Enöga är en stum slagskämpe som används som gladiator av en vikingahövding vilket inbringar skatter till hans klan boende i de skotska högländerna. Han hålls kedjad i en bur och varje dag kommer pojken Are med mat och dryck och de två utvecklar en tyst vänskap som kommer att bli viktig för Enöga.

Under en förflyttning av lägret slår sig den kedjade fången fri och dödar sina förtryckare och tillsammans med pojken flyr han över bergen. Så småningom möter han på en grupp kristna vikingar som är på väg mot det Heliga Landet och när de undrar var Enöga kommer ifrån svarar Are Hel!

De erbjuder duon en plats i båten som visar sig bli en svår prövning då en tät dimma gör att de långsamt driver utan att veta vart och flera män ombord dukar under av törst och hunger. Så småningom landstiger de i en främmande miljö där de kommer att möta en ny fiende och Enöga inser att han kommit till vägs ende.

Nicolas Winding Refns vikingasaga är en brutal och kompromisslös historia fokuserad på en ensam mans kamp mot yttre fiender och inre demoner.
Mads Mikkelsen har en svår roll som en enögd och stum man på botten av näringskedjan vars enda känslouttryck är det primitiva och gränslösa våldet. Han visar dock en form av kärlek mot den unge pojken Are som han försvarar till varje pris. Valhalla rising byter skepnad under de avsnitt som visas grafiskt som bokkapitel genom hela filmen.

Första delen är en närmast svartvit skildring av de skotska bergsmassiven enbart färgat av offrens blod medan båtfärden utvecklas till en abstrakt inre resa där vikingarna kastas mellan hopp och förtvivlan omringade av en hotfull grå massa.
Slutligen är det nya främmande landet ett soldränkt landskap av klippor, gräs och gröna träd som speglar sig i havet.

Har de lämnat helvetet, tagit sig igenom skärselden för att slutligen hamna i himmelriket? Hur passar Enöga med sina mardrömmar och syner av alla offer han fällt i detta paradis? Våga utmana dig själv genom att se Valhalla rising och få svar på dina frågor eller ställ nya?

BETYG: 4 SOLAR

Ronny Svensson