Mexico anses vara det första landet att odla vindruvor som användes till altarvin och det så tidig som i början av 1500-talet. Idag är det Argentina som står för största areal och produktion med Chile på andraplats. Unikt för Chile är att på många håll odlar man druvor på europeiska vitis vinifiera-rotstockar istället för ympade på amerikanska sådana, till skillnad från den största delen av övriga vinvärlden. Det beror bland annat på att den onda Phylloxeralusen inte trivs i Chiles landskap och jordmån och landet har därför aldrig drabbats av den.

Gemensamt för veckans viner är att de är i modern fruktdriven stil:

98850 2005 Alta Tierra Syrah, Chile 89 kr Solbetyg: 3 Vi förflyttar oss till Chile och en vinproducent med rötterna i Italien. Baserade i Elqui Valley gör de vin från det mest nordliga vinläge i landet. Vinet är gjort enbart på druvan Syrah och har med flera årgångar fått priser och utnämningar. Fruktdriven och i modern stil har vinet lite lättare toner av röda frukter som körsbär och plommon men också björnbär. Detta samsas med grön paprika, mynta och lakrits samt en vaniljton i avslutet. Vinet har bra balans med lena tanniner. Det är inte för kraftigt och kan utmärkt kombineras med en bönsallad med kyckling och bacon.

98649 2004 B Crux Red Wine, Argentina 147 kr
Solbetyg: 3
Etablerad 2000 är producenten Bodegas y Viñedos O. Fournier ett annat företag med ambitioner att producera kvalitetsvin i både europeiska och sydamerikanska länder. Ett modernt vineri har de byggt precis vid foten av Anderna. Druvorna till detta vin skördas för hand som i detta fall består av 50 % Tempranillo, 40 % Malbec och resterande Merlot från 30 år gamla vinstockar. Jag hittar kryddiga toner, lite fänkål och svart vinbärssylt. Vinet har också en tydlig struktur samt en avvägd fatton och med en lakritssmak i finishen. Serveras gärna till smakfullt kött som entrecôte med stekt svamp och rödvinssås.

6150 2006 Masi Passo Doble Malbec Corvina, Argentina 99 kr Solbetyg: 4 Masi som andra stora europeiska vinproducenter har också valt att etablera sig i ett ”nya världen land” och i detta fall i Tupungato i Mendoza regionen. De har tagit med sig den klassiska Amaronedruvan som de sedan blandar med Argentinas stolthet Malbec. ”Passo Doble” indikerar att de också använder sig av en klassisk teknik från hemlandet Italien; Corvina druvorna får semitorka innan de blandas med vin av Malbecdruvan och som slutligen genomgår en andra jäsning. Detta ger ett vin med koncentrerade toner av sötmogen körsbärsfrukt som samsas med mörk choklad, tobak och en vaniljton. Ett kryddigt välbalanserat vin som skiljer sig lite från de andra två vinerna med sin friska syra! Ett bra matvin som passar till en kraftigare gryta eller också en bit lagrad hårdost.

Till bagarlandslagets härligheter:

1384 Jämtlands Pilgrim Ale, Sverige 20 kr
Solbetyg: 4
Till de mera matiga bakverken har jag valt att servera en ale från Jämtlands bryggeri. De etablerades 1996 och tillhör idag ett av de minsta bryggerier i landet. Mycket har de hunnit med bl.a. att vinna 58 guld-, 28 silver- och 14 bronsmedaljer för sina öltyper. Pilgrims Ale har hämtat hem 9 av gulden. Alla deras öl är såkallade färsköl och det betyder att de inte har blivit pastöriserade. Ölen är tydligt humlearomatisk med toner av nybakat bröd, liten stallig ton sam fruktig. Det smakar också av maltgodis och med en härlig beska som sitter kvar i munnen.

4115 2005 Chateau Grillon, Frankrike 121 kr Solbetyg: 3 Kanske ett av de mest prisvärda sötviner från Sauternes i Bordeaux! Gjord på det klassiska druvorna Sauvignon Blanc och Semillon. Dessa har fått hänga ute på vinrankorna i vingården och blivit angripna av ädelrötan som koncentrerar de härliga aromerna i druvorna innan de plockas. Dessa vita ädla droppar passar utmärkt till fruktdesserter. Toner av honung och botrytis får dela plats med mandelmassa och en liten bitter ton av apelsinmarmelad.

97454 2000 Vin Santo d´Alessandro, Italien 259 kr
Solbetyg: 4
Från Cortona som ligger öster om Chianti i Toscana har vi detta söta vin gjord på torkade Trebbiano druvor. Efter skörd hängs druvorna upp på vinden och får torka ungefär till påsk följande år. Torkade frukttoner av bl.a. sultanrussin och smörkola samt en knäckig ton friskas upp av en härlig syra!

Helena Marstrander