Man behöver inte tycka om all Whisky/ey, utan man kan hitta en stil som passar ens egen smak bäst. Jag har valt att ta med mig tre olika från tre världsdelar; Skotsk Whisky, Japansk Whisky och Amerikansk Bourbon.

558 Maker´s Mark Bourbon Whisky, Kentucky (USA) 349 kr Bourbon Whiskey skiljer sig från de övriga genom att de måste enligt lag använda minst 51 % majs i tillverkningen. I detta destillat står majs för 70 %, vintervete för 16 % och kornmalt för resterande. Maker´s Mark är beläget i Amerikas äldsta destilleri som byggdes 1805 och är idag kulturmärkt. En liten notis är att de skriver Whisky på det skotska viset för att hylla sina anor. Av de tre har med mig är detta whiskyn med mest söta toner av vanilj, knäck, torkad frukt och viol. Man känner tydliga fattoner från amerikansk vitek som tyvärr ger lite träig känsla i eftersmak.
Betyg: Tre solar

412 Auchentoshan Single Malt 12 Years, Skotland 383 kr Auchentoshan betyder ”fältets hörn” på galiciska och ligger inte långt ifrån Glasgow ute vid havet på Skotlands västkust. De är ett av tre destillerier som finns kvar i området Lowlands och det sista att trippeldestillera sin whisky. Detta tillsammans med att de använder orökt malt ger en lättare, mera fruktdriven whisky. Denna whisky har en fylligare munkänsla med tydliga toner av malt och bröd. Det finns också toner av russin samt att den är nötig. Både bourbon- och sherryfat är med att påverka.
Betyg: Fyra solar

10413 Nikka Yoichi Single Malt 10 Years, Japan 549 kr Masataka Taketsuru är mannen bakom detta hus som ligger i Yoichi i norra delen av Japan. Han var den första japan att studera whiskyframställning i Skotland 1918. 1920 återvände han till sitt hemland och var också den första att göra detta destillat på hemmabana. Man säger idag att japansk whisky har skotsk whisky som förebild. Till skillnad från de andra två har denna en rökig karaktär. Det smakar och doftar också av tjära, mörk choklad och en liten honungston. Samma typ av fat används som i Auchentoshan. Lång eftersmak.
Betyg: Fyra solar

Till maten: 5882 2006 A Christmann Riesling, Tyskland 109 kr Från Pfalz, näst största vinodlingsmoråde i Tyskland, har vi detta Rieslingvin från en mycket kvalitetsmedveten vinproducent. Idag är det den 7:e generationen med Steffen Christmann i spetsen som är ansvariga och det är just han som lyft vineriet till nya dimensioner. De odlar efter ekologiska principer, bl.a. görs allt för hand samt låga skördeuttag. Ung och stilren med druvtypiska toner samt frisk syra och en mineralton. Jag hittar också toner av gröna äpplen, päron, mandarin och en härlig liten honungston i avslutet.
Betyg: Fyra solar

23051 2006 Saintsbury Garnet Pinot Noir, Kalifornien 166 kr Saintsbury etablerades tidigt på 80-talet och har sedan dess successivt upparbetat en stor kunskap och specialiserat sig på Pinot Noir från Carneros. Som många säkert redan vet så trivs just denna druva i lite svalare klimat och vinden som kommer in från San Pablo Bay hjälper till att kyla ner. Deras Pinot Noir Garnet är gjord för att konsumeras ung och passar därför utmärkt att drickas nu. Det som möter mig i glaset ger kryddiga toner av bl.a. kummin och fänkålsfrön samt hint av vanilj. Solmogen röd frukt som hallon samsas också med en stallig ton. Vinet har frisk syra, men tyvärr lite för framträdande alkohol.
Betyg: Tre solar

6107 2004 Ruppertsberger Linsenbush Riesling Eiswein, Tyskland 199 kr Tillbaka till Pfalz har vi här ett sött vin från en av de främsta kooperativerna i Tyskland. Druvorna får hänga kvar på rankan fram tills det blir minusgrader i vingården och först då plockas de. Årgång 2004 plockades de så sent som i slutet av december när de hade en temperatur på – 10 grader. Viktigt är att druvorna inte får vara angripna av ädelröta och de måste försiktigt pressas innan de smälter, då stannar de frusna vattenkristallerna kvar och bara de sötaste dropparna hamnar i flaskan. Super koncentrerade toner av honung, aprikos och mandelmassa samt lätt multna gula äpplen. Mycket fin balans mellan sötma och syra i vinet!
Betyg: Fyra solar

Jag vill också passa på å nämna att det är en stor dryckesmässa, Vinordic, på Älvsjömässan som är öppen för allmänheten både idag 25:e och i morgon lördag 26:e april. Så passa på alla som är intresserad i drycker av olika slag; åk dit och låt er inspireras!

Trevlig helg!
// Helena