Staffan Ling och Hans Rosenfelt har gjort det, liksom Henrik Schyffert och Anders S Nilsson. Nu är det dags för en ny förmåga att ta över ett av Sveriges mest långlivade humorprogram. Från och med nystarten den 28 januari är det radio- och tv-personligheten Pär Lernström som är programledare i Parlamentet.

Hur kommer det sig att du fick det här jobbet?
- Ja, det får du egentligen fråga andra om. Jag kommer från radion, och det tror jag att jag har nytta av eftersom det gäller att lyssna och vara snabb.

Vilken typ av programledare ska du vara?
- Anders S är ju inte direkt nån förebild, haha. Det handlar om att vara underhållande, men jag behöver inte vara roligast. Jag är nog mera av en straight guy i sammanhanget.

Deltagarna är några av Sveriges mest hyllade och framgångsrika komiker, är de svåra att hantera?
- Jag har inte träffat så många av dem än, även om jag nog har pratat med de flesta i något sammanhang. Men det handlar om att leverera och det kan de, de har ju gjort det så länge nu.

Hur mycket får du vara med och påverka?
- Jag är med och spånar ämnen så klart. Samtidigt är det ofta roligare att inte ha hört skämten i förväg, det blir mer spännande så. En styrka med Parlamentet är att de vet vad de har och vad som funkar, och då har man också råd att lyssna på nya infall.

Vissa har klagat på att det inte är så mycket politik längre, blir det några förändringar i Parlamentet?
- Det kommer alltid att finnas tyckare som tycker sig veta hur det borde vara, men det viktigaste är att folk skrattar. Det finns en vilja att gå tillbaka till mer av teatersport och improvisationer, men man kan ju inte ta bort snusket! Hur skulle det se ut?