Hanna: Hej Jag arbetar natt och undrar hur och vad jag ska äta under natten? Jag har ett arbete som kräver att jag äter för att orka, så att inte äta alls fungerar inte för mig även om jag ofta får höra att man inte bör äta under natten. Tacksam för svar!
Susanne Gustafsson: Hej Hanna,
Försök att välja energisnål varm mat, tex soppa, te, kokt ägg och även frukt är bra. Om det går försök att äta så lite du kan mellan 24- och 05.00, och ät hellre innan och efter. Lycka till!

Mvh Susanne

Katarina: Hej! Jag tränar mycket (startade i år då det är väldigt nytt för mig) och vill veta hur jag ska äta i samband med träningen, både före och efter för att få ut så mycket som möjligt av passet och för att inte äta upp allt jag gjort av med efteråt: Har du några tips att ge vore jag mer än tacksam! Katarina
Susanne Gustafsson: Hej Katarina,
Ät en måltid ca 4 timmar innan träning och ta något enkelt 2 timmar innan som en frukt och några nötter. Du behöver äta efter träning för att fylla på energi och protein. Ät en varm måltid efter träning. Kan vara en omeltt med potatis och grönsaker. Kokt ägg, smörgås och fil/yoghurt kan även vara bra alternativ om du inte vill äta en middag om du tränat sent!
Lycka till!
Mvh Susanne

Lena: Hej! Färdigrätterna som viktväktarna har, är dom lika nyttiga som hemlagad mat?
Susanne Gustafsson: Hej Lena,
Jag skulle rekommendera dig att laga maten själv eftersom du har bättre koll på vad du får i dig men det är ok alternativ när du behöver det.
Mvh Susanne

Jennie: jag väger 59 kg hur många kcal om dagen ska jag äta för att gå ner 0,5 - 1 kg/vecka?
Susanne Gustafsson: Hej Jennie,
Prova lägga dig på 1600-1800 kcal och om du börjar gå ner för mycket i vikt kan du lägga dig lite högre. Och välj mycket fullkorn och fiber!Lycka till!
Mvh Susanne

Bo Andersson: Hej. Modifast fungerar perfekt i ca 1 månad, sen måste du ändra kostvanor totalt. Har gått igenom gastric by pass operation, men trots detta måste man lägga om kostvanorna för resten av livet. Har gått ner 50 kg och har även blivit av med åldersdiabetes. Jag ha fått en andra chans i livet. Det finns inga genvägar, det handlar om kost och motion. MVH Bo A
Susanne Gustafsson: Hej Martin,
Du har så rätt! Kost och motionsvanorna måste förändras - det finns inga genvägar!
Grattis!

Mvh Susanne

Nina: Godmorgon. Blev så glad när jag såg man kunde ställa fråga då jag har stora problem/funderingar. Jag har ett svårt sockerberoende äter ca 2 kg godis om dagen samt choklad o e underviktig (174cm 48 kg) har dock vägt mindre,har senaste veckan knappt ätit ngt godis alls men gått upp ca 3 kg denna vecka,hur kan detta komma sig? alltså när jag tillförde godis till kroppen gick jag inte upp i vikt,åt förvisso inte mkt mat då men sen jag sluta med godiset så bara stiger vågen,mina matvanor idag e att jag intar lite frukt på dagen sen äter jag kalorisnålt på kvällen samt lite glass o popcorn,rör mig mkt (genomsnitt 20000 steg/dag,dock ingen annan träning)har en rädsla att gå upp för mkt i vikt har varit överviktig tidigare.så min fråga e helt enkelt HUR kan jag gå upp i vikt nu o inte när jag levde på socker?har inga medicinska fel. Hade varit tacksam för svar då jag letat halvt ihjäl mig på nätet utan resultat samt terrat alla mina vänner:) TUSEN TACK på förhand o ha en underbar dag. M.V.H en som inte får det o gå ihop:(
Susanne Gustafsson: Hej Nina,
Det låter helt galet! Du skulle behöva skippa godis, snacks och allt sött under några veckor! Du borde fått i dig 3000 kcal bara i godis och slutar du med de och börjar äta MAT så borde det lösa sig. Jag tycker du ska ta bort allt sött och börja äta vanlig mat! Sök på Nordiet och se till att äta frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål och INGET däremellan.
Lycka till!

Mvh Susanne

ingrid: Hej!Jag undrar om man även ska äta efter träningen när man vill gå ner i vikt?
Susanne Gustafsson: Hej Ingrid,
Det beror lite på när du tränar och vad du har för mål. Är målet att gå ner i vikt så väl mer protein och lite mindre kolhydrater. Du behöver fylla på efter ett träningspass men om det är sent så fyll inte på med för mycket energi. Välj då mer protein räkor, ägg, kyckling och mycket grönsaker/rotfrukter och potatis.
Mvh Susanne

Skruttan: Jag följer LCHF sedan 3 vrckor, tränar på gym varannan dag, löpband 45 min - 1 timme samt kör igenom kroppen på div. maskiner. Jag har inte gått ner något, vad gör jag fel?
Susanne Gustafsson: Hej!
Börja äta lite kolhydrater och se om du får bättre gensvar!
Lycka till!

Mvh Susanne

AnnaMaria: Jag äter LCHF sedan två år, en KOST, en livsstil inte en diet. Vad menar Tilde med att "man äter som vanligt igen"? Inte som livsmedelsverket och flertalet dietister menar, hoppas jag. Vad behövs för att detta välmående med LCHF ska ska sjunka in, det är kanske jobbigt att förstå att allt man propagerat för inte stämmer? T ex överläkare Jörgen Veste Nielsen I Kalrhamn som började med diabetikernas kost och har nått enatående resultat, eller "bara" alla vi andra som mår så mycket bättre, våra värden och VIKTEN som rasar! Vilken är du - en av LVM: s sega eller vår upplyssta?
Susanne Gustafsson: Hej AnnaMaria,
Jag förstår att du som mår bra av LCHF tycker att alla ska äta så, men det är så att alla inte mår bra av det och dessutom så kan vi inte rekommendera en kost som inte har tillräckligt stark evidens. Vi behöver kolhydrater för vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfiber för magens funktion. Jag vill hävda att du mår toppen med kolhydrater men rätt mängd och rätt sort!

Tack för ditt inlägg!

Mvh Susanne

Micke: Hej! Använde LCHF för ett par år sedan och det funkade jättebra då, -7 kg. Men när jag vill göra det igen nu reagerar inte kroppen med samma viktminskning. Gick alltså upp igen.... Och dessutom har jag nu lagt in löpning 2 ggr i veckan. Kan löpningen fördröja effekten eller? Känns som jag kämpar men inte får ngn belöning...
Susanne Gustafsson: Hej!
Ta inte bort alla kolhydrater utan välj bra sorter så som livsmedel med mycket fiber och fullkorn, frukt och grönsaker. Och fortsätt din träning för det kommer att ge dig så mycket!
Lycka till!

Mvh Susanne

maria: den där nordiet verkar vara ett beställningsjobb från lantmännen, som så klart vill öka användningen av spannmålsprodukter som motpol till tex hflc, hur ser du på det?
Susanne Gustafsson: Hej!
Nej det är inte ett beställningsjobb från Lantmännen! Resultaten från studien är otroliga! Läs den!
Mvh Susanne

ulla: vad gör vi med min man som väger 125 jobbar borta i veckorna stressar äter inte regelbundet??????
Susanne Gustafsson: Hej Ulla,
Det är så klart jättesvårt! Det bästa är om ni kan hitta en kurs ni kan gå tillsammans och motivera varandra! Han behöver hjälp att göra bra val i vardagen och motiveras till motion då han arbetar borta! Se om du kan hitta en livsstilskurs, kanske prata med en dietist eller läkare på er vårdcentral.
Lycka till!
Mvh Susanne

madde: Hej födde barn för 5 månader sen och har gått upp jätte mkt EFTER han föddes väger nu 94kg normalt brukar jag ligga runt 70kg i form, tränar och rider varje dag, men går inte ner!! Körde GI innan jag fick barn och funkade bra men funkar inte nu! Jag e desperat, ammar så kan inte sluta med allt, äter allsidigt pch gottis endag i veckan.. Hur ska jag göra? MÅSTE gå ner känner mig äcklig,... tack för svar!
Susanne Gustafsson: Hej!
Det är alltid tufft att få bort gravidkilon. Jag vill påpeka att det är bra om du väntar in med de stora krafttagen när du slutat amma! Det är jättebra att du tränar så fortsätt med det, det kan vara så att du behöver öka konditionsträningen. Försök att se till att äta frukost, lunch och middag samt 1-2 mellanmål. Fyll halva tallriken med grönsaker, rotfrukter och 1/4 med fisk, kyckling, kött och 1/4 med potatis/matvete/bulgur/fullkornsris/fullkornspasta. Välj bort allt fika! Öka takten när du slutat amma!
Lycka till!
Mvh Susanne

Anonym: Hej, Jag har ingen fråga om viktminskning eller ökning, jag undrar om det kommer sättas åldersgräns på bantningspiller /pulver m.m. Tänk hur många ungdomar som säkert köper produkterna och ersätter en måltid.
Susanne Gustafsson: Hej!
Jag håller med dig! Dessutom tråkigt när man som barn präglas av föräldrarna och ser hur de gör!
Tack för ditt inlägg!
Mvh Susanne

Eva: är det ok att käka "burn" tabletter i samband med pulverdiet? gör dom ngn nytta?
Susanne Gustafsson: Hej Eva,
Ja, frågan är om de verkligen gör så mycket... Nej jag kan inte rekommendera dem, då de flesta inte gör någon nytta!
Mvh Susanne

Bullen: Hej! Jag är gravid och vill inte gå upp så mycket, då jag redan har övervikt. Vad ska jag äta? Tack på förhand.
Susanne Gustafsson: Hej Bullen,
Försök att hålla igen på snacks, godis och kakor, och kex! Ät frukost, lunch och middag samt 1-2 mellanmål. Välj mycket fullkornsprodukter och fiberrika livsmedel. Mellanmål kan bestå av frukt och några nötter.
Lycka till!
Mvh Susanne

Solan: Varför ska övervikt lämna kroppen långsamt? Är det inte beteendet som ska ändras snabbt. //Solan
Susanne Gustafsson: Beteendet ska förändras så fort som möjligt! Vissa kan förändra allt på en gång och andra behöver ta tag i en sak i taget! Går vi ner i vikt över längre sikt så är det lättare att hålla, eftersom kroppen strävar tillbaka till den gamla vikten så är det bra att ta det långsamt!
Mvh Susanne

Maria: Hur kan man stå och säga att man inte får någon viktuppgång av Nordiet efter återgång till vanlig kost?? Det är fysiskt omöjligt att man ska kunna återgå till slaskmat och inget händer. Man går upp...så är det bara med alla dieter. Frågan är vilken diet man orkar hålla livet ut vilket är en måste. Det är bara dumt att tro att man kan återgå till godis, chips mm efter avslutad diet och behålla vikten. Man måste hitta det man klara att äta resten av livet. LCHF är en sån diet!
Susanne Gustafsson: Hej Maria,
"Vanlig kost" inte slaskmat var det tal om, men självklart så så beror det på vilka mängder vi pratar om. Här har man gått ner i vikt med intag av relativt högt energiintag och det är säkert där någonstans man ligger så det torde inte bli någon viktuppgång. Håller med dig om att man måste hitta en kost som håller livet ut, men håller inte med dig om att det är bra att äta LCHF livet ut!
Tack för ditt inlägg!
Mvh Susanne

Jörgen Olin: I viktväktar modellen äter ALLA samma även barn , än en gång välj ett långsiktigt hälsosamt liv med viktväktarna lägg ner allt det andra när ni pratar övervikt !!!!!
Susanne Gustafsson: Hej Jörgen!
Tack för ditt inlägg! Håller med om att se till en långsiktighet!
Mvh Susanne

jocke: Har du och tilde aktier hos lantmännen
Susanne Gustafsson: Hej Jocke!
Nix inga aktier hos lantmännen!
Mvh Susanne

Västerås tjejen: Hej, har gått med i Vikt Väktarna och gått ner 3 kg, men har ca 20 kg kvar. Hade förhoppningen om att nå i mål till sommaren, men inser att det blir svårt. Har du några bra tips på hur man kan snabba på viktminskningen? Införa styrketräning och inte bara köra spinning och konditionsträning? Mvh Västerås tjejen
Susanne Gustafsson: Hej Västerås-tjejen,
Jag rekommenderar inte en snabbare viktminskning men du kan definitivt öka träningsmängden och intensiteten. Och forsätt annars på samma sätt som du gör nu!Lycka till!
Mvh Susanne

maria: vad är en normalvikt för 21 åring som tränar ca 1timme varje dag?
Susanne Gustafsson: Hej Maria,
Det är omöjligt att säga vad en normalvikt för en 21-åring är. Känn istället efter hur din kropp känns, om du känner dig stak och pigg så är det bättre än att se till en specifik vikt. Lycka till!
Mvh Susanne

sylvia larsson: Jag behöver gå ner ca 15 kg.Om jag gör en 2 veckors diet med bara dryck och sedan övergår till GÍ fungerar det så man inte går upp de kilon man tappat Ha en bra dag kram sylvia
Susanne Gustafsson: Hej Sylvia,
GI har i en ny studie visat sig vara bra att använda vid viktstabilisering. Deltagarna åt en kalorisnål kost och fick sedan gå på GI och lyckades behålla vikten. Lycka till!
Mvh Susanne

eva: Hejsan! Minman gick med i Extravaganza i höstas. han körde helfart i 5 veckor och gick ner 17 kg. Han har inte gått upp ett hekto sen dess, trots jul och nyårshelger bl a. Är det nån skillnad på pulverdieter? Han var aldrig hungrig och äter nu normal mat, men med bra GI. Har själv provat Nutrilett men var ständigt hungrig. Är Extravaganza och Cambridge "bättre" pulverdieter? MVH Eva
Susanne Gustafsson: Hej Eva,
Det är toppen att han har lyckats behålla vikten, bara att gratulera! Härligt! Vissa pulverdieter lägger mycket fokus på livsstilsförändring och dessa är ju såklart bättre. Du behöver ju göra förändra ditt sätt att äta och motionera så om det finns med i dieten så har du lättare att lyckas. Du kan få coachinghjälp i vissa dieter som också själklart är bra!
Mvh Susanne

överviktig: Hej, jag har en son som är överviktig, han är 9 år och väger 70 kilo. Vi får hjälp av landstinget men vi har inte fått några kostråd ännu. Skulle du kunna hjälpa oss.
Susanne Gustafsson: Hej!
Er son skulle behöva få hjälp genom överviktsbehandling. Ni får kräva mer hjälp av vården. Jag tycker ni ska få träffa dietist och sjukgymnast som kan motivera till bättre ätande och ökad motion. Lycka till!
Mvh Susanne

Fredrik: Hallå, Vad vet du om kosttillskotten CLA och ALA, är det något du kan rekommendera?
Susanne Gustafsson: Hej!
Jag kan inte rekommendera kosttillskotten utan tycker det bästa är som du får i dig av naturliga fetter tex fisk, nötter, frön, avokado.
Mvh Susanne

Marina Johansson: Hej varför måste det i alla recept vara keso kesella yougort och filmjölksprudukter i alla recept jag kan inte med doften eller om jag vet att jag fått i mig dessa produkter så vänder sig magen och jag får upp all mat. Detta beror på en händelse från barndomen. Titta hur frukost och lunch är uppdukad till nästan alla mat mål dessa produkter finns med hela tiden går det inte att göra andra måltider där dessa inte finns med vet fler som inte kan med filprodukterna och de och jag behöver hjälp (frukost och lunch) så vi också får en varierad diet inte bara gröt eller kaffe smörgås
Susanne Gustafsson: Hej Marina,
Frukostförslag är ägg i alla former, kokt ägg, äggröra, omelett. Jag tycker allra bäst om tomatbaserade såser själv! Har lite svårt att hinna med fler förslag här. Ut och sök på nätet! Lycka till!
Mvh Susanne

Madeleine: Jag fick för några år sedan veta av en dietist att jag inte ska äta fibrer. Jag har så svårt att hitta bra mat. Alla tips och tex hemkörda matkassar handlar om att äta mycket fibrer. Vore så tacksam om detta ibland nämndes - att alla inte kan äta fibrer...
Susanne Gustafsson: Hej Madeleine,
Jag anar att du har IBS eller något annat probelm med magen som gör att du inte klarar av fiber. Det är bra för de flesta av oss men förstår din frustration. Tack för ditt inlägg!
Mvh Susanne

Lisbeth: Hej! För två år sedan gick jag ner 22 kg på 1½ år. Det enda jag gjorde var att äta mindre och mer rätt mat samt en lätt motion på en ½ timme varje dag. Vill gå ner ytterligare 5 kg, men det är helt lögn. Har provat Herbalife i en månad. Gick ner 1 kg..... Jag är 64 år väger 75 kg och är 167 cm. Vad är ditt bästa tips?
Susanne Gustafsson: Hej Lisbeth,
Grattis till en superbra viktminskning! Jag kan rekommendera dig lite mer fysisk aktivitet varje dag. Det kan vara så att du kan få fart genom att öka konditionen, och då genom att röra på dig 45 min -1 timma varje dag.
Lycka till!
Mvh Susanne

Gittan: Hej Jag har ett barnbarn (6år) som under 4 år enbart ätit kolhydrater!! Inget protein utom i mjölk. Hon äter inga bär eller juicer, grönsaker = morot, gurka,paprika går ner ibland. Dessutom vägrar hon att smaka något. Det som är bra är att hon inte äter godis. Hon är liten och smal och tappar fort energi och då funkar det med ett äpple/banan. Nu börjar det bli problematiskt i skolan, äter inget under dagen. Är liten och smal. Är detta inte farligt för henne? Läkaren säger att det är ok, men jag bekymrar mig
Susanne Gustafsson: Hej!
Det känns ofta jobbigt när det gäller barn som inte äter. Det finns de barn som är väldigt restriktiva med vad de äter och det kan släppa lite men också hålla i sig, tyvärr. Det är bra att ni har kontakt med läkare och gärna dietist som kan hjälpa er med tips och råd. Det handlar om att aldrig sluta erbjuda alla typer av livsmedel och gärna låta det finnas tillgängligt vid måltiderna . Men se till att få träffa dietist! Lycka till!
Mvh Susanne

Nicke: Hur ska man göra när ens tonårsdotter vill bli vegetarian och hur många gram bönor/linser ersätter 100 g (1 portion?) kött?
Susanne Gustafsson: Hej Nicke,
Ja, det är inte lätt att styra utan bara prata om vad det innebär. Sök lite information på nätet, och köp kokböcker. För att få i sig bra protein så handlar det om att kombinera spannmål med bönor och linser . Så det är inte lätt att översätta gram. Det är väldigt bra om hon kan dricka mjölk och äta ägg för då är det lättare att få i sig av de näringsämnen som hon behöver.
Lycka till!
Mvh Susanne

Johanna: Hej Susanne! Jag hade velat läsa resultatet som du kom fram till. Ni sa ju att det var vetenskapligt men hur många har ni egentligen haft i testgrupperna? Enligt vad jag fått lära mig så ska LCHF först mätas i cm och inte i vikt. LCHF-metoden gör så att fettet i kroppen omvandlas till fett och då sysn det inte på vågen på samma sätt som det syns på bredden. Mammas vänner har hållt på med många dieter. Nu anv de LCHF, den ena har blivit fri från insulin, en annan har mindre värk. Mina vänner (3) har gått ner (en 18 kg , en annan 14 kg) båda har minskat X antal cm , min killkompis minskad insulin. Alla äter enligt LCHF men har som jag testat andra metoder. Mina resultat var tydliga i centimeter och är fortfarande, LCHF. Viktväktarna endast på vikt och lite i ansiktet. Sen gick jag upp mer. Viktväktar-metoden då satt jag och kräktes eftersom jag enligt dem skulle äta mer än jag var van vid. Pulver hjälpte mig att börja äta frukost, Camebridge=alltid hungrig. Jag tor att man få hitta en metod som passar för just din kropp och livsstil. Kram Jojo.
Susanne Gustafsson: Hej Johanna,
Självklart så kommer vi att ha lättare och svårare att gå ner i vikt på olika metoder. Vissa passar andra bättre och även hur vi sedan lyckas bli viktstabila. Jag tror som du att man måste hitta sitt sätt för att lyckas med sin viktnedgång men jag rekommenderar inte LCHF som livsstil då man utesluter för mycket kolhydrater. Vi behöver kolhydrater för att få i oss vitaminer, mineraler och antioxidanter, kostfiber för magen. Vi vet inte så mycket om hur man mår på LCHF på lång sikt. Vissa studier talar för att vi ökar risken att dö i förtid och ökad risk för hjärt och kärlsjukdom.
Tack för ditt inlägg!
Mvh Susanne

Greta: Vad är skillnaden mellan GI, LCHF och Nordiet? Vad är Nordiet?
Susanne Gustafsson: Hej Greta,
GI handlar om att välja bra kolhydrater med mycket fullkorn och fiber, och välja bort socker och vitt bröd/mjöl, samt äta lite mer protein. LCHF är ett diet med väldigt lite kolhydrater men mycket fett och protein. Nordiet är en svensk "medelhavskost" där man äter mycket fullkorn och fiber och äter vissa livsmedel som är kolesterolsänkande, tex havre (beta-glukan).
Mvh Susanne

ls-Marie Sigvardsson: Min fråga till dig. jag har en övervikt på 20 kg och har sedan 10 januari börjat tränat 2 ggr / veckan kettle-bell och piloxing (kul) Frukost: Yoghurt med lite musli (hemmagjord) På jobbet ca 8.30 2 st finn crisp med mjukost på. Lunch : Medtagen lunch : Kyckling el lax el kalkonkorv med grönsaker quino. 2 st mellanmål. Middag : Dinkelbröd med grönsaker mjukost eller lax på. Inga sötsaker eller kaffebröd !!! Har gått upp 1 kg !!! Vad gör jag för fel !!!! elsmarie52@hotmail.com
Susanne Gustafsson: Hej! Du har börjat träna och då fått muskler och muskler väger! Det är bara att fortsätta och jag kan även rekommendera dig att köra mer konditionsträning, promenader, spinning, motionscykel, jogging. Viktminskningen kommer, var tålmodig!
Lycka till!
Mvh Susanne

Micke: Hej! Har sökt på Nordiet på nätet, men blir inte klok på det. Finns det en bok med recept eller finns bara studien?
Susanne Gustafsson: Hej! Jag vet att det finns recept på nätet, du kan gå in via Lantmännen och söka! Lycka till!
Mvh Susanne

Linda: Hej, Jag har "jojo-bantat" en hel del under mitt liv, jag har gått ner mkt men även gått upp mkt. Nu har jag gjort ett nytt försök med viktväktarna, behöver gå ner minst 20 kg. Jag har varit med i ca 2 veckor och är mkt noga, dessutom så tränar jag en del, men jag tycker inte att det händer nånting. Det går jättesakta, kan det bero på att kroppen inte "vågar" tappa kilon pga att jag "jojo-bantat så mkt? Kan det ta några veckor innan det händer något? Oftast brukar det väl gå lite snabbare i början!? / Linda
Susanne Gustafsson: Hej Linda,
Låt det ta tid! Det kan vara så att kroppen är lite påverkad av jojo-bantning! Men låt det ta tid och kör hårt!
Lycka till!
Mvh Susanne