En överförfriskad ung man tar sig olovligt in genom en spegel och hamnar i ett märkligt fantasiland som först fascinerar men finns det en väg tillbaka till verkligheten igen? Dr. Parnassus är mannen bakom Imaginariet som erbjuder det fantasifulla äventyret och han bär på en stor sorg. För många år sedan slog han vad med djävulen själv, Mr. Nick, och vann evigt liv men förlorade samtidigt sin dotter Valentina som i vuxen ålder tillfaller den onde.

Kan den mystiske Tony, som de räddar från en hängsnara under en bro, möjligtvis hjälpa Dr. Parnassus dotter ur Mr. Nicks klor?

Terry Gilliams film har mest blivit omskriven för att det blev Heath Ledgers sista rulle, han hittades död på ett hotellrum i New York mitt under filmarbetet och hans rollfigur fick kompletteras av Johnny Depp, Jude Law och Colin Farrell.

Deras inhopp i Parnassus visuella fantasier funkar utmärkt då karaktärsbytet med ett helt annat utseende bidrar till den flippade känslan som genomsyrar filmen. Problemet med Gilliams filmer är att de alltid är överlastade av färg och form vilket gör ögat lite trött och dynamiken blir lidande.

Här finns inte heller något djupare manus att engagera sig i utan ytan är innehållet och de mättade bilderna behållningen av historien om att sälja sin själ för evigt liv. En förbannelse som gestaltats bättre förr av Tod Browning, Terence Fisher och Francis Ford Coppola.
BETYG: 3 solar

Ronny Svensson