För bra "giftermål" mellan maten och vinet bör det senare ha en viss syra. Vin bör också ha överkomliga priser så man kan njuta det till alla typer av middagar. Så väl vardag som fest, och mottot är: Livet är för kort för att dricka dåliga viner!

Ät, drick och njut!

/LiseLotte Wanre Östlund

Veckans 10 i toppviner:

Rosé:
6255 Mitchelton Victoria Series Rosé 2008, Australien 69:- inkl 1:- pant, PET-flaska
I dessa tider av miljötänkande har vi äntligen fått ett vin vars flaska är 100% återvinningsbar! Man får tillbaka 1:- i pant, spar på naturens resurser, minskar kolmonoxidutsläppen samt spar både kraft och utrymme i hanteringen. Stort + även för att vinerna går otroligt snabbt att kyla, kallt vatten räcker bra. Från Victoria kommer denna rosé som dessutom är riktigt trevlig! Det är en blend av främst Shiraz och Grenache, den är torr med inslag av röda vinbär, hallon- och jordgubbstoner och har bra syra. Vinet finns även som rött och vitt. Det kan vara det optimala picknickvinet!

Vitt:
95029 Alamos Sauvignon Blanc 2008, Argentina 79:-
Detta är nationalekonomen som efter att ha arbetat som gästprofessor i Kalifornien återvände hem, tog över det bulkvinsföretag hans farfar grundat och ändrade inriktning till att enbart göra kvalitetsviner. Druvorna växer 1.000 m ö h vilket är idealiskt för Sauvignon Blanc. Soliga, varma dagar avlöses av Andernas svala nätter. Vinet är torrt, har generös frukt med toner av mogna päron, krusbär och kiwi.
Drick det som en aperitif, till fisk-o skaldjursanrättningar eller t o m till ljust kött utan allt för krämiga tillbehör. Det är också ett utmärkt buffévin då det passar till mycket.

95022 Lucas & Lewellen Chenin Blanc 2008, Kalifornien 79:- Vinodlaren Louis Lucas och domaren Royce Lewellen var medlemmar i samma Vin & Matklubb och träffades där under drygt 20 år. 1996 hade både deras vinintresse och vänskap blivit så djup att de bestämde sig för att börja göra vin tillsammans. 1998 byggde de sitt egna vineri och hyrde in en vinmakare och sedan dess har de båda herrarna sålt kvalitetsvin till överkomliga priser.
Denna Chenin Blanc är torr och fräsch med stor frukt, här finns både äpplen och päron tillsammans med en fin citruston. Drick som det är eller till fisk- och skaldjursanrättningar.

6055 Torres Don Miguel Gewürztraminer-Riesling 2008, Chile 73:- Anrika spanska vinfirman Torres producerar numera vin på flertalet platser i världen, bl a i Chile.
Rieslingdruvan lämnar ingen oberörd och det är antingen hata eller älska. Här får man en mjukvariant av druvan som uppblandad med den sötare Gewürztraminer ger ett torrt vin med en generös fruktsötma. Här finns tydliga toner av citrus och päron, ett blommigt stråk av jasmin, lite grapefrukt och en fin kryddighet. Vinet är stort och generöst med en uppfriskande syra som balanserar upp det hela.
Det här vinet passar till mycket! Till kryddstarka rätter, tänk wok, till fisk- och skaldjursanrättningar, rätter med inslag av citrus eller till milda grönmögelostar.

Rött:
99130 Robert Skalli Reserve Pinot Noir 2007, Frankrike 79:-
Familjen Skalli har producerat vin sedan 60-talet och var en av de första att göra endruvsviner. Det är en modern familj som följer med sin tid och därmed även gör moderna, fruktiga viner i en stil som känns som Nya Världen (Australien, Sydafrika, USA, Sydamerika m fl). Detta vin är delvis fatlagrat, det är kryddigt och fruktigt med röda bär, chokladtoner, en liten örtighet och mjuka kola- och vaniljtoner i avslutet. Vinet är runt och generöst och passar kylt till fiskanrättningar annars till ljust kött utan allt för feta tillbehör, kryddor går dock bra. Går också utmärkt som buffévin.

6591 Tapiz Malbec Reserva 2006, Argentina 105:- Detta vin är producerat på en av Argentinas mest påkostade och moderna vinanläggningar. Vinmarkerna ligger 1.350 m ö h med Anderna som granne. Vinmakaren har 20 års erfarenhet och har även arbetat i Bourgogne i Frankrike vilket avspeglas i den eleganta stil han ger sina viner. Det är bara de bästa av hans viner som får heta Reserva. Vinet har lagrats i små fat, 75% franska och 25% amerikanska. Det är fylligt och fruktigt med inslag av björnbär och plommon, här finns örter och chokladtoner och en liten kaffeton. Allt avrundat och elegant med en balanserad syra. Om man inte ska servera den till Årets Kock´s variant av Vitello tonnato, servera till grillat och njut!

6256 Primitivo di Manduria 2007, Italien 79:- Från Apulien, längst ned i Italiens klack kommer detta vin. Här är det varmt, jättevarmt från tidig vår till sen höst. Det ger vinerna en mycket generös fruktighet. Primitivo är Italiens motsvarighet till Kaliforniens Zinfandel. Visst påminner druvorna om varandra i stilen med sin stora, mjuka frukt.
Detta vin är kryddigt, med mogen, generös frukt, toner av katrinplommon, körsbär, läder, kaffe och vanilj. Ett trevligt val till grillkvällen!

95023 Columbia Crest Two Wines Merlot Cabernet 2006, USA 95:-
Washington state där detta vin kommer från är en snabbt uppgående stjärna inom tillverkning av kvalitetsviner. Här har man svala vårar, heta somrar och lite regn. Vinrankorna får kämpa för sin överlevnad och det är då de producerar bäst. Det här vinet har lagrats i både franska och amerikanska ekfat. Det har gett ett elegant fruktigt vin med toner av hallon, björnbär, körsbär, plommon och choklad som avrundas med ett mjukt inslag av vanilj. Vinet har mycket kraft och klarar köttiga rätter med feta tillbehör och så klart det grillade!

Vitt sött:
95143 Bornheimer Kirchenstück Riesling Eiswein 2007, Tyskland 169:- 375 ml
Tyskar är duktiga på mycket, men de är inte bara duktiga utan bland de absolut bästa på att göra söta viner. Då menar jag pigga viner med bra balans mellan frukten och syran. Weingut Krughof som gör detta vin är inget undantag. Deras Eiswein görs av druvor som fått hänga kvar så länge på sin ranka att de till slut fryser vilket oftast sker i januari påföljande år. Först därefter plockar man druvorna och pressar dem. Resultatet är ett sött, men samtidigt mycket friskt och fräscht vin, elegant med toner av honung, aprikos, lite marsipan och pomerans i avslutet. Servera väl kylt till Årets Kock´s rabarberkreation eller till andra fruktdesserter. Ett underbart avslut på middagen!

Torr, äkta cider:
1866 Eric Bordelet, Sidre Brut, Frankrike 99:- 750 ml
I Normandie gör man torr, äkta cider gjord på äpplen. Eric Bordelet har producerat sin traditionella cider sedan 1992. Han använder ett 30-tal olika äppelsorter och de är en mix av söta, syrliga och beska äpplen. Resultatet blir en torr, fruktig, matig cider med tydliga äppeltoner, fin liten örtighet och stråk av citrus. Denna cider används som ett vin till såväl fisk som ljust kött, komjölksostar gärna vitmögel och naturligtvis till galettes och crêpes. Denna typ av cider är mycket lätt att använda i matsammanhang, men också trevlig som sällskapsdryck. Den ska var väl kyld och då alkoholhalten endast är 5,5% behöver man heller inte oroa sig över att bli allt för yr!