Grundregler för krukväxter

- Det viktigaste med krukvväxter är att de står lite svalt och så ljust som möjligt.

- Övervattna inte – växterna bildar inte så många nya rötter nu och behöver inte så mycket vatten. Samma sak gäller med näring.

- Vissa växter, som murgrönan och ardisian, mår bra av att duschas med ljummet vatten. Juvelorkidéen gör det däremot inte.

Växterna Victoria tipsar om i Nyhetsmorgon lördag:

Juvelorkide är lättskött och anspråkslös. Den trivs i vanlig blomjord och sköts som en vanlig krukväxt. Den vill inte ha för mycket vatten och kräver heller inte så mycket ljus. Normal rumstemperatur och låt den gärna torka upp mellan vattningarna. Doftar!

Myrtenträd kommer ursprungligen från medelhavsområdet, vilket betyder att den vill växa varmt och soligt under sommaren och svalare vintertid. Vattna jämnt så att jorden ständigt hålls fuktig, vill inte torka ut!! Planteras i blomjord men blanda gärna upp jorden med okalkad torvmull och sand. Står den för varmt inomhus angrips den lättare av ohyra, så försök hitta en sval plats vintertid.

Ardisia får vackra röda eller vita bär som varar länge. Placeras i ett ljust gärna soligt fönster. Jorden skall hållas jämnt fuktig och duscha gärna bladen vintertid med ljummet vatten.

Trädtaklök växer vild i Marocko och trivs i hett soligt klimat, därför föredrar hon att stå ute på sommaren i Sverige. Trädtaklöken tål torka bra och samlar vatten i sina blad. Vattna sparsamt och låt den torka ut ordentligt mellan vattningarna. Näringsvattna en gång i månaden under den ljusa årstiden. Planteras om i så eller kaktusjord.

Vandrande jude (Tradescantia) är en krukväxt med dekorativa blad som har odlats under många år i Sverige, en ’gammaldags’ krukväxt. Den trivs i ett ljust fönster, hellre i halvskugga än för soligt. Den mår bra av flytande gödsel under februari-oktober. Kniper du av skotten förgrenar den sig och förnyar sig med nya fräscha blad.

Murgrönan lockar fram experimentslustan med sina långa rankor och dekorativa blad. Trivs i ett öst eller västfönster, skugga den mot för stark sol. Står den för varmt inomhus drabbas den lätt av spinnkvalster, duscha bladen ofta. Låt den torka upp mellan vattningarna. Önskar vanlig blomjord.

Bladbegonian finns i mängder av varianter. Lättskött som skall hållas jämnt fuktig. Kan stå i ett skuggigare fönster, får den för mycket sol så bränns bladkanterna.

Ingefära, Zingiber officinale, kommer från Asien och är en tropisk växt. Det kommer nya stänglar hela tiden, även om den vissnar ner. Stänglarna är från början gröna för att sedan mörkna och bli bruna. Man kan äta rötterna och knölarna. Vill växa inomhus i ca 17-18 grader, vattna 1-2 gånger i veckan. Kan blomma, men gör det oftast i ett tropiskt klimat.

Plättar i luften vill ha jämn vattning och vill inte torka ut en endaste gång. Placeras ljust och helst inte vid ett element eller för dragig plats. Rankorna kan gärna bindas upp i vackra ställningar eller dylikt.

Macodes petola tillhör gruppen juvelorkideer. Denna sort har sammetsgröna blad med sömmar av guldtrådar. Placera plantan i ett ljust fönster, men passa den i för stark sol. Bladen tycker inte om att få vatten på sig. Låt den torka upp mellan vattningarna. Blommar med rödbruna blommor med vit läpp.