Luftat vin:

- Nästan alla viner vinner på att luftas, vare sig de är röda eller vita. Genom att låta vinet komma i kontakt med syre utvecklas doft och smak. Det är en av anledningarna till att man snurrar på glaset när man provar vin – vinet syresätts. Det är lätt att tro att det bara är gamla, fina viner som bör luftas, men sanningen är snarare den motsatta. Även de enklaste och billigaste vinerna vinner på lite luftning och smakar då ofta mycket bättre, gäller inte minst boxvin.

- Många har lärt sig att lufta vinet genom att dra upp korken en timme före servering. Det är en god tanke, men egentligen påverkas vinet inte alls av det. Tänk dig själv – en yta mindre än en enkrona kommer i kontakt med en motsvarande yta luft. Det tar flera timmar, upp till flera dagar, för att detta ska ge någon effekt.

- Ska vinet luftas bör det hällas upp i en karaff eller något liknande. Vinet kan sedan serveras ur karaffen eller hällas tillbaka i flaskan och serveras ur denna. Eller gör ni som jag och häller upp det röda vinet i glasen på bordet redan innan gästerna kommer.

- Den gamla ”dra-upp-korken-en-timme-före-regeln” är däremot inte så dum att praktisera på vita viner. Alla vita viner innehåller svavel (annars skulle de fort bli bruna). Detta kan ibland upplevas lite retande i första klunken, som en spritsig känsla på tungan. Eftersom svavlet är lättflyktigt försvinner det om flaskan får stå öppen en stund.

10 goda viner (merparten nyheter för oktober)

Mousserande:

7776 L'Hereu de Raventós i Blanc Reserva Brut, Spanien, 99:- (4 Solar)
Cava är Spaniens ”Champagne”, samma metod men på andra druvor. Brödig torr doft och smak med höstäppliga toner och grapeig syrlighet. Perfekt drink med lite syrliga tillbehör till.

7471 Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, Frankrike, 249:- (5 Solar)
Det är något visst med rosa champagne. Bubblande hallonsodasmak med brödighet och blodapelsinsyrlighet. Bra som drink men också till mat. Lanseras också på halvflaska.

6349 Kim Crawford Sauvignon Blanc 2008, Nya Zeeland, 129:- (5 Solar)
Förvånansvärt, icke överdriven sauvignon blanc från NZ. Snarare fyllig doft och smak med stänk av krusbär och svarta vinbärsblad men också mogen fruktighet och mineralton. God!

6647 Q-rious Semillon 2008, Chile, 64:- (3 Solar)
Smakrikt matvin med aromatisk lite syrlig tropisk fruktighet i doften. Höstäpplig och lite skalbitter syrlighet. Gärna till smakrika fiskrätter med kraftiga tillbehör.

Söta:

7787 Nivole 2008, Italien, 69:- (5 Solar)
Dessertvin och dessert är ett eget kapitel. Generellt gäller att vinerna skall vara sötare än desserten, annars upplevs vinerna som syrliga och kantiga. Men vad har man då till syrliga desserter? Jo, vinet får inte vara för sött, då blir bara vinet sötare och desserten syrligare. Nivole är perfekt! Det har sötma men också frisk och fräsch syrlighet som dessutom hjälps på traven av bubblorna (pärlande). Glass, sorbet, färska frukter och andra syrliga desserter passar bra till.

Röda:

6785 Quartetto 2007, Portugal, 57:- (3 Solar)
Som jag sagt tidigare finns mycket gott modernt vin från Portugal. Billigt och gott vin med mörk blåbärsbärighet, rostade fattoner och lite uppfriskande syrlighet i avslutningen. Matvin!

6276 Rosso di Valtellina 2006, Italien, 99:- (5 Solar)
Gillar du rejäl strävhet – köp detta. Powervin, men inte i fruktbombstil utan mer i stramhet, strävhet och syrlighet. Smakrikt blodigt kött och feta tillbehör rekommenderas starkt. Eller lagra i källaren.

6574 Las Moras Reserve Shiraz 2007, Argentina, 95:- (4 Solar)
Fyllig, mullig mörkbärig doft med fat och pepprighet. Mörka skogsbär i smaken avslutas med strävhet och viss syra. Om inte grillsäsongen vore över skulle detta sitta perfekt.

6530 Gallo Sonoma County Cabernet Sauvignon, USA, 99:- (4 Solar)
Klassisk Bordeaux-blandning – cabernet sauvignon och merlot – fast från Kalifornien. Supergod doft med mörk svartvinbärston, fat och choklad. Inte så Nya Världen-fläskig utan mer balanserad.

6509 Finca Las Palmas Malbec Cabernet 2007, Argentina, 149:- (5 Solar)
Kraftigt och smakrikt vin men med mogen bärighet som gör vinupplevelsen rund – lätt att gilla! Körsbär, lakrits, choklad och fat. Gärna smakrika kötträtter till.

Skål !/ Jens Dolk, Vinskribent SvD