Amir Kheirmand

Amir Kheirmand är en av deltagarna i Sveriges mästerkock 2014.

Amir Kheirmand är en av deltagarna i Sveriges mästerkock 2014.

Här blir Amir Sveriges mästerkock 2014!

Finalen var jämn in på målsnöret, men när juryn fattat sitt beslut visar det sig att Amir Kheirmand är den som kan titulera sig Sveriges mästerkock 2014. Grattis!

Amir stressad: "Jag svettas som en gris"

Att prestera en varmrätt i världsklass på 90 minuter är en utmaning för vem som helst. Lägg då på stressen som en final i Sveriges mästerkock innebär och man förstår varför Amir har svårt att hålla nerverna i kontroll.

Juryn: "Mest ovissa finalen någonsin"

Nu återstår bara två: Amir och Ala. Och enligt Anders Dahlbom, Markus Aujalay och Leif Mannerström i juryn kan det sluta precis hur som helst.

Juryn tycker till om kokboksmaten

Markiz, Ala och Amir bjuder juryn på rätter från sina eventuella kokböcker. Nu har det blivit dags för provsmakning.

Amir och Markiz tävlar i fiskkunskap

Att identifiera hela fiskar är en helt annan sak än att handla färdiga filéer i butiken. Vem är bäst på fiskar av Amir och Markiz?

Elimineringstävling: Laga kalvnjure

Monika och Amir gör upp om den sista platsen i semifinalen. Allt hänger på vem som bäst kan kopiera Leif Mannerströms version av ragu på gödkalvsnjure.

Utmaningen: Laga familjens favoriträtter

I veckans utmaning har deltagarna fri tillgång till skafferi och kylskåp, och två hela timmar på sig att komponera en meny som skulle gått hem hos deras nära och kära.

Vem går vidare till semifinalen?

Vem blir den sista deltagaren att gå till semifinal - Amir eller Monika? Allt hänger på hur juryn bedömt deras raguer på gödkalvsnjure.

Bedömning av vinrätter

Deltagarnas maträtter ska bedömas av juryn och vem som har lyckats att kombinera mat och vin ska få sitt svar.

"Presentationen är en ren katastrof"

Det har blivit dags för juryn att betygsätta lagens fisk- och skaldjursmenyer, och Markus Aujalay skräder inte orden när han får det röda lagets bouillabaisse under näsan.

Kockarnas magiska fisketur

I veckans avsnitt av Sveriges mästerkock åker deltagarna till den norska atlantkusten för att lära sig allt om fisk.

Lagtävling: Killarna mot tjejerna

Det har blivit dags för kockarna att tillaga råvarorna de drog upp ur havet. Juryn delar in dem i ett kill- och ett tjejlag, och utmaningen består i att på två timmar göra den bästa för- och varmrätten.

Elimineringstävling: Biff Rydberg

Anders, Anders och Amir förlorade lagtävlingen och tvingas därför göra upp i elimineringsomgången. Veckans utmaning är en klassiker i ordets rätta bemärkelse: Biff Rydberg.

Lagen gör brunchen på hotellet

Monika leder det röda och Lennie det blå laget - frågan är vilka kamrater de väljer för att lyckas göra den bästa brunchen.

Första utmaningen: Fisk, fågel eller kött

Den första utmaningen för amatörkockarna är en hemlig låda som antingen innehåller fisk, fågel eller kött. Ingen verkar särskilt nöjd med sin huvudingrediens.

Amir är först in till juryn

Amir blir den första som kallas in till juryn och ska få veta om hans resa slutar här eller om den just har börjat.