Föjande experiment är tagna ur boken "Labba i förskola" av Gotha Fortbildning.

Experiment 1: Färgbytarvätskan


Beskrivning
Om vi människor inte får i oss det vi är sugna på kan vi bli sura. Våra sjöar kan i stället bli sura av utsläpp och avgaser. I det här experimentet ska vi ta reda på om något är surt utan att behöva stoppa det i munnen.

Du behöver:
- Saften från ett kokt rödkålshuvud
- Tre dricksglas
- Fast tvål
- Citron
- Valfritt livsmedel

Det här kan ni prata om innan
- Hur vet man om något är surt?
- Ge exempel på något surt.
- Vad är motsatsen till surt?
- Hur kan man få reda på om något är surt utan att behöva stoppa det i munnen?

Så här gör du
Koka rödkålen i minst 30 minuter, sila av saften och låt den svalna. Häll saften i tre dricksglas. Pressa ner lite saft från citronen i det ena glaset. Skrapa av lite tvål med en sked eller liknande i det andra glaset. Lägg ner valfritt livsmedel i det tredje. Observera färgskiftningarna.

Det här kan ni prata om efteråt
- Vad upptäckte ni?
- Varför tror ni att det blev så?
- Finns det några andra saker ni skulle vilja testa att lägga i? Kan ni komma på något som är surt förutom citron?

Det här hände
Det är lätt att ta reda på om något är surt genom att smaka på det. De flesta vet hur en citron smakar. Motsatsen till surt är basiskt. Men för att få reda på om något är surt utan att smaka på det kan man titta på vilken färg saften från en rödkål får när den kommer i kontakt med det man vill undersöka. Är det surt blir saften rosa eller röd. Blir saften grön/blå är det basiskt. En vätska som kan byta färg på detta vis, beroende på om något är surt eller basiskt, kallas för en indikator.

Experiment 2: Vackraste oljan

Bekrivning
Om ni, precis som jag, gillar att pyssla kommer ni att älska det här experimentet. På ett enkelt sätt kan vi göra en lavalampa som vi kan använda om och om igen!

Du behöver:
- En 1,5-liters PET-flaska
- Brustabletter
- Vatten
- En liter olja
- Karamellfärg

Det här kan ni prata om innan
- Vad händer om man blandar olja och vatten?
- Vad händer när man släpper ner en brustablett i vatten?

Så här gör du
Häll upp cirka två deciliter vatten i flaskan och droppa ner karamellfärg tills det blir en fin färg. Häll på en liter olja över vattnet. Stoppa ner en brustablett och beskåda! För ökad effekt går det bra att släppa ner flera brustabletter samtidigt. 

Det här kan ni prata om efteråt
- Vad upptäckte ni?
- Varför tror ni att det blev så?
- Vad händer om man stoppar ner russin i blandningen? Testa!

Det här hände
Vattnet på botten av flaskan vill inte blanda sig med oljan. Man kan med ett lite tjusigare ord säga att vatten inte har någon löslighet i olja. När tabletten sjunker ner till vattnet på botten bildas gasbubblor som drar med sig vattnet upp till ytan. Eftersom vattnet inte har någon löslighet i olja bildar vattnet små ”vattenpärlor” som följer med gasen. När gasen nått ytan sticker den ut i luften och vattenpärlorna åker ner till botten igen.