Tabataintervaller

Tabataintervaller innebär att man kör en övning i 20 sekunder och vilar 10 sekunder. Varje övning körs i 8 omgångar. Tabataträning är ett effektivt sätt att träna både konditionen och styrkan. Allt du behöver är en tabatatimer. Du behöver inte värma upp före om du kör övningarna i den ordning jag skriver. 

Stepup på stol

Kliv med ett explosivt steg upp på en stol. Sträck ut höften i högsta läget. Vill du ha en svårare variant kan du dra upp det bakre knäet fram så att du står som en tupp innan du bromsar ned till golvet igen. Lägg till ett litet hopp om du vill ha ännu mer avancemang men var noggrann med att stolen står stadigt.

Armhävning med sträckning

Stå i armhävningsposition på golvet, gör en lagom djup armhävning innan du pressar upp rumpan mot taket, med hälarna kvar mot golvet. Tänk att kroppen ska bilda ett uppochnervänt V. Gör övningen med händerna mot en soffa om du vill ha en lättare variant.

Saxhopp

Stå minst höftbrett i sär med ett stort steg mellan fötterna. Hoppa och byt plats på fötterna. Ju böjdare knän du har desto jobbigare övning. Bakre hälen ska vara i luften.

Sidoplanka på stol

Balansera dina fötter/ben på en stol och lås armen rakt ner från kroppen. Tyngden ska vara på axeln och på stolen. Höften ska vara rak, som en planka. Om du vill avancera kan du sänka och höja höften lugnt och kontrollerat. En lättare variant är att köra med fötterna på golvet istället. Naveln ska alltid peka åt sidan och inte uppåt.

Saxhopp i planka

Stå i armhävningsposition på golvet. Kombinera saxhoppen (se ovan) med plankan. Byt plats på fötterna mitt i hoppet. Ju längre hopp du gör med fötterna från rak kropp upp mot händerna desto jobbigare.

Höftlyft på stol

Ligg på rygg på golvet med hälarna på stolen. Lyft upp höften så högt upp du kan, bromsa ner. Gör ett ben i taget om du vill ha en svårare variant.