Jordgubbsölet kommer från Belgien vars berömda körsbärsöl Kriek, ändå har en ton av öl. Här är det bara jordgubbar som dominerar både doft och smak.

1586 Früli Strawberry Beer, 4 % Belgien 14,90: - (2)


I grunden ett ofiltrerat veteöl som smaksatts med jordgubbsjuice. Frisk, citrussyra balanserar den söta jordgubssmaken. Gott! Men öl?
Passar till: ?

1453 St. Eriks Pilsner, 5,3% Sverige 15,90:- ( 0 )


St. Erik var i slutet av 1800-talet Stockholms största bryggeri. Placerat på Kungsholmstorg. Nu ett varumärke, bryggt av ett annat varumärke - Three Towns. Jättesnygg flaska, men blaskigt, orent obalanserat innehåll.
En bryggd kan gå snett. Men då brukar man inte buteljera den.

1413 Lager No 1, 4,7 % Dugges Bryggeri Mölndal 24,90:- ( 3 )


Rock 'n' roll-bryggeriet i Mölndal har kul, samtidigt som man sprutar ut nya brygder med spännande smaker. Som Brandmästare Andréns törstsläckare, en smakrik ale, 2,8% folköl.
Nu är " Idjit" på gång med lagring på whiskyfat - Lager no 1. Exotiskt fruktig humledoftande, typ amerikansk Chinook som ger grapefruktkaraktär. Harmonisk fyllig balanserad maltig.
Passar till: Ugnsbakade fiskar, husmanskost , fläskkotlett med rödlök.

1419 Mohawk India Pale Ale, 7,5 % Sigtuna Brygghus 36,10 :- ( 4 )


India Pale Ale är från början en kraftigt humlad, alkoholstark ale som skulle klara sjöresan från England till de törstiga kolonialisatörerna i Indien. Sigtuna Brygghus skulle lätt klara en världsomsegling. Här är det fullpackat med fyra olika maltsorter och sju humlesorter.
Bärnstensfärgad, fyllig maltarom, eldig mörkbrödig smak. En överjäst ale med komplexa kraftfulla humlearomer. Bom, bom!

Till maten:

7637 Ruinart Brut Millésime 2002, champagne 339:- (4)


En bubblande harmonisk overtyr till de lätta vårsmakerna.
Nötig med inslag av brioche , fyllig med frisk citrusavslutning.
Till: vårens små delikatesser, fisk, skaldjur, kyckling.

95778 Mercurey , Louis Max 2007, Frankrike 129:- ( 4 )


Kryddig, örtig med inslag av vilda smultron . Från Côte Challonaise i Bourgogne .
Passar till: Kycklinggryta med svamp, lammkotletter.

Bengt Frithiofsson