Thomas: Hej! Hur förvarar man bäst vitlöken? Mina möglar jämt numera.
Victoria Skoglund: Hej, låt löken torka ordentligt på ett luftigt och varmt ställe i ca 2 veckor efter upptagning. Bästa temperatur för långtidslagring är torrt och i rumstemperatur.
Mvh Victoria

Åsa: Hej! Jag bor ett par mil söder om Luleå och skulle vilja sätta både tulpanlökar och även vitlök. När ska jag peta ner i jorden och hur får jag set att överleva vintern? Mvh//Åsa
Victoria Skoglund:
Hej Åsa
I norra Sverige är det dags att sätta vitlöken nu,tulpaner som blommar tidigt likaså. Senblommande tulpanlökar kan du sätta oktober ut.
Mvh Victoria

gudrun.lennartsson@rapsbo: Hej Viktoria, I höstas satte vi en massa blomsterlökar av olika slag bara för att upptäcka, när snön smälte undan, att vi hade haft sork i trädgården och som mumsat upp ALLA lökar. Har försökt att ta reda på hur man skulle kunna förebygga detta och en del säger att påskliljor men en del säger också att vitlök skulle vara bra. Tänkte att det kunde vara en idé att sätta ut vitlök bland alla andra lökar så slår man två flugor, egen vitlök, ingen sork, men vet du om det skulle kunna fungera? MvH//Gudrun på Österlen som had +5 grader i morse.
Victoria Skoglund: Hej Gudrun
Jag vet inte om vitlök är avskräckande mot sork, men vet att rådjur och harar skyr lukten av den. Däremot kan du sätta Alliumlökar, som också kallas för sorklök nu på hösten. De har god effekt pga av att sorken skyr lukten.
Lycka till Victoria

anki: Kan man plantera "vanlig" vitlök som man köper i mataffären?
Victoria Skoglund: Hej
Vitlök i affären kan vara behandlad med medel mot groddbildning, så det är inte säkert att den kommer att gro. Dessutom är den inte kontrollerad mot sjukdomar, så min rekommendation är att man köper speciell sättvitlök.
Mvh Victoria

Gittan: Hej! vad hette busken som har bär och är c vitamin rika, går det att sätta den nu på hösten?
Victoria Skoglund: Hej,
Jag tror att du tänker på Goijibäret. Havtorn är också väldigt c-vitaminrika. Båda går att plantera på hösten.
Mvh
Victoria

Åse: Jag bor längst ner i skåne och har odlat vitlök inomhus, vid ett flertal tillfällen. De blir lite mindre i storlek men det går..
Victoria Skoglund: Tack för tipset! / Victoria

Louise: Hej! Jag undrar om vitlökarna kräver mycket plats och om man kan sätta dem lite här och var, kanske i rabatten?
Victoria Skoglund: Hej
De är inte så utrymmeskrävande,,i odlingsbäddar brukar man lämna radavstånd på ca 15 cm, däremot är blasten ganska ful när vitlöken böjar bli klar. Men visst kan du sätta ner den här och var om du så önskar.
Mvh Victoria

Gittan: Hej igen! Vad heter handelsträdgården du jobbar på, finns busken med goijibäret eller havtorn där? vet att det är i Kungens kurva någonstans.
Victoria Skoglund: Hej
Jag har inte koll på om vi har hemma, mejla till info@zetas.se.
/ Victoria

Birgitta i luleå: Hur gör vi som bor norr om mellansverige om vi vill odla vitlök? Går det att göra?
Victoria Skoglund: Hej
Ni kan stoppa ner klyftor av vitlök nu så det går fint. Lycka till Victoria

Ingemar: Hej Jag tipsar om att det går utmärkt att använda den späda blasten på vitlöken. (När mina döttrar fick nyss på detta försvann all blast...) Mvh/Ingemar
Victoria Skoglund: Tack Ingemar för gott tips ! / Victoria

MJ: Vi ska flytta våra vinbärsbuskar och hallonbuskar nu i höst. Vad ska vi tänka på då?
Victoria Skoglund: Hej, vänta tills de gått i vila och börjat tappa sina blad. Gräv upp så stor del av rotklumpen och förbered den nya växtplatsen med ny jord, gärna uppblandat med komopst. Vattna!
Lycka till / Victoria

Barbro: Hej! En helt annan fråga. Vi bygger hus i Vemdalen/Härjedalen. Hur gör jag för att det ska se ut som skogsmark igen? Det är ett låg växande gräs och lingonris. Finns det någon grässort som inte blir så högt i mager jord?
Victoria Skoglund: Det finns olika märken och blandningar av lågväxande och torktåligare gräs i handeln, Fråga efter lämlig sort i din handelsträdgård. Mvh Victoria

David Wanegårdh: Kul att du berättar om vitlöksodling, har odlat i över 10 år. Ganska lätt att lyckas om man följer några råd. Köp utsäde som du sätter i väl förberedd jord. Ge kväve på våren och rensa ogräs. Skörda i rätt tid.
Victoria Skoglund: Hej, roligt att du tycker det och delar med dig av dina erfarenheter. Mvh Victoria

Lasse: Kan man klippa tujahäcken nu på hösten samt bär buskar, som röda- o svarta- vinbär.
Victoria Skoglund: Hej Thujahäcken är i senaste laget om du inte bor i Skåne. Bärbuskarna går bra att beskära nu i september.
Mvh Victoria

yvonne: hej Victoria! Naken jungfru eller tidlösa, Lycas man bäst med dem om man gräver ner dem nu, eller ska man låta dem blomma inne och sedan gräva ner dem för blommning nästa höst? .
Victoria Skoglund: Hej, det spelar ingen roll om du låter dem blomma klart inomhus eller tvärtom. De är lättodlade och återkommer fint varje år.
Mvh Victoria

Lotta: Vi har en hortensia i kruka. Ska vi plantera den i trädgården nu,eller låta den vara kvar i krukan? Hur förvarar vi den om den är i krukan?
Victoria Skoglund: Hej
Vill ni ha den kvar i kruka förvaras den bäst svalt och ljust. Planteras den ut bör den vintertäckas, då de har lite dålig härdighet. Täck den med löv och granris. Hortensia är en surjordvsäxt och vill planteras i rhododendronjord, okalkad torvmull och kompost. Lycka till / Victoria

Carina i Skåne: Hur gör jag för att få snödroppar att blomma till jul på inglasad balkong. Har redan satt de i kruka för att de skall rota sig. Har hör att de behöver kyla för att bilda blomma och hur gör jag det? Kylskåpet eller frysen, balkongen och hur länge?
Victoria Skoglund: Hej Jag förelår kylskåpet om du har plats, utmärkt temperatur-- Ta fram dem ca fyra veckor innan jul. Drar de iväg så får du ställa tillbaka dem i kylan. Snödroppar till jul låter underbart !!
Lycka till / Victoria

Fredrik: Finns det tulpansorter som blommar under en längre period än andra? Är det någon skillnad på fyllda respektiva enkla tulpaner i blomningstid?
Victoria Skoglund:

Hej, det finns olika blomningstid på tulpaner. Prova en vitblommande sort som heter Purissima och en svagt månskensgul som heter Verona och doftar citron. Båda är långblommande och långlivade. Plantera gärna tulpaner i lätt skugga o så blommar de längre. Mvh Victoria

Mari: Hej, du har ett gräs på hyllan bakom dig i studion. Är det ett inomhus eller utomhusgräs ? Vad heter det ? Om det är utomhus - är det en perenn och hur länge klarar den sig ute?
Victoria Skoglund: Hej
Det heter fjäderborstgräs och räknas som ettårigt. Det är dock väldigt hållbart på hösten och jättefin i kruka. Tål en del frost!
Mvh Victoria

yves: Hej! Boende i Västerbotten (växtzon 5) undrar jag och säkert många andra om det går att odla vitlök här och när man ska sätta lökarna och när de ska de ska skördas. Är lerjord lämplig för odling ( om man gödslar rikligt)? Sak man sätta lökarna djupare än 4-5 cm? Tack för mycket trevliga inslag i programmen. Vänliga hälsningar. Yves Kercoff
Victoria Skoglund: Hej
Det ska gå fint att odla vitlök i Västerbotten och den bör planteras nu i september. Är lerjorden för tung och våt så kan den ruttna så du bör luckra upp jorden med kogödsel och kompost. Vitlöken blir klar i juli-augusti, när blasten börjar gulna är det dags att skörda. Trevlig helg / Victoria

Christina Johansson: Hej Viktoria. Var får jag tag i Engelska klockhyacinter? Jag har kollat runt lite överallt, även på nätet, men de verkar vara lite svåra att få tag på. Såg alla vackra klockhyacinter blomma i de engelska skogarna förra året. Underbara!
Victoria Skoglund: Hej, de är verkligen underbara. Vi säljer dem i min handelsträdgård Zetas, men tror också att du kan hitta dem på postorder Lilla fiskaregatan.
Lycka till Victoria

kba: Varför ska man sätta varannan tulpanlök upp och ner???
Victoria Skoglund: Hej, man förlänger blomningstiden på detta sättet. / Victoria

sylwia: Hej! Uppfattade inte namnet på den tåliga tulpanlöken och hela namnet på en lök som började med klock...
Victoria Skoglund: Hej
Den röda tulpanen heter Couleur Cardinal och den blå heter klockhyacint, Hyacinthoides non scripta.
Mvh Victoria

Anna: Hejsan ! Stämmer det att man inte ska klippa ner tulpanerna när dom har blommat klart ? Mvh Anna
Victoria Skoglund: Hej Det stämmer ! I Mvh Victoria

Tobbe_Uddevalla: hej, Växer mullbär träd i Sverige och i vilket del av Sverige går det?
Victoria Skoglund: Hej, det finns ett träd som växer på söder i Stockhom. Zonrekommendation är 1-2 i Sverige.
Mvh Victoria

sylwia: en lök hette klock.. Uppfattade inte resten av ordet
Victoria Skoglund: Hej, den heter engelsk klockhyacint, Hyacinthoides non scripta. Den är helt underbar!! Mvh Victoria

carina: Hann inte med, vad hette de tre lökarna som du tipsade precis om? Mvh Ccarina
Victoria Skoglund: Hej
Tulpanen heter Couleur Cardinal
Narcissen heter Toto
Den blå hyacinten heter Engelsk klockhyacint, Hyacinthoides non scripta
Trevlig helg / Victoria

Anne: Hej. Var köper man de blom-lökar du pratar om? Måste man åka till någon speciellt trädgårdsmästare. För de finns väl knappast på Plantagen eller liknande. Tack och ha en bra helg. Anne
Victoria Skoglund: Hej, De är inte speciellt ovanliga så du bör hitta dem i välsorterade handelsträdgårdar. Mvh Victoria