97664 2006 Trentham Viognier, Australien 84 kr, Tre solar Trentham Estate, som är baserade i New South Wales i sydöstra Australien, har som mål att producera kvalitetsviner utan att det ska vara för dyrt. 2006 blev de kårade till ”the winemaker of the year” av Gourmet Traveller Wine Magazine som indikerar att de når ut med sin målsättning. Detta är ett vin gjord till 100 % på Viognierdruvan och har en riktigt fyllig doft med mycket tropisk frukt, apelsinskal, vita blommor, bivax och en mineralton.
Passar till grillat vit fisk med ljumna morötter och böner vänd i vinägrett.

99056 2007 Vida Salvaje Malbec Rosé, Argentina 60 kr, Tre solar Finca la Chamiza heter producenten som började göra vin så sent som 2003 i Mendoza. Chamiza är namnet på den hästras man använder i häst-polo och står för snabbhet, motståndskraft samt att de är receptiva. Med dessa ord som plattform gör de en rad olika viner och i detta fall ett rosévin på Malbecdruvan. Malbec har sitt ursprung i sydvästra Frankrike men har nästan blivit lite av Argentinas nationaldruva. För att vara en rosé är den ganska så mörkfruktig med toner av björnbär, plommon, rostad kaffe samt en viss kryddighet.
Passar till grillade fläskkotletter och aubergine med rödlök, örter och tomat i folie.

94621 2007 Saam Mountain Shiraz Mourvedré Viognier, Sydafrika 69 kr, Tre solar
”Saam” betyder ”tillsammans” på Afrikaans och det är just vad det handlar om; ett kooperativ med 40 vinodlare som samarbetar om att göra vin från området Paarl. Det som är typiskt för många av Sydafrikas vinodlare är att de arbetar enligt IPW (Intergrated Production of Wine) och på detta vis använda så lite som möjligt av kemiska bekämpningsmedel och samtidigt ta hand om deras rika fauna. ¼ av den mark Saam Mountain äger består av vilda växter! Detta vin har typiska Sydafrikanska toner av rökighet och bränd gummi, rostad kaffe men också mörk varm frukt, viol och pepparmynta.
Passar till grillat kött och champinjoner samt sallad med svarta oliver.

Till Västkustens mat:
98331 Valdevieso Blanc de Blancs, Chile 99 kr, Tre solar Som namnet indikerar så är detta bubbel är gjord på 100 % Chardonnay. Man har också använt sig av den klassiska metoden, det betyder att vinet har fått en andra gångs jäsning på flaska samt att det har legat 2 år på sin jästfällning innan den degorgeras (processen när man avlägsnar jästen). Denna process ger typiska toner av brioche och hasselnötter men är också fruktdrivet med karaktär av röda äpplen, citrus och ostronskal. Det mousserande vinet har en frisk syra med pigga bubblor.

96205 2007 Uvanis Cabernet Sauvignon Rosado, Spanien 70 kr, Tre solar Området Navarra gränsar till Rioja och ligger precis nordöst om det mera erkända området. Det är bl.a. känd för att göra just mycket rosado (rosé) viner. Detta vin kommer från ett 90 år gammalt kooperativ i området och har typiska Cabernet toner av svarta vinbär! Det samsas med lingon, torkade örter och en liten lakritston i avslutet. Mycket fruktig med frisk syra.

1575 Anchor Steam Beer, USA 15.50 kr, Fyra solar Från ett av de äldsta bryggerierna i San Fransisco i Kalfornien har vi detta öl, en såkallad ”steam beer”, som representeras endast av detta bryggeri! Det är en blandning av ett överjäst öl (jäses vid rumstemperatur) och ett underjäst öl (använder underjästkultur) som ger en alldeles egen karaktär. Det har sitt ursprung i att man ville göra ett underjäst öl men hade inte kylmöjligheter förr i tiden. Ölet får då en maltig, fruktig doft som hos en överjäst men friskare smak som hos ett underjäst. Annars hittar jag karamelliserade toner, nybakad bröd och en liten stallig ton. Fyllig känsla i munnen samt en tydlig humlebeska.

97711 2006 Deidersheimer Kieselberg Riesling Auslese, Tyskland 219 kr, Fyra solar
Jag avslutar klassiskt till desserten med ett sött vin från producenten Dr. von Bassermann-Jordan som är baserade i Pfalz. De har långa traditioner enda tillbaka till slutet av 1700-talet och odlar idag 50 ha varav 90 % är planterad med den nobla Rieslingdruvan. Att ett vin är av auslese typ innebär att man har gjord en selektion och skilt från de sötaste druvklasarna av spätlese skörden och gjort vin på detta. Söta insmickrande toner av aprikosmarmelad, sötmogen grapefrukt, honung och botrytis samt en viss blommighet. Den är inte överdrivet söt och har en frisk syra som gör att den passar bra till bärdesserter.

God helg!
//Helena