Elma: Är det vanlig att svår ångest följer med depressioner?.
Tomas Danielsson: Ja det tillhör bilden

Sanna: kan man få verk i kroppen och särskilt i rygg och benen av en chock, min man lämnade mig för en annan,när jag sovit och vaknar på morron känns det bra för en stund, men det går inte lång stund så kommer verken tillbaka, jag är deppig för jag gråter mycket jag försöker träna mina muskler för att det kanske ska bli bättre, hur lång tid sitter en sådan deppighet isig
Tomas Danielsson: Mycket vanligt att kroppens stress ger värk i bla. rygg och ben. Denna typ av värk måste få "sin tid" dvs. sorgetid och kan ibland tom. förvärras av massage innan kroppen är redo att sänka sin flyktmekanism. Samtal och avslappning tex. långa promenader är en bra början på reparationsarbetet.

Maja: Jag har ständiga depressioner och äter certralin antidepressivt medel. Finns det andra sätt att bli av med återkommande depressioner?
Tomas Danielsson: Om depressionen är tex. en bipolär sjukdom behövs ofta medicinering. Med eller utan mediciner är det alltid bra med vardagsrutiner och bra kost. Man skall undvika för "höga varv" även under bra perioder.

Teres: Hej! Jag har lidit av höstdepression så länge jag minns, jag äter en liten dos av antidepressiv medicin pga panikångest, trots detta känner jag av höstdepression. Borde inte medicinen motverka detta? Bör jag öka dosen under höst och vinter? /Teres
Tomas Danielsson: Dosering måste man ta med sin läkare det är väldigt individuellt. Självklart varierar upplevelsen med årstiderna och ljuset vare sig det är sjukdom eller vanlig "höstdepp"

Nilla: Hej! jag är opererad i mitt knä 20 ggr och har ständig värk. känner mig väldigt deprimerad nu och är helt orkeslös. varför blir jag så trött?? hur får jag ny energi? tacksam för svar Nilla
Tomas Danielsson: Värk ger alltid trötthet och om man inte lyckas mildra värken kan man bli orkeslös. För att minska stressen krävs oftast att din hjärna får någon form av avledning tex. mental träning och en kul hobby kan också hjälpa hjärnan glömma reprisen.

M: Hej Thomas . Vad kan man göra själv om man har hamnat i en dålig spiral (tänker på aggression nedstämdhet och trötthet mm)
Tomas Danielsson: SAMTAL du behöver höra att alla kan tappa lusten. Berätta för dina närmaste.

sussi: Är det vanligt att generaliserad ångest blir värre vid depression/nedstämdhet denna årstid?
Tomas Danielsson: Mycket vanligt.

JB: Min fru blir alltid väldigt nedstämd på hösten, vad kan jag göra för att pigga upp henne? hon har knappt lust med någonting så finns det några bra knep?
Tomas Danielsson: Gör något avledande gärna ett miljöbyte för en helg. Planera in ett par aktiviteter varje vecka som ger "krydda" åt tillvaron .

Helene: Hej :-) Höstdepression - är det brist på solljus som är grundorsaken?
Tomas Danielsson: Ljuset är en av uppkomstförstärkarna dvs. bristen på ljus.

Hanna: Är det vanligt med höstdeppretioner bland barn? Hur märker man det hos sitt eget barn?
Tomas Danielsson: Alla åldrar påverkas. Man märker det ofta genom att barnet blir allmänt "segt" Kanske ändrar sina kompisrelationer.

Patrik: Motion är det bra mot stress?
Tomas Danielsson: Självklart. I alla former ger motion en återlugnande form.

Zombie: Vad är det för skillnad på nedstämdhet och depression?
Tomas Danielsson: Depression brukar vara ett tyngre ordval när nedstämndheten är lång och fördjupad.

Monica: Jag har haft höst/vinterdepressioner så långt tillbaka jag kan minnas. Förra året läste jag om att nordbor ofta har D-vitaminbrist. Jag åt D-vitamin förra året och depressionen var obefintlig. började 1 sept - slutade 1 april.. gör samma i år - och än har jag inte fått några känningar av mörkret - så jag undrar varför D-vitamin inte lyfts fram mer?..
Tomas Danielsson: Forskning kring D vitamin är ännu inte klar för att säga att undermedicinen är funnen men självklart har det funkat för dej var glad och njut av livet.

Helene: Så är människor i Norr mer belägna för höstdepression än i söder?
Tomas Danielsson: Färre soltimmar per dygn påverkar alltid de mentala funktionerna.

jonsan: Ständig värk efter trafikskada. Alltid trött, dåligt minne. Jobbar halvtid där det alltid är mycket stress, tryck över bröstet. Vill alltid vara duktig och är aldrig nöjd. Jag behöver börja träna men orkar inte , vet inte hur jag sk få ork?
Tomas Danielsson: "Ett steg i taget" fundera inte på något stort utan tag hjälp till ett första steg. Du behöver någon form av avledning , uppmuntran och känna jag duger - troligen har du skrivit ned dej själv.

Emma: Har ganska nyligen börjat ett nytt jobb och känner otroligt mycket prestationsångest. Det är en hård kultur där man ska ta för sig för att få jobb. Har du några tips för hur man ska hantera detta?
Tomas Danielsson: Var dej själv , känn inte rädsla och du kommer av bara farten att prestera mera.

studenten: jag har börjat sova dåligt på nätterna o går med nån orolig känsla inom mig. tror att de kan höra ihop med att jag känner mycket press på mig. det är mycket i skolan, o på fritiden. känner att ja inte hinner med mina vänner riktigt för på helgerna träffar ja ofta min pojkvän. har du nåt förslag på vad ja kan göra för att må bättre?
Tomas Danielsson: Samtala med ditt nätverk och din pojkvän om vad som händer så fattar du att du inte är ensam - "PUH VI ÄR FLERA EFFEKTEN " brukar mildra i ett första steg.

Lotta: Jag undrar vad har du för tips att ge när man känner att. Man som i mitt fall, har svårt att ta sig upp på morgonen.Finner det helt meningslöst att gå upp. Det är kallt, regnigt och dystert ute. Både dag som kväll. Stiger upp en kort stund, hjälper barnen i väg till skolan, och sen lägger jag mej igen, och sover bort förmiddagen. De dagar då jag inte jobbar. Finner just nu ingen glädje med något. Har känt på detta sättet de senaste 5-6 höst /vintrarna. Mår ännu sämre då snön kommer.Människor i min omgivning säger bara att jag ska "rycka upp mej ".Vad kan jag göra för att inte känna så här , vill inte må så här.......
Tomas Danielsson: Rycka upp sig snacket är ofta helt fel skulle önska att du fick samtala med någon som verkligen lyssnade. Kanske behöver du något ytterliggare till hjälp.

normal: Hej! Finns det några belägg för s.k. ljusterapi mot höstdepression, och i så fall, fungerar de lampor man kan köpa för hemmabruk?
Tomas Danielsson: De bästa lamporna är dyra och skall kombineras helst med mycket ljus interiör - det finns också något viktigt med att fika ihop i ljusa rum.

janne: Jag har en dotter på 14 som ofta känner sig stressad. Hur påverkar den ständiga uppkopplingen henne. Hon skickar 300-400 sms och tjattar framför datorn ca 3 timmar varje dag.
Tomas Danielsson: Den volymen klarar inte hjärnan så är det. Måste begränsa annars tar stressen ut ett pris.

Ida: Hej! Jag känner mig glad men min mamma, syster och bästa vän är deprimerade från och till. Varför blir vissa deprimerade och andra inte? Hur kan jag vara till hjälp tycker du? Ibland vill jag bara be dem sluta tänka så negativt och egocentrerat - men jag fattar ju att det inte är så enkelt...
Tomas Danielsson: Gå en promenad tillsammans och ligg lågt - låt er relation "bara vara" vilket ofta är bra för den drabbade. Varför vissa drabbas har vi inget heltäckande svar på men bla. ärftlighet och miljö påverkar.

Lars: hur underviker man att bli stressad när man sitter i ett plan och det kommer poliser
Tomas Danielsson: Man kan inte helt undvika ett stresspåslag.

DavidDJ: Hejsan. Kan stress leda till att man får ont i huvudet och spyr?
Tomas Danielsson: Självklart - oerhört vanligt post (efter) stress

Lisa N: Hej Har man inget jobb och inga pengar så blir det en stress och dep när man inte kan betala för sig. Hur ska jag komma från detta? Tacksam för svar
Tomas Danielsson: Budget =planering men tråkigt nog har ju många inga marginaler så visst får man vara trött och grinig . Det är dock viktigt att våga vänta på "bättre tider" och under tiden hitta på något (gratis) kul. Här kommer sex råd mot höstdeppen. 1. Fokusera inte på avslutad semester utan vänd kompassen mot återkommande kortledigheter. 2.Tag kontroll över tillvaron hemma och på jobbet. Dock rast mellan städningarna. 3.Dela din tid mellan "BARA VARA" och "TA IFATT" då tröttnar du inte. Finns misstanke om prestationsångest skaffa bollplank/rådgivare kan vara en nära vän. 4.Våga prata om förlorad lust. Alla tappar lusten ibland. 5.Undvik "TUGG" och slentrian upprepning. 6.Ta för dig egen tid !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Fredde: Jag brukar få höstdepp men i år har den uteblivit, jag har haft en superbra sommar och känner mig "mätt" och nöjd efter min fina sommar. Kan sådant påverka en positivt när hösten väl kommer?
Tomas Danielsson: Självklart - alla borde tränas att minnas och tåligt vänta men också hitta lust i nuet.

Camilla: Jag har en man som är super stressead , med sitt jobb och hans barn skriker och han kan inte koppla av han blir lättt irriterad och jag själv kan koppla av men hur ska jag få honom att relax jag har försökt med allt men hjälp mig!!!!
Tomas Danielsson: Byt miljö - långhelg UTAN DATOR OCH BARA MOBILKONTAKT I NÖD. Hans hjärna behöver ny referens.

hösten: Vad är posttraumatisk stress? Mvh Stina.
Tomas Danielsson: Stress som kommer efter svår händelse

stefan: Hej. jag såg en fråga nedan om ett barn som tjattade mycket samt skickade mer än 300 sms om dagen. Jag har en dotter med nästan samma mängd. Vad är en rimlig volym så att hon inte påverkas förmycket?
Tomas Danielsson: Rimligt är ett par timmar vid datorn och inkl. SMS

lena: ska man alltid sätta in läkemedel mot depression? jag menar med tanke på biverkningarna?
Tomas Danielsson: Man brukar avvakta med mediciner innan man finner det som en möjlig väg. Ibland är depressionen/sjukdomen så tydlig inte bara deppighet att läkaren väljer medicin i läge ett.

Tobbe: Hej! Hur ska man bäst göra för att hjälpa kompisar som inte mår bra?
Tomas Danielsson: Lyssna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Babs i Hägersten: Hej! Vad kul att du sa att att livet är som en hinderbana. Själv har jag en liknande devis jag försöker leva efter särskilt på jobbet. "Jag är här för att springa 3000 m hinder, medan de omkring mig tror att de ska sprinta ett 100 m lopp. Då gäller det att inte rusa på i deras tempo de första 100 m... för då lär jag aldrig orka min distans" /Babs
Tomas Danielsson: Kul.

normal: Hej! Kan man ha hjälp av KBT-samtal?
Tomas Danielsson: Ja självklart - men det löser inte allt.

Emil: Hej, i samband med att ni pratade om bombplanet på Arlanda nämnde du att det säkert är en och annan som var med på planet som kommer få svårt att flyga efter detta. Vad tycker du att man ska göra om man är extremt flygrädd?
Tomas Danielsson: Kom ihåg att det går 52.000 år mellan varje fara för den enskilde. Självklart räcker inte detta utan man måste också få prata och respekteras för sin oro.

Mia: Hej har maladaptiv stressreaktion som "diagnos" och funderar över om ljusterapi kan hjälpa mig igenom höste och vintermörkret. Fås detta endast på recept?
Tomas Danielsson: Det finns ljusterapi både inom landstingen och i privata friskvårdscentra

malin: är det ens eget fel om man som skolelev drabbas av olika symptoner(ex.sömnbrist, depression)som stress kan ge eller kan det vara så att skolorna ställer förhöga krav på en?
Tomas Danielsson: Många skolor glömmer att initiera samtal om stress och otillräcklighet. Här finns mycket att göra med utbildning. Finner när jag är ute ochh föreläser att bla. i skolans värld finns ett uppdämt behov av att ta in dessa frågor.

Mia: Hej Jag är sjukskriven för maladaptiv stressreaktion sedan förra julen och jag tycker i normala fall att det är en mkt jobbig tid under senhösten-tidig vår. Hur sa jag klara av denna tiden nu när jag dessutom har denna "diagnos"...äter inte tabletter för detta.
Tomas Danielsson: Kombinationen medicinering och terapi måste alltid tas i varje enskilt fall.

Inna: Hej Ä en kvinna på 45 med adhd/borderline. Eftersom jag inte gillar att vara särskilt social och blir väldigt sressad av sommaren när det förväntas att man ska vara ute och njuta.Så jag ser verkligen fram mot höstrusk och mörker. Få sitta hemma och mysa med tändaljus,TVn ,handarbete och läsa många böcker och inga krav på att "njuta "av sommaren. Äntligen höst!
Tomas Danielsson: Tänk vad skönt för dej just nu och du påminner oss om att vi har olika ok att bära - en del av livet.

En som älskar hösten: Jag älskar hösten, vackra färger o hög klar luft .... men då blir jag så deppad och kommer in i den mörka tunneln. Känner ångest, tryck över bröstet, ser ingen ljusning.Promenerar mycke men en gång va det en röst inom mej som sa att jag skulle ta steget ut i vägen och känna hur det kändes när bilen körde på mej. Jag älskar livet och skulle aldrig ta mitt liv. Vill inte äta medicin, tar Neurokan (johannesört). Det pågår 1-2 mån, vet ju innan att det går över men när man är i det tror man att man är fast. Tror du att den indre rösten kan övertala mej vid något tillfälle så jag gör något dumt?
Tomas Danielsson: Boka en tid med någon i beteende/psyk "svängen" och få bolla dina tankar som inte alls behöver vara så farliga.

jonas: vad beror overklighets känslor på? och vad kan jag göra åt detta mycke jobbigt
Tomas Danielsson: Låt någon kunnig intervjua dej och förklara. Alla får ibland overklighetskänslor som kan bero på allt från trötthet till sjukdom.

Inger Sohl: Vårdepression varför tar man aldrig upp denna fråga?Idag talas det " bara" om höstdepression. Jag känner att hösten är den tid när man kan gå ner i varv, inga krav. Inga måsten om att man måste göra det och det ! Gör det bästa av höstmörkret. Tänd et ljus och lät det brinna. Ta naturen till hjälp med dess vackta färger. När mörkret lägger sig varför inte låta det omsluta en och bara njuta av att vara " kravlös". Musik, natur, färger, m m. Bara MMYYSS !Tids nog kommer ljuset med allt det innebär? Från höstmys
Tomas Danielsson: Självklart finns vårdepression. Till alla - TAG TILL VARA PÅ VARJE ÅRSTID !