fanns i Sverige före 1915, då tobaksmonopol infördes. Ligger i Stockholm – men även Jönköping har ett eget tändsticksmuseum.

Dalarnas indianmuseum – I Dalarna ligger ett privat museum med samlingar och fotografier från indianernas liv i USA. Man påpekar nogsamt att inga av föremålen är gjorda i Sverige. Ligger i Långshyttan.

James Bond-museet i Nybro – James Bondsamlaren Gunnar har ett eget museum med massor av spion- och filmprylar. Ligger i Nybro.

Beppemuseet – Dunderklumpen och Beppes godnattvisa. Här finns massor av nostalgiska referenser och information om författaren, visdiktaren och Beppehattens namngivare – Beppe Wolgers. Ligger i Strömsund.