-Jag tycker det är så synd att många väljer medelhavsträden som olivträd, apelsin och citronträd, fikon till sina balkonger. De är svåra att övervintra och kräver utrymmen på vintern som är svårt att hitta. Här är några alternativ jag tycker är bättre ni kan titta närmare på:

Klotnaverlönn som grönskar tidigt och är härdig i zon 3 (4). Får en rundväxande tät krona. Som undervegetation har jag planterat grönbladig Trifolium.

Rönnsumak grönskar sent och har ett exotiskt uttryck med sin vida grenar och flikiga blad.

Maackia amurensis. Mycket långsamväxande exotiskt träd som passar på den lilla balkongen. Grönskar sent men har ett mycket vackert silverfärgat bladutspring. Mycket härdig och passar även balkonger uppe i norr. Exotiska mycket vackra blad. Sol-halvskugga.


Anpassa dem efter er terrass storlek så att de blir snyggt i proportion till balkongen eller terrassens form. Välj kärl som kan stå ute på vintern. Ekfat, järn eller hårt brända lerkrukor som klarar kyla. Vintertäck dem med värmande liggunderlag eller bubbelplast i okt-nov. Näringsrik jord och långtidsverkande gödsel.