Sveriges mikrobryggerier har fått en del pigga storbryggare att öka kreativiteten och lansera nya, fräscha ölsorter. Som bryggarmästare Johan Spendrup på Gotlands Bryggeri i Wisby , med sin
1564 Wisby Weisse, Gotlands Bryggeri 20,60:- (4) bryggt på i huvudsak vete och resten kornmalt. Det ger en blommig, fruktig doft ur den stadiga skumkronan. Inslag av mogna bananer och aprikos. Överjäst och ofiltrerat i bayersk stil, för maximal smak. Det gör ölet ovanligt mångsidigt till en mängd olika rätter som asiatisk mat, fisk, kyckling,charkuterier, husmanskost och bufféer.

1389 Mariestads Prima Lager , Spendrups 330 ml. 14,50:- (4) En lyxlager i humlearomatisk, lätt maltig frutig stil med en humlebeska som ger ölet en lång smak i munnen. Passar till: Husmanskost, kycklinggryta, stekt fläskkotlett med rödlöksmarmelad.

1511 Maredsous 6,Blonde Ale, Belgien 330 ml. 15,40:- (3) passar bra till smakrik husmanskost,köttgrytor med lök och svamp, fläsklägg med surkål.
Till skillnad från den underjästa lagern, är Ale överjöst i en högre temperatur och det här Belgiska klosterölet har en vacker mahognyfärg och smakrikt innehåll. Med inslag av exotisk frukt, halm och grapefrukt-frisk avslutning. Opastöriserat och ofiltrerat för maximal smak.

7668 Charles de Cazanove Brut Rosé, Champagne 190:- / 238:- (3) Rosé och rosa bubbel är inne. Champagne är vanligtvis ganska dyrt men den här Casanovan är en billig typ! Med nersatt pris från 238 kr till sympatiska 190:-. Viss mognadston inslag av röda vinbär och mogna jordgubbar. Passar till: små kanapéer med anklever, tryffel, grillade pilgrimsmusslor. Majskyckling med sparris.

2775 Gobelsburg Grüner Veltliner 2007, Österrike 88:- (4) Klassisk och elegant Grüner Veltliner, slottet från början uppodlat av sisterciensmunkar och nu drivet av vingurun Willi Bründlmayer. Torr, med skiffertoner, kryddig med inslag av citrusfrukt. Passar till: Sparrissoppa med ramslök från Gotland, Stekt rödtunga eller sjötunga med brynta champinjoner.

2089 Paul Cluver 2006, Pinot Noir,Sydafrika 149:- (4) Pinot Noirodlare i nya världen tar upp kampen med klassiska franska Bourgogne. I Sydafrika mognar druvorna ut och ger ofta större doft och mer harmonisk smak för viner som skall drickas nu. Fransk kvalitetsbourgogne spelar fortfarande i sin egen division men dessvärre också i sin egen prisklass. Paul Cluver odlar sin Pinot Noir i Elgin sydost om Kapstaden.Gjort på klassisk bourgognevis och med nära ett års lagring på franska ekfat. Generös hallon/jordgubbsbärig med inslag av rostade fat och liten vaniljton.
Passar till: Kalvfilé med sparris och Hollandaise, Majskycklingbröst.

4196 Moulin Touchais, 1995 , Frankrike 199:- (4) Vinpersonlighet från Loire gjord på Chenin Blanc. 20% av druvorna skördas tidigt för syran och resten skördas sent för sötma. Resultatet blir ett ovanligt långlivat vin som får lämna källaren först efter tio års flasklagring. Balanserad honungssötma med inslag av aprikos och en långlivad balanserande syra. Passar till: Sparriskompott med vit choklad och rabarbersorbet.

Vi ses i vingården!
Bengt Frithiofsson