Veckans 10 i toppviner:

Rosé:

6077 Mulderbosch Rosé 2009, Sydafrika 79:- (5 solar!)

Mulderbosch ligger i Koelenhof-området i Stellenbosch där druvorna får sin speciella karaktär av den s k vindtunneleffekten. En naturens egen vindgata som för upp svalare luft från havet. Det ger druvorna svalka så de kan vila under nätterna och inte mogna innan de fått alla smakämnen. Hela egendomen är omringad av vildmark!
En mycket användbar rosé som med sin stora frukt med tydlig ton av jordgubbar, hallon, sv vinbär och röd grapefrukt kombinerad med en mjuk syra och en fin örtighet gör att vinet passar till mycket. Som aperitif, pick-nick eller ”pratvin” är det ypperligt! Är ni hungriga servera grillad fisk, grillade räkor eller kyckling till. Vinet är gjort på druvan Cabernet Sauvignon, det är torrt och ska serveras väl kylt.

Vitt:

6004 Valle Perdido Vineyard Selection Chardonnay 2008, Argentina 85:- (5 solar!)

Patagonien där denna producent håller till ligger längst söderut i Argentina. Producenten som är ganska nystartad håller till i en dalgång som ändå ligger 350 m ö h. Landskapet är nästan ökenaktigt, men tack vare svala nätter då druvorna får vila är det ett bra klimat för vinodling. Vinet är torrt samtidigt som det har en mycket generös fruktighet. Det är packat med smaker av såväl gula äpplen och mogna, kletiga gröna päron, som tropisk frukt och valnötter och har dessutom en fin rostad ton. Ett utmärkt vin att inta till allehanda från grillen som räkor, kyckling, lammfärsbiffar och dylikt. Gärna ackompanjerade med en mango chutney. Har ni inget att lägga på grillen, drick vinet som det är. Det går alldeles utmärkt!

2049 Douglas Green Bellingham Chenin Blanc 2008, Sydafrika 69:- (+3 solar)

Det finns inga genvägar när man gör bra, publika viner. Det vet folket på Douglas Green Bellingham och har etablerat några av de bästa varumärkena inte bara i Sydafrika, utan i världen. Douglas Green Bellingham grundades 1991 och idag finns deras varumärken tillgängliga i över 50 länder. 2008 var ett bra vitvinsår i Sydafrika, särskilt för druvan Chenin Blanc. Resultatet är ett torrt vin med generös tropisk fruktighet som papaya, persika och nätmelon, men också mogna gråpäron och en fräsch ton av röd grape i avslutet. Vinet är certifierat Fairtrade/rättvisemärkt. Det är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Det handlar bl a om att få en förbättrad ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokrati, organisationsrätt samt miljöhänsyn i produktionen. Dessutom motverkas barnarbete och diskriminering. Ett vin som både gör gott och smakar gott gärna till grillad fisk eller grillade skaldjur. Alternativt servera det till Jonas Dahlboms halstrade röding med örtsaltat smör, färskpotatis med inlagd gurka, rödlök och dill.

Rött:

95028 Marquee Classic GSM 2007, Australien 79:- (5 solar!)

GSM står för druvorna Grenache, Shiraz och Mourvedre och vinet är gjort av ca 1/3 av varje. Druvorna är odlade i South Australia och Victoria där solen är generös med sin närvaro vilket också resulterar i generös frukt i vinet. Det är fylligt, lite kryddigt med fin solmogen frukt, lite kaffetoner och en liten mintton. Välgjort och elegant i kombination med stor frukt kan inte bli annat än bra! Mycket gott att dricka som det är, men passar även utmärkt till det mesta som kan läggas på grillen.

2019 Douglas Green Bellingham Cabernet Sauvignon Merlot 2008, Sydafrika 69:- (+3 solar)

Det finns inga genvägar när man gör bra, publika viner. Det vet folket på Douglas Green Bellingham och har etablerat några av de bästa varumärkena inte bara i Sydafrika, utan i världen. Douglas Green Bellingham grundades 1991 och idag finns deras varumärken tillgängliga i över 50 länder. Druvorna till detta vin kommer från kvalitetsområdet Wellington. Vinet har generös, mot syltig frukt här finns inslag av mogna plommon, bigarråer, björnbär, lakritstoner, lite kryddighet och en fin vaniljton. Vinet är certifierat Fairtrade/rättvisemärkt. Det är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Det handlar bl a om att få en förbättrad ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokrati, organisationsrätt samt miljöhänsyn i produktionen. Dessutom motverkas barnarbete och diskriminering. Åter ett vin som både gör gott och smakar gott gärna till grillat kött. Alt servera till Jonas Dahlboms rimmade, pressade och pepparglaserade renbringa med pepparrotscreme och lättrökt rödbeta.

22955 Marchesi Mazzei Serrata Belguardo 2006, Italien 99:- (4 solar)

Egendomen ligger i de Toscanska bergen, en dryg mil från havet och köptes av familjen Mazzei 1996. De lät rycka upp ca hälften av druvplanteringarna och behöll endast de äldsta stockarna. Sedan planterade man nya druvor och då bl a Cabernet Sauvignon som detta vin är gjort på. Den första årgången från de nya vinmarkerna var 2000. Vinerna har fin frukt, är publika och har fått bra respons internationellt. Störst export har man haft till USA, fram till i höstas då finanskrisen gjorde att den amerikanska importören inte kunde köpa sina reserverade viner. Det ska vi i Sverige vara glada för. I och med detta hade producenten mer vin än beräknat kvar och den svenske importören har förhandlat ned priset. Vinet är nu prissänkt 30:- med samma höga kvalitet som tidigare! Vinet är fräscht, fruktigt med tydliga toner av bigarråer och plommon, en lite rostad kryddighet och toner av mörk choklad hittas också. Vinet har fin syra och en liten snäll strävhet som gör sig ypperlig till alla typer av köttanrättningar. Gärna med en krämig sås till och mycket parmesanost.

95149 Renato Ratti Colombè 2008, Italien 99:- (+3 solar)

Företaget Renato Ratti grundades 1965 när unge Renato återvänder från Brasilien där han jobbat med att utveckla Cinzanos lokala vintillverkning. Åter i Piemonte köper han en vingård vid byn La Morra. 1969 gör han den första årgången av Colombè på Dolcettodruvor växande 550 m ö h. När Renato går bort tar sonen Pietro över och har sedan dess byggt en ny vinkällare och renoverat vingårdarna. Pietro har fortsatt göra Colombè och idag ger druvorna ett vin som både har generös körsbärsfrukt, en matvänlig struktur av syra och fina tanniner. Servera den till grillad korv med potatissallad.

12762 Raimat Cabernet Sauvignon 2006, Spanien 95:- (3 solar)

Raimats historia startade 1914 då den driftige Manuel Raventós köpte 3 000 hektar ökenområde i spanska Katalonien. Med hjälp av konstbevattning, pionjäranda och hårt arbete förvandlade han området till en grönskande vingård. Idag är Raimat Europas största familjeägda vingård. Forskning, innovativa lösningar och modern teknik i kombination med framgångsrika vinmakare kännetecknar Raimats verksamhet. Det som kännetecknar detta vin är den fylliga frukten med toner av sv vinbär, örter och choklad kombinerat med kryddiga, rostade toner samt fin vaniljavrundning i avslutet. Servera till smakrika kötträtter och självklart i dessa tider till grillat kött. Det passar också utmärkt till hårdostar.

Sött vitt vin:

95187 Moscato d’Asti Prunotto 2008, Italien 99:- (4 solar)

Detta underbart fräscht söta lätt mousserande vin kommer från Piemonte i norra Italien. Vinhuset ägs idag av den kända vinfirman Antinori vilket borgar för kvalitet. Moscato heter druvan och Asti är byn denna vintyp kommer från. Dessa viner är alltid alkoholsvaga om ca 4,5-5,5% , ypperligt när man vill använda vinet väl kylt som aperitif ute i solskenet eller till jordgubbsdesserten. Läskande och gott med fräsch fläderton kombinerat med gröna äpplen, päron och ett fint honungsavslut.

Öl:

1544 Goldings Summer Hop Ale, Storbritanien 21,90:- 500 ml (3 solar)

Detta öl kommer från Englands äldsta bryggeri, Shepherd Neame i Kent som firade 300-års jubileum 1998. I området finns också Englands största humleodlingar. Shephard Neame driver även pubar och har idag ca 400 st i sydöstra England. Ölen är smakrik och mycket fruktig med balanserad humleton, inslag av apelsin, lite honung, lite knäck, julfruktkaka och mandelbiskvier! Drick den som den är, till grillad fisk eller till grillad korv med smak alt till Jonas Dahlboms recept med mögelost med äppleconfiture och brödkrutonger.

LiseLotte Wanre Östlund