Systembolaget har riggat inför världens största folkfest, Oktoberfesten i München som börjar redan i september. Över sex miljoner ölvänner från hela världen dricker nära sju miljoner liter öl på ett par veckor. Det är bara de sex största Münchenbryggerierna som får vara med. Men massor av bryggerier världen runt hänger på denna universella manifestation för ölet.

Systemet har bullat upp med tio nya olika oktoberfestöl från USA, Italien och Tyskland. Jag har ställt de två största bryggerijättarna mot det lilla, lilla Sigtuna bryggeri. Vem vinner?

11281 Spaten, München, 20:- (2)
Lätt, maltig, lätt humlad, anonym, bleksiktig, "stor stark"-stil som förmodas passa alla.

11250 Paulaner, München, 19,90:- (3)
Lätt maltig, försiktigt humlad, brödig med liten citruston.

11252 Oktoberfest, Sigtuna, 22,50:- (4)
Personligt bett i doft och smak. Fyllig, lätt knäckig stil med örtiga toner, tjeckisk och tysk humle. Vi lyfter på tyrolerhatten för bryggaren Mattias Hammenlind!

Septembernyheterna:
Inget man faller direkt i farstun för. De bästa ligger i 300-kronorsklassen med undantag för den formidabla vita Riojan Vina Real för 79 :- som får 5 solar !

Till Henrik Nordströms innovativa Lux-mat testar vi några olika smaktyper ur septembernyheterna:

94014 First Sighting S.B., Sydafrika 99: - (3)
Den krispigt friska Sauvignon Blanc-druvan har många vänner. Här från Sydafrikas sydspets med typiska nässel-, gröna krusbär- och svarta vinbärsblad-toner. 97% SB och en skvätt Semillon.
Till gräddig fisk- och skaldjurssoppa.

95252 Vina Real 2007, Rioja, Spanien 79:- (5)
Jäst nära 3 veckor på nya fat av amerikansk ek som ger vinet en kraftfull ryggrad, men samtidigt harmoni och balans. Gjort på 90% Viura som är en av Riojas flitigast odlade vittvinsdruvor. Här blandad med Malvasia. Torr, frisk spänstig och muskulös med inslag av grapefrukt, nötig, smörig med fatvaniljton.
Till: Bouillabaisse, kraftfulla fisk- och skaldjursrätter. Kyckling, kroppkaka med tryffel.

94012 Mission Estate Syrah, Nya Zeeland 97:- (3)
Syrah eller Shiraz? Samma druva i franskt originalutförande eller från Nya Världen. Numera odlad på många breddgrader för sin generösa mörka bärfrukt.
Här från Nya Zeelands nordö, Hawkes Bay. Generösa björnbärstoner, örtiga svarta vinbär och mörka plommon och lakrits i en lätt, harmonisk stil. En del lagrat 10 månader på ekfat.
Till: Kycklinggryta, fläskkarré, kalvkotlett.

94810 Brazilwood Shiraz, Brasilien 70:- (4)
Brasiliens viner spelar inte direkt i Champions league. Men här kommer ett spännande inlägg på Shiraz! (igen) Charmigt rökig, pepprig med mörka plommon, björnbär och fat från ca åtta månader på fransk- och amerikansk ek.
Till: grillade lammkotletter, lammfärsbullar och smakrika grytor.

7706 Asti Martini, Italien 69:- (4)
Muscatdruvan har en söt men charmig fläderblomarom i harmoni med en frisk citrusavslutning.
Till: Dessert med glass och svenska sommarbär.

7712 Rosé de Pinot, Italien (3)
Mousserande Pinot Noir med en diskret sötma i harmoni med druvig toner, vilda smultron och frisk avslutning.
Till: Bärdessert, men också fisk och skaldjursrätter.

Nu till djungeln!
Vi ses i Vingården

Bengt Frithiofsson