6239 De Bortoli 2007, Australien Box 189kr - 3 solar En rosa rosélåda erbjuder De Bortoli från Australien. Med generösa hallon- och körsbärstoner och liten vaniljsötma. Gjort på Cabernet Sauvignon. Passar till: Pratvin med en isbit i glaset. Picknickmat som kycklingsallad eller en ugnsbakad gös.

96047 Oceanus, 2007, Portugal 49kr - 3 solar
Torr, fräsch, lätt hallonbärig med örtigt inslag och frisk avslutning. Charmig portugis gjord på druvblandningen Touriga Nacional och Aragonés. Passar till: Friterade aborrfiléer, stekta kycklingbröst med rostad grön sparris och svampfyllda ravioli.

96090 Eko- Agrest de Guitard, Penedés 2007, Spanien 79kr - 4 solar
Ekologiskt odlad och smakrik rosé med inslag av mörka körsbär och örtiga plommontoner. Passar till: Grillade revbenspjäll, grillkyckling med rostade grönsaker, smakrika sallader med charkuterier.

Till maten: Ekoviner växer
Ekolgist odlat är en liten med växande överlevnadsrörelse – inte minst i vinvärlden. Systembolaget hänger med. Nu finns ett 30-tal ekoviner på hyllorna. Många seriösa producenter odlar ekologiskt utan att låsa sig i ett kontrakt under EU,s ekolag. Chablismästaren Jean Marc Brocard blev mycket tveksam då hans son Julien började odla Chardonnay på jungfruligt, ekologisk mark. Det är ett vågspel med väder och vind och den ibland nyckfulla naturen. Julien döpte sin vin till Domaine de la Boissonneuse – en ”vildmark” fri från alla kemikalier.

5624 Eko- Chablis Domaine de la Boissonneuse, 2006, Chablis 147kr - 4 solar
Eleganta, torra fiska mineraltoner med rökiga toner och ren grönäpplig frukt med inslag av melon och grapefrukt. Passar till : Ugnsbakad gös, fisk- och skaldjurssoppa, på skalet grillade havskräftor.

6710 Eko - Bonterra Cabernet Sauvignon 2005, Kalifornien USA 135kr - 4 solar
Bonterra har lång erfarenhet av ekologisk vinodling och deras vinmakare Robert Blue har ett gott handlag med Moder Natur. Svarta vinbärsfruktig och mörka plommon i en örtigt kryddig stil. Inslag av fatvaniljtoner från lagring på amerikansk ek från husets eget tunnbinderi. Passar till: Smakrik vildsvinskorv, grillad entrecôte med rostade rotfrukter.

1454 Nils Oscar Pils, 16,10kr - 4 solar
Torr och elegant med markerad beska från tjeckisk Saazerhumle. Välbalanserat med inslag av malt och en frisk citrusavslutning. Passar till: Husmanskost eller asiatiska smakrika rätter. Eller varför inte som törstsläckare direkt från kylen?

7822 Madeira Finest Medium Dry 5 years, Portugal 121kr - 4 solar
Halvtorr, hasselnötig och elegant med inslag av torkade aprikoser. Lång, harmonisk smak 19% alkohol. Passar till: Apéritif eller med olika choklad-desserter.

Vi ses i Vingården !

Bengt Frithiofsson