Vitvins- och rosésäsongen till trots, trummar jag denna gång för alla er som brinner för viner av det röda slaget! Maträtterna blir ju närmare sommaren vi kommer lättare och lättare och då passar oftast vitt och rosé oftast bäst, men vi får inte glömma att damma av grillen. Och då är det ju inte mycket som slår ett gott glas med rött. Ta fram grillvanten och sätt igång!!

99124 2005 Domaine de la Colline, Frankrike 88 kr - Tre solar Familjen Chéreau-Carré gör både sina egna viner samt arbetar som negociant. Domaine de la Collin är inte från deras egna vingårdar utan druvorna är köpt in. Som producent är de kända för att ha jämn kvalitet samt att de har mycket prisvärda viner. Detta vin gjord på 100 % Cabernet Franc som inte har haft kontakt med ekfat. Det ger ett riktigt fruktdrivet med toner av svarta vinbär, viol, kryddor och örter. Den är aningen stramare i smak än doft och lingon framträder.
Serveras gärna aningen kyld till grillad kyckling och halloumi med en ruccolasallad till.

96023 1996 Rioja Bordón Gran Reserva, Spanien 160 kr - Tre solar En riktigt klassisk Rioja producent som grundades 1890 av en fransman som hade flytt från de eländiga förhållanden som var i Bordeaux efter att vinlusen hade härjat. Tre druvor finns med i vinet med dominans av Tempranillo som balanseras upp av Mazuelo och Graciano. Eftersom vinet är en Gran Reserva måste det lagras totalt minst 5 år hos producenten varav 2 år på ekfat (i detta fall amerikanska). Sötliga toner av vanilj, jordgubbssylt och mjölkchoklad vägs upp av tanniner från fat samt fin syra. Tobak och dill finns också med.
Passar till grillad lammstek med dillslungad potatissallad.

96488 2004 Palazzo de la Torre, Italien 149 kr - Fem solar Allegrini har verkligen sina rötter i Valpolicella i Veneto! De är omnämnda i papper redan på 1500-talet och är idag en av de ledande producenterna med full fokus på kvalité. Klassiska amaronedruvor finns med i blenden; 70 % Corvina, 25 % Rondinella och resterande Sangiovese. Ca en tredjedel av druvorna är också torkade innan de hamnar i det övriga vinet och det hela får fermentera en sista gång. Koncentrerade, eleganta toner av mörka körsbär, torkad frukt och mörk choklad. Det finns också en parfymerad ton av rosenblad samt mandel och en stallighet.
Passar till en saftig entrecote som är grillad och bredvid ligger röd paprika och aubergine.

Till vårbetonade maten:

96035 2006 Bernkastel-Kueser Rosenberg Riesling Kabinett Trocken, Tyskland 100 kr - Tre solar Riesling från Moseldalen är väl härligt nu när det är värme i luften! Denna kommer från producenten Anton Zimmermann som äger 3 ha fördelat på 3 olika lägen. Rosenberg är ett av dessa och ger ett torrt ungt vin med toner av citrus, grape och mineraler. Det finns också en blommighet samt ton av mandarin.

99145 2007 Viña Ladeira, Spanien 89 kr - Tre solar
Från Valdeorra i Galicien, nordvästra Spanien, har vi detta vin gjord på den områdetypiska druvan Godello. Annat som också är typisk för detta område är att man inte avstjälkar druvorna som därför får vara med under jäsningsprocessen. Ungt och friskt med toner av honungsmelon, päron samt gula äpplen. Det finns en liten grönhet i form av gräs och struktur från stjälkarna.

97437 2006 Kracher Cuvée Beerenauslese, Österrike149 kr - Fyra solar Vi förflyttar oss till Österrike och Neusiedlersee i Burgenland. Denna sjö ger utmärkta förutsättningar för att producera söta viner på druvor som är angripna av botrytissvampen. Kracher anses vara en av världens ledande sötvinsproducenter och har British Wine Magazine blivit utnämnd till årets vinmakare flera år i rad. 60 % Welschrieling och 40 % Chardonnay utgör detta vin och ger toner av torkade aprikoser, saffran, honung, botrytis samt våt ylle. En härlig frisk syra balanserar upp sötman i vinet.

Med önskan om att alla får en härlig och solig helg!
// Helena Marstrander