Max bor med sin mamma och storasyster, det är vinter och mycket snö utanför huset. Han bygger en igloo och startar ett snöbollskrig mot syrrans kompisar som slutar med att snögrottan rasar in och Max är otröstlig.

När mamman senare på kvällen har besök av sin pojkvän tar Max på sig sin vargdräkt och retar upp henne så att hon skäller ut honom ordentligt. Den fantasifulle Max bestämmer sig för att sticka och springer ner till vattnet där en båt väntar honom och han seglar till ett annat land.

Här bor de jättelika trollen som vill äta upp honom men han morskar upp sig mot Carol, Judith, Ira och alla de andra håriga bestarna och blir istället deras ledare och kung. När Max ska leda arbetet med att bygga ett fort med tunnlar och torn som Carol designat blir de ovänner och Max inser att han måste återvända till sin trygga värld.

En udda familjefilm av Spike Jonze som bygger på Maurice Sendaks bok med samma namn och vars största styrka är att den kompromisslöst är på barnets sida i alla lägen. Max är krävande och tar mycket plats i huset med sin energi och fantasi vilket gör att den utarbetade mamman inte alltid orkar.

Vildingarnas land blir då tillflyktsorten där han kan få utlopp för allt det som spritter i kroppen på honom. Bland trollen lär han sig också att fungera i grupp vilket blir läxan han tar med sig hem till mammas trygga famn. En extra eloge till trollens röster som bland andra tillhör James Gandolfini, Catherine O’Hara, Forest Whitaker, Lauren Ambrose och Chris Cooper.
BETYG: 3 solar