Ååhh vad man längtar efter sommaren nu när solen så småningom tittar fram, dagarna blir längre och varmare! Som Bengt redan har nämnt så kommer aprilnyheterna finnas minst ett år framöver så jag passar på att prata lite rosévin. Eventuellt kan det kännas aningen tidigt men det är ju svårt att låta bli för sol och värme gör ju att man blir sugen på lättare rätter och ett läskande glas rosé till. Och för övrigt ska enligt gammal sägen ovälkommen aprilsnö kunna motas i grind med måttlig och lojal rosékonsumtion!

6077 2007 Mulderbosch Rosé, Sydafrika 79 kr - Fyra solar Från det vackra Stellenbosch har vi ett rosévin gjort på mestadels Cabernet Sauvignon samt en droppe Cabernet Franc. Vinmakaren Mike Dubrovic är egentligen mest känd för sina vita viner men gör också utmärkta röda viner och såsom detta lättdruckna rosévin. Jag hittar solmogen röd frukt, hallongodis, söt blodgrapefrukt, örter och en mineralton. Friskt och fräscht med bra balans!

3181 2007 Château Bonnet, Frankrike 80 kr - Tre solar André Lurton står bakom huset Château Bonnet som ligger i Entre-Deux-Mers i Bordeaux. På denna egendom gör han moderna viner i lättdrucken stil. Innehållet består av de klassiska bordeauxdruvorna Cabernet sauvignon (40 %), Merlot (40 %) samt Cabernet Franc (20 %). Ett ungt fruktdrivet vin som nästan doftar av Sauvignon Blanc med sina tydliga toner av svarta vinbär och blad. En örtighet finns också, lingon, hallon samt en grapefruktbitterhet i avslutet.

7707 Jacquart Mosaïque Brut Rosé, Frankrike 289 kr - Tre solar Jacquart är ett kooperativ med 600 medlemmar som förfogar över 1000 hektar i Champagne. De är kända för att ha hög kvalitet på sina druvor och får gott omdöme på bubblorna i flaskorna. De tre klassiska champagnedruvorna finns med i blenden, Pinot Noir dominerar följt av Chardonnay och Pinot Meunier. Det som skiljer de flesta roséchampagner från övrig rosétillverkning är att i Champagne får man blanda vitt vin med rött vin till rosé innan den andra jäsningen på flaska. Bubblorna är unga och pigga och det smakar av röd frukt, lingon samt grapefrukt. Lite rundare toner av brioche och vanilj finns med samt en frisk läskande syra.

Alla tre vinerna passar till samma typ av mat; lättare rätter såsom tonfisk, lax, kyckling och fläskkött med härliga grönsaker och sallad till!

Ekologiska/biodynamiska viner till Runes säsongsbetonade ekologiska mat:

Precis som att det finns ekologiska råvaror finns också ekologiska viner. Detta är absolut aktuellt eftersom vindruvor odlat konventionellt är det livsmedlet som blir besprutad med mest bekämpningsmedel i Europa. Undersökningar genomförda av PAN Europe (Pesticide Action Network) visar att många av dessa fortfarande finns kvar i vinet när det är buteljerat. Många väljer tyvärr att inte certifierar sina viner och skriver därför inte ut att vinet är ekologiskt på etiketten. Fråga personalen på Systembolaget så kan de förhoppningsvis hjälpa till att hitta rätt.

3704 2006 Karthäuserhof Riesling Federspiel, Österrike 119 kr - Tre solar
1862 tog familjen Steirschneider över egendomen i Wachau och drivs idag av 3:e generation. I Wachau har kvalitetsmedvetna vinmakare skapat sitt eget klassificeringssystem där Federspiel är ett av stegen. Dessa viner är alltid torra och måste ha en specifik alkoholprocent för att bli godkända. Ett ungt fruktdrivet vin med toner av saftiga päron, lime samt en grön ton av bladverk. En mineralig ton och frisk syra ger ryggrad till vinet. Detta vin är utmärkt som ekologisk odlat hos Systembolaget.

5624 2006 Chablis Domaine de la Boissonneuse, Frankrike 147 kr - Fyra solar Sonen till den stora producenten Jean Marc Brocard, Julien Brocard, står bakom detta Chablisvin. Som säkert många redan vet får man bara använda chardonnaydruvan här. Han använder sig också av biodynamiska odlingsmetoder, d.v.s. kortfattat ännu lite mera enligt naturens egen rytm än det ekologiska sättet. Detta är ett torrt, friskt vin med dofter av mogna druvor. Jag hittar också toner av grapefrukt, gula äpplen, mineraler, bivax samt en liten honungston.

2977 1998 Bablut Noble, Frankrike 240 kr - Fyra solar Avslutningsvis ett sött vin till desserten som kommer från Coteaux de l`Aubance i Loiredalen. Som alla andra söta viner från denna långsträckta dal görs detta på Chenin Blanc. Noble indikerar att druvorna är angripna av ädelröta och därför också plockas i flera omgångar då inte alla blir angripna samtidigt. Vignobles Daviau använder sig också av biodynamiska metoder. Koncentrerade toner av honung, bivax, saffran, mandel och aprikoser finns med. Det finns frisk syra i vinet som balanserar upp det söta samt en angenäm bitterhet i avslutet.

God helg och trevliga våriga vinupplevelser till er alla!
// Helena