Jocke: Jag kastreade min katt nyss, händer det nåt särskilt med katten? vikt, betende osv?
Christophe Bujon: Hej Jocke!
Både han- och honkatter som kastreras blir av med sina könshormon. Könshormonen spelar en viss roll i ämnesomsättningen så när katten kastreras kan ämnesomsättningen minska lite och då kan de lättare gå upp i vikt. Så jag brukar rekommendera att man minskar mängden mat man ger lite grann eller går över till ett lightfoder i samband med kastrationen.
Beteendemässigt brukar inte så mycket hända. De brukar bara tappa intresset för att para sig och revirmarkera.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Susanne: Är det farligt att min hund äter snö? Kan det vara brist på något?
Christophe Bujon: Hej Susanne!
Vissa hundar äter snö när de är törstiga och andra gör det för att det är roligt och annorlunda. Men det är inget farligt. Vissa kan få lite diarré om de äter mycket snö!
Med vänlig hälsning,
Christophe

malin: Hej vi har tre katter och en hund,nu har en katt fått mask ska vi då avmaska alla djuren?
Christophe Bujon: Hej Malin!
De flesta maskar som drabbar katt kan drabba hundar också och tvärtom. Och de kan ha maskägg i pälsen. Så jag rekommenderar att du avmaskar alla djuren om du vet att något av dina djur har mask.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Lejonsvans: Hej. Vi har räv som springer på tomten,har hittat avf från den hur rädd ska man vara för att hunden ska få mask.Vi har hittat rävbajs också.
Christophe Bujon: Hej Lejonsvans!
Ca 95% av alla rävar bär på någon parasit så jag rekommenderar att du regelbundet kollar dina hundar för mask eller avmaskar dem. Plocka gärna bort rävbajset också och var noga med din egen handhygien i samband med det.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Charlotte: Jag har två innekatter på 1,5 år och 6 månader. Ska jag vaccinera dem, även om de inte kommer att vara ute något?
Christophe Bujon: Hej Charlotte!
Kattpest kan man ta med sig in med skorna och det är en mycket allvarlig sjukdom så vi rekommenderar att även innekatter vaccineras mot kattpest. Sen kräver de flesta kattpensionat att katterna är vaccinerade mot både kattpest och kattsnuva så det kan vara bra att de är de utifall att du någon gång måste lämna bort katterna.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Ewa: Hej. Jag tror, har sett att vår katt har mask. Vilket avmaskningsmedel rekommenderar du?
Christophe Bujon: Hej Ewa!
Det avmaskningmedel som tar de flesta maskarna är Axilur. Nackdelen med det är att man måste ge det 3 dagar på raken. Sen tar det inte alla bandmaskar.
Drontal tar också de flesta maskar och behöver bara ges en gång.
Så ta något av dem till att börja med.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Maja: Min hund har väldiga problem med vad jag tror är förhudskatarr ?! vad ska jag göra och kan det påverka honom i framtiden? han är tänkt att gå för avel !!
Christophe Bujon: Hej Maja!
Prova att spola förhuden med koksaltlösning efter att han har kissat ur sig ordentligt. Sen köper du Hibitane obstetrisk creme 1% (receptfritt på apoteket) och spolar in det och ställer honom i badrummet eller går en liten sväng (det droppar ett tag). Det brukar hjälpa ett tag.
Bästa metoden är att kastrera för då slutar de få förhudskatarr. Men om han ska avla är det ju inte så lämpligt.
Obehandlade förhudskatarrer kan leda till prostatiter eller infektioner i urinvägarna och det kan påverka honom.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Tysk jaktterrier: Grythundar utsätts ofta för kvalster, vad anser du vara det bästa medlet mot noskvalster?
Christophe Bujon: Hej!
Alla medel som innehåller milbemycinoxim brukar hjälpa mot noskvalster.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Sofia: Hej! Min hanhund slickar jättemycket där andra hundar har kissat. Det är väldigt svårt att få honom att gå därifrån, han vill helst stå länge och slicka. Varför gör han så?
Christophe Bujon: Hej Sofia!
Det är en del av revirbeteendet och hans könsdrift. Oftast slickar hanhundar på tikfläckar. Det enda sättet att försöka bli av med det beteendet är kastrering.
Då brukar de sluta med det.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Dr Bu: Vad händer när min hund/katt gömmer sig hela tiden och äter inte?
Christophe Bujon: Hej Dr Bu!
Det låter som en sjuk hund/katt. Om ett djur inte äter och går och gömmer sig så ska man ta det till veterinären då det kan vara allvarligt sjukt.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Martin Wänqvist: Hej, Är det ok att klippa klor på en sovande hundvalp eller är det nåt man bör avstå ifrån - det är väldigt lockande men vill inte göra nåt som skulle kunna skada valpens förtroende för mig.
Christophe Bujon: Hej Martin!
Tror att det är lättare att du skrämmer valpen och gör det svårare för dig om du klipper klorna när den sover.
Bättre är att först lägga hunden ner och vänja den vid att hållas fast ett tag och sen belöna. När det funkar bra då börjar du hantera tår och klor och belönar sen. Efter det kan du klippa en klo lite försiktigt och sen belöna osv....så att hunden förstår att det inte är farligt och att den belönas efteråt.
Lycka till!
Med vänlig hälsning,
Christophe

Anette: Hej! Jag har en blandras på Golden Retriver, Labrador och Border Collie. Han är 9 månader och "sitter" fortfarande när han kissar. Han är stor väger ca 30 kg, men när börjar dom lyfta på benet när dom kissar?
Christophe Bujon: Hej Anette!
De brukar oftast lyfta på benet när de blir ordentligt könsmogna. Det kan variera mycket från hund till hund och vissa lyfter inte på benet förrän de blivit 1 år. Så var inte orolig!
Med vänlig hälsning,
Christophe

Ann-Marie: Min katt får ofta mask, vi maskar av ungefär 1 gång/månad. Vad göra? Hon är en jag-går-ut-när-jag-vill-katt på landet. Vi ger endast torrfoder (Hills från djuraffären)
Christophe Bujon: Hej Ann-Marie!
En gång i månaden är nog lite ofta. Många maskar hinner knappt utvecklas från smittillfället på den tiden. Men tyvärr går det inte att vaccinera mot mask. Men jag tror att ni kan avmaska lite mer sällan, t ex 4 gånger per år.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Karoliina: Min katt på 5 år "torkar" rumpan på mattor och golv när hon varit på lådan, vad kan det bero på? Ska vi söka veterinär? det har pågått ett tag. Hon äter torrfoder och blötmat.
Christophe Bujon: Hej Karoliina!
Det kan bero på mask som gör att det kliar i baken men det kan också bero på att det är problem med analkörtlarna (två små körtlar som sitter på var sida om ändtarmsöppningen). Titta gärna i baken så det inte sitter fast avföring där, eller att det är något sår eller något annat konstigt. Prova gärna att avmaska henne om om det inte går över tycker jag att du ska söka hjälp hos en veterinär.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Kayla: Jag har avmaskat både mina katter och hundar. Problemet är att jag själv inte blir av med mina maskar. Har du något tips? Är det så att det inte försvinner från djuren heller, eftersom det inte försvinner från mig. Detta har pågått över ett halvår pch känns mycket obehagligt. Blir månniskor också avmagrade? Tack på förhand!
Christophe Bujon: Hej Kayla!
Om du har mask så ska du söka läkarhjälp. Vissa maskar smittar mellan djur och människor och då hjälper det inte att du bara avmaskar djuren eftersom du fortfarande är smittad.
Människor kan också magra av mask.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Kerstin: Jag vill att du tar upp borelia för det är en sjukdom som vetrinärer har väldigt lite kunskap om att de behöver äta antibeotika i 30 dagar och inte 20 som rekommenmdationen var tidigare, min hund har nu borelia för 4:e gången och har inte haft en fästing på sej sen 2009.Nu har jag via Agrias nät fått svar att det kan vara kroniskt och i deras handbok rekommenderas att medecin gen i flera omgångar för att kanske ta bort sjukdomen helt. I somras var min hund jättesjuk i 2 månader vi fick åka 4 ggr till vertinär 2 ggr fick han dropp det är en korthårig tax.
Christophe Bujon: Hej Kerstin!

Tack för tipset!
Jag tänkte prata om borrelia och fästingar lite längre fram i vår när fästingarna börjar vakna till.
Borrelia är som du säger en mycket besvärlig sjukdom som vi inte vet allt om än och som kan vara besvärlig att diagnosticera.
Ska försöka vara ordentligt påläst när jag ska prata om det.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Jonas: Efter ett besök på ett pensionat visade det sig att våra hundar började nysa oavbrutet i vaket tillstånd. Det visade sig troligen vara noskvalster. Kan hundar vara alergisk mot kvalster?
Christophe Bujon: Hej!
Noskvalster är en parasit som lever på hunden. Den är inte allergisk mot dessa parasiter.
Men en hund kan vara allergisk mot andra kvalster, t ex dammkvalster osv. Det visar sig i stort sett alltid i form av klåda. Hundar nyser inte av allergi.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Ann Ramberg: En av mina katter torrhostar. Kan det bero på att hon kan ha mask? Hörde att det kunde vara ett syntom hos hundar. Mvh Ann R
Christophe Bujon: Hej Ann!
Ja, hosta kan vara ett tecken på mask. Så prova att avmaska din katt.
Men torrhosta kan också vara ett tecken på astma hos katt så om hon är allmänt påverkad eller om det inte går över när du maskat av så tycker jag du ska söka hjälp hon veterinär.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Anneli: Hej! Jag har en katthona som är lite över 1 år...Hon visar inga tecken på att ha blivit könsmogen som att kan jag ändå kastrera henne nu?
Christophe Bujon: Hej Anneli!
Katthonor kan ha sk "tysta löp" första gångerna och då märks inget på katten. Man måste inte vänta tills det löper för att kastrera en katt. Det räcker att de är över 6 månader så du kan ändå låta kastrera henne.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Oliver 11:år: Är det någon särskil mask som man ska vara mer rädd om att mina hundar ( Briarder ) ska få? Och är det någon annan parasit som briarder kan få??
Christophe Bujon: Hej Oliver!
De maskar som är farliga för hunden är t ex hjärtmask men den finns inte i Sverige. Den som kan vara farlig för oss människor (men inte så farlig för hunden) är dvärgbandmasken men den finns inte heller i Sverige. Så om du åker utomlands är det jätteviktigt att du avmaskar dina hundar innan du åker hem. Men om din hund äter saker ute i skogen eller om du har rävar som går på tomten är det bra om du avmaskar dina hundar en gång om året.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Lotta: vilka symtom har en tik som har livmoderinflammation och hur vanligt är det på unga tikar?
Christophe Bujon: Hej Lotta!
Livmoderinflammation är vanligast på medelålders och äldre tikar men förekommer även på unga tikar och kan komma direkt efter första löpet.
Symptom kan vara ett eller flera av följande: ökad törst, feber, flytningar, slöhet, röd och svullen slida.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Giovanna: Hej har en shih tzu som är 4 år hur ofta ska man avmaska honom Hur märker jag om det behövs??
Christophe Bujon: Hej Giovanna!
Om din hund inte tillhör riskgrupp och du undrar om din hund har mask är det bästa att lämna in ett avföringsprov till en djurklinik för analys (de skickar oftast vidare provet till ett lab). Då tar man lite avföring från tre olika avföringstillfällen och lämnar in.
Så behöver du inte avmaska hunden i onödan.
Med vänlig hälsning,
Christophe

My: Hej, du sa att man hittat fransk hjärtmask i bla Skåne. Jag bor i Malmö och hade tänkt avmaska min hund men blev lite orolig när du berättade att det kunde vara farligt att avmaska hunden om den hade hjärtmask. Hur vet man om ens hund har hjärtmask? Är det samma symtom som andra maskar?
Christophe Bujon: Hej My!
Jag vet inte hur vanligt det är i Skåne men jag vet att man hittat den där.
De symptom man kan få är trötthet, hosta, bleka slemhinnor, lunginflammation eller blödningssjuka.
Franska hjärtmasken smittar genom sniglar och grodor så din hund måste äta en snigel eller groda för att smittas.
Om du är osäker kan du alltid lämna in ett avföringsprov för koll.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Kerstin: Hej, min katt är 8 år och är både inne och ute. Hon får ibland brun/svart gegga i öronen som jag enkelt tar bort med tops. Är detta något jag borde behandla på annat sätt?
Christophe Bujon: Hej Kerstin!
Det låter som det kan vara öronskabb. Gå till en klinik där de kan kolla på geggan och se om det är små skabbdjur (de går oftast inte att se med blotta ögat). Det går även att prova med frontline som är ett fästingmedel som finns receptfritt på apoteket.
Med vänlig hälsning,
Christophe

hans berg: Har en schäfer (5 år) som sällan kräks, men har nu under tre dagagar i följd kräkts då o då. Kan det vara mask?
Christophe Bujon: Hej Hans!
Det kan vara mask men det är inte den vanligaste orsaken till att en vuxen hund kräks. Det är vanligare att det är gastrit, eller en främmande kropp i magsäcken/tarmen eller någon infektion. Det finns även andra orsaker. Om en hund kräks av mask brukar man oftast se maskar i kräkset.
Om din hund fortsätter att kräkas bör du söka hjälp hos veterinär.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Ulla: Min hund(tibetansk spaniel) har fruktanvärt dålig andedräkt, Kan det vara nåt fel med magen
Christophe Bujon: Hej Ulla!
Vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är tandsten och dålig munhygien. Men är tänderna och tandköttet fina så kan det vara magproblem.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Lotta: Hejsan! Min kinesikska naken hund har fått som en stor torr fläck på sidan. Och massa som små "blemor" och irriterad hud på ena bakbenet. Vad kan jag göra åt det? Mvh! Lotta
Christophe Bujon:

Hej Lotta!
Det låter som en hudinfektion. De kan tyvärr utvecklas snabbt och behöver behandling med antibiotika. Men du kan prova att tvätta försiktigt med alsolsprit. Men om det inte snabbt blir bättre ska du söka hjälp hos veterinär.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Johanna: Har en honkatt på snart 3 år som har börjat kräkas, hon kräks flera ggr/dag, hon är avmaskad och vi har inte bytt mat eller något, vi har en hankatt också och han kräks ingenting! Vad kan det bero på att hon kräks så? Tacksam för svar!
Christophe Bujon: Hej Johanna!
Om hon kräks flera gånger varje dag bör du gå till en veterinär. Det kan vara t ex en hårboll som inte kommer vidare. Det kan även vara magkatarr. Sen finns det många andra sjukdomar som kan ge kräkningar. Det låter ju inte som det blir bra av sig själv.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Aurora: Har man innekatt så borde det inte vara farligt att tömma kattlådan om man är gravid? Det borde ju bara vara utekatter som kan smittas med toxoplasmos? Det kan ju vara bra att klarställa eftersom många har innekatt idag och kanske är oroliga i onödan!
Christophe Bujon: Hej Aurora!
Eftersom man kan ta med toxoplasma in på skorna kan man inte säga att det är ofarligt för gravida med innekatter att tömma lådan. Det kanske inte är lika troligt men jag kan inte säga att det är ofarligt.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Elena: Hejsan! Jag har en kanin och ett marsvin. Och mina barn har ofta springmask. Hur kan jag se om det är våra djur som har smittan eller om det kommer från dagis
Christophe Bujon: Hej Elena!
Vad jag vet så smittar inte människans springmask till kanin och marsvin. Så det är inte så sannolikt att det är djuren som bär på dem.
Med vänlig hälsning,
Christophe

iréne Söderman: Jag undrar om masken finns i de svampar och bär som är importerade från bl Estland, Letland etc har denna mask. Kan vi äta dessa bär och i så fall varaför har vi inte hört talas om masken tidigare, den kommer ju ifrån dessa länder mvh Iréne S.
Christophe Bujon:

Hej Iréne!
Det var en mycket bra och intressant fråga!
Själv skulle jag inte äta dessa svampar eller bär råa.
Bär som växt i växthus är rätt säkra eftersom det inte är så stor risk att de förorenats av gnagare eller andra vilda djur.
Men maskens ägg dör vid tillagning så mitt råd är att inte äta dessa produkter råa.
Med vänlig hälsning,
Christophe

malin: hejsan jag har en katt han är ca 3 år gammal (hane) och har alltid spytt efter mat kcn man säga inte hårbollar! jag har köpt även foder för de men de hjälper inte och nu har de börjat bli lite mer tryck i spyan och jag undrar nu är de normal att en katt allti ska spy sig genom livet? eller är han sjuk? jag börjar bli lite orolig!
Christophe Bujon: Hej Malin!
Det är absolut inte normalt!!!!
Jag tycker att du snarast ska söka veterinärhjälp för att utreda varför han kräks.
Med vänlig hälsning,
Christophe

Desiree: Hej! Jag har två burmakatter som är tre och ett halvt år, som har problem med magarna, det har hållit på ca ett år dom är lösa och det luktar väldigt illa! Har provat olika sorters kattmat men det har inte fungerat. Finns det något jag kan prova?
Christophe Bujon:

Hej Desiree!
Det finns många olika sorters foder som är gjorda för känsliga magar. Dessa finns hos veterinärer. Prova dessa och låt dem stå på det minst i 3 veckor innan du slutar1. Om det inte funkar finns det veterinärer som är särskilt duktiga på magproblem som du säkert kan få hjälp av.
Med vänlig hälsning,
Christophe

TACK FÖR ALLA FRÅGOR!
SVARAR PÅ FLER FRÅGOR NÄSTA GÅNG!
Hälsningar till alla!
Christophe