Påsken är ovanligt tidig i år eftersom första söndag och fullmåne påträffas bara någon dag efter vårdagjämning (20 mars). Om man firar utifrån religiösa skäl eller bara det att våren närmar sig med flera och längre ljusa dagar, så är det härligt att stanna upp och umgås med de man tycker om. Med alla läckerheter som hör till denna högtid, allt ifrån påskägg till lammet med ett gott glas vin till, så blir det ju inte annat än att man längtar! Jag har med mig tre viner, från tre olika länder och i tre olika prisklasser som jag alla tycker passar till en saftig lammstek.

97297 2005 Marzemino d´Isera, Italien 88 kr
Solbetyg: 4
Nästan så långt norr man kan komma i Italien hittar vi vinområdet Trentino och kvalitetsfokuserade kooperativet Cantina d´Isera. Marzemino, druvan till hundra procent i detta vin, gör sig bäst när de kommer från byn Isera och får växa på vulkaniska jordar. Unga yppiga toner av mörk frukt, rostat kaffe, en viss kryddighet samt violer. Ett mycket fruktigt vin med välbalanserad syra ger ett bra matvin. Bara hälften av vinet har haft kort kontakt med fat.

93996 2002 Chinon Les Cornuelles, Frankrike 168 kr Solbetyg: 3
Nu är vi i frankrikes frodiga trädgård, Loiredalen, hos familjeproducenten Le Logis de la Bouchardiere. De etablerades 1840 och idag är det far och son (6 och 7 generation) som driver det tillsammans i traditionsenlig stil. Det betyder bl.a. låga skördeuttag, användning av äldre ekfat m.m. Till fullo Cabernet Franc från gamla vinstockar som ger en fin koncentration och toner av mörka bär, torkade örter och viss kryddighet. Ett vin i klassisk stil med frisk syra i avslutet.

2260 1997 Finca Valpiedra Reserva, Spanien 119 kr
Solbetyg: 5
Från Rioja har vi här en av de mest välrenommerade ”single vinyard estates” – Finca Valpiedra, vilket innebär att man hämtar druvorna bara från en vingård. Det som annars är vanligt och utgör en klassisk Rioja är att man köper in och blandar druvor från alla tre underregionerna; Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja. Vinet består av 90 procent Tempranillo och de följande 10 av Cabarnet Sauvignon, Graciano och Mazuelo. Med 10 år på nacken får vinet fina mognadstoner av läder, tobak, mörka bär och choklad. Vinet har fortfarande en mycket bra koncentration och balans med sammetslena tanniner och smak av vanilj och lakrits i avslutet. Vinet har legat 18 månader på hälften franska och amerikanska ekfat.

Till Melkers påskmat: 98889 2003 Originel, Frankrike 116 kr Solbetyg: 3
Vi stannar kvar i Loiredalen fast lite närmare havet, men nu ett vin gjort av den gröna druvan Chenin Blanc. Vinet har både jäst och lagrats på 2-4 år gamla fat. Efter att vinet är buteljerat får vinerna ligga en viss tid i kooperativet Cave de Saumur 10 km långa ”tuffeau” källare som består av ren kalkjord. Kalkkällaren ger goda förutsättningar för lagring av vinerna, både med tanke på fukt och temperatur. Typiska toner för druvan hittar jag i detta vinet; gula äpplen, liten honungston, våt ylle och mandarin. Det finns också en frisk syra i vinet samt en viss smörighet från tiden på fat.

98507 2006 Rabl Grüner Veltliner Eiswein, Österrike 227 kr
Solbetyg: 4
Eiswein! De ädla dropparna kommer från frusna druvor som hänger kvar på vinrankan och plockas så sent som i januari (2007). Vinet måste ha samma sockerhalt som beerenauslese men den stora skillnaden är att druvorna inte får vara angripna av ädelrötan botrytis. Namnet ”Vinimum Optimum” står utskrivet på etiketten och med detta indikerar producenten Rabl att druvorna är hämtade från de äldsta vinstockarna han har. Fantastisk gyllen färg och koncentrerade söta toner av honung, torkade aprikoser och ananas. En viss kryddighet i doft av bl.a. saffran och en frisk citrussyra i avslut. En dessert i sig själv!

Trevlig påsk till er alla!
// Helena