Mousserande:
7637 R de Ruinart 2002, Frankrike 387:- (4 solar)
Ruinart har producerat champagne sedan 1729. Grundaren vars namn champagnen fortfarande har hette Nicolas i förnamn, han startade verksamheten i Reims och där håller man fortfarande till. Familjen Ruinart fick ekonomiska problem 1963 och sålde huset till Moët & Chandon som sedan blev en del av LVMH-gruppen. Årgång 2002 som släpptes 1/9 är en torr, rund, generös, mycket välbalanserad champagne med tydliga melontoner.

Vitt:
95240 Stonefish Verdelho Riesling 2008, Australien 59:- (4 solar)
Detta är den australiska östkustens mest snabbväxande vinvarumärke! Det borde innebära att vi kommer att se mer av det även här i Sverige. Stonefish håller till i Hunter Valley norr om Sydney.
I detta vin är druvblandningen 75% Verdelho och 25% Riesling. Det är ett torrt, fräscht, fruktigt och aromatiskt vitt vin med toner av passionsfrukt, ananas, lite apelsin och en viss kryddighet. Vinet är utmärkt som apéritif eller till färska skaldjur, fiskanrättningar och asiatiska rätter.
För att behålla vinets fräschör och eliminera risken för korkdefekt är flaskan försluten med skruvkapsyl.

96931 Cono Sur Reserva Sauvignon blanc 2008, Chile 89:- (3 solar)
Cono Sur Vineyards & Winery lever efter devisen ”Inga familjeträd, inga dammiga flaskor, bara kvalitetsvin”. Dom kan också lägga till ordet nytänkande. 2002 var de den första chilenska producenten som buteljerade vita viner med skruvkapsyl, de var först med dubbla ISO-certifieringar och 2007 blev de det första vineriet i världen att deklarera hur mycket utsläpp deras produkter avger från vingård fram till konsument. Cykeln på etiketten symboliserar deras engagemang, passion och respekt för miljön. Detta är ett torrt, fräscht, aromatiskt vin med toner av nässlor, ananas, fläder och citrus och en fin mineralitet. Serveras som apéritif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter.
För att behålla vinets fräschör och eliminera risken för korkdefekt är flaskan försluten med skruvkapsyl.

Rött:
94002 Trapiche Oak Cask Cabernet Sauvignon 2007, Argentina 79:- (5 solar)
1883 köpte Don Tiburcio Benegas en vinodling på 250 ha och startade en vinfabrik, El Trapiche. En bit in på 1900-talet fick de argentinska vinproducenterna hård konkurrens av importerat vin. För att få ett försprång mot konkurrenterna reste Pedro Benegas, son till Tiburcio till Frankrike för att analysera den senaste utvecklingen inom vinteknik. Pedro utbildade sig i Paris och gjorde sedan en serie viner som nådde högsta europeiska standard och kvalitet. Trapiche introducerade en ny vinkultur och har sedan dess behållit sin höga position. 50 % av detta vin har lagrats 12 månader på amerikanska och franska ekfat vilket ger en fin kryddighet. Frukten är fyllig, elegant och mörk med toner av svarta vinbär, bigarråer, björnbär, cederträ och liten ton av mintchoklad. En klassisk Cabernet Sauvignon.
Passar till klassiska kötträtter som oxfilé med potatisgratäng och bearnaisesås eller Melkers Club sandwich.

99074 Ikon Touriga Nacional 2007, Portugal, 90:- (3 solar)
Vinet kommer från producenten Fiuza & Bright i Ribatejo. Familjen äger totalt fyra vingårdar i området, odlar främst inhemska druvor och mest Touriga Nacional. Från Ribatejo kommer idag (till skillnad mot förr) moderna kvalitetsviner med typiskt solvarm frukt. Detta vin har legat 8 månader på ekfat och har mogna plommontoner, fräsch örtighet och kryddighet med inslag av läder och tobak. Serveras till köttanrättningar av nöt grillat, stekt eller som gryta och gärna med krämiga tillbehör

95241 Cline Cashmere 2007, USA 99:- (4 solar)
Cline Cellars har en ledande plats bland ”The Rhône Rangers”. En grupp kaliforniska odlare som specialiserat sig på att odla profildruvorna från franska Rhônedalen. I detta vin innebär det 39% Grenache, 38% Syrah och 23% Mourvèdre. Fred Cline skaffade sig kunskaper om vinodling under sin barndoms somrar då han var hos sin morfar på dennes vineri. 1982 dog morfar och Fred ärvde vineriet som han emellertid sålde. Pengarna han fick använde han till att starta egna Cline Cellers.
Varför vinet heter Cashmere är lätt att förstå då vinet är otroligt lent, härligt, elegant, kryddigt, har massor av jordgubbs och mörka skogsbärstoner, en liten eukalyptuston och smörkola i avslutet.
För att behålla vinets fräschör och eliminera risken för korkdefekt är flaskan försluten med skruvkapsyl. Till söndagssteken eller Melkers Club sandwich.

6562 Catena Malbec 2007, Argentina 119:- (4 solar)
Nicolás Catena är den som lagt grunden för Argentinas moderna vinhistoria. Han är nationalekonom, arbetade som gästprofessor i Kalifornien och återvände hem förvissad om att man i Argentina kunde göra minst lika bra viner som i Kalifornien. Han hade fått överta det bulkvinsföretag hans farfar grundat när denne invandrat från Italien. Catena sålde bulkvinverksamheten men behöll en liten del inriktad på kvalitetsviner. Han forskade och bedrev ett intensivt experimenterande och har visat världen vilken kapacitet för världsklassviner som finns i Argentina. Detta vin har legat 12 månader på ekfat, 70% franska, varav 20% nya, resterande 30% på nya amerikanska fat.
Resultatet är ett lent, generöst fruktigt vin med en saftig ton av björnbär, bigarråer och svarta vinbär och inslag av peppar, viol och lakrits. Serveras till biff, gräddsås och rostad potatis.

95246 Protos Crianza 2006, Spanien 159:- (4 solar)
Grundad år 1927 med namnet "la Primera de la Ribera". Man ändrade till namnet Protos när man började exportera vin. Producenten startade som ett kooperativ, men är nu ett aktiebolag som samägs av grupp vinodlare från byn Peñafiel med omnejd. Protos har en modern produktionsanläggning och lagringen sker i en tunnel som leder ned under den medeltida borgen i Peñafiel. Vinet är gjort på druvan Tinta del pais som är det lokala namnet för druvan Tempranillo. Denna Crianza har legat 14 månader på ekfat, 60 % franska och resterande amerikanska. Resultatet är ett härligt blåfruktigt vin, fyllt av björnbär, bigarråer, lite blåbär, plommon samt viol och lakritstoner. eller Melkers Club sandwich. Till en mustig höstgryta eller Melkers Club sandwich.

95245 Izadi Gran Reserva 2001, Spanien 199:- (3 solar)
Bodetas Izadi grundades 1987 och är beläget i norra Spanien i distriktet Rioja Alavesa. Totalt förfogar man över 187 hektar vinodlingar vars vinstockar har en ålder mellan 35 och 100 år. Rioja Alavesa har atlantklimat och skyddas av Sierra de Cantabria. Vintrarna kan bli mycket kalla med frost och snö på vissa platser och ändå har man ett genomsnitt på 2800 soltimmar per år. Solen, jorden och 2 år på nya ekfat varav tre fjärdedelar franska och resterande amerikanska har gett ett fräscht, generöst, smakrikt, kryddigt vin med inslag av mörka bär, plommon, kakao, läder och tobak. Serveras till Boeuf Bourguignon.

95288 Vasse Felix Shiraz 2006, Australien 219:- (4 solar)
Vasse Felix är tveklöst en av de främsta producenterna i Margaret River. För 35 år sedan gjorde Tom Cullity sitt och Margaret Rivers första vin på Vasse Felix. På den tiden fanns där endast betesmark och eukalyptusskogar. Cullity försökte hålla fåglarna borta från vingården genom att spänna nät över dem. Fåglarna tog sig in under näten och fortsatte äta druvor nu skyddade från sin enda naturliga fiende, höken. Då fick Cullity en ny idé. Han köpte en jaktfalk som han skulle träna att cirkla ovanför vingårdarna och skrämma bort fåglarna. Han byggde ett näste åt falken och matade den med kycklingar. Första gången den släpptes lös flög den direkt till granngården, tog en kyckling och försvann för alltid. På flaskans etikett ser man falken flyga iväg. Även Cullity har nu flugit iväg till andra, sällare jaktmarker och Vasse Felix ägs idag av Janet Holmes à Court och hennes familj. Denna Shiraz har generös, koncentrerad frukt med toner av blåbär och körsbär, rostade vaniljtoner och ett litet stänk av vitpeppar. Serveras till köttanrättning med smörstekta kantareller som tillbehör.

LiseLotte Wanre Östlund