Mitt köks kock Tommy Myllymäki har koll på det här med knivar. Här ger han sina bästa tips för dig som är i köpartagen:

Oavsett vilken kniv du köper är det viktigt att den ligger bra i handen. Den ska kännas balanserad och bekväm. Testa olika märken och modeller i butiken innan du slår till!

Det är viktigt att knivarna är vassa, ha ett brynstål hemma så att du slipper laga mat med slöa knivar. Se också till att förvara dina knivar på rätt ställe. Antingen i ett knivställ eller på en magnetlist, de ska inte ligga löst i kökslådan.

Nödvändiga knivar enligt Tommy Myllymäki

• Nummer ett är kockkniven/allround kniven - den används till kött, fisk, fågel och grönsaker. Optimal för att hacka och skära alla typer av råvaror. Den ska vara vass och utan ”tänder”.

• Nummer två är brödkniven - används till att skära bröd och större grönsaker. Utmärkt att använda när Ni behöver skära genom exempelvis ben på mindre köttbitar.

• Nummer tre är grönsaks-/skalkniven - används till att skala eller skära mindre råvaror.

I klippet ovan visar Tommy Myllymäki vilka tre knivar han använder mest när han lagar mat.