Anders Kraft

Familj: Fru och två ganska stora barn (flickor). Hund (collie), katt. Vi har haft ett antal hästar.

Bor: På landet norr om Halmstad och på Kungsholmen i Stockholm.

Karriär: Grillat hamburgare på känd restaurangkedja, servat gäster på stort rosa hotell, svarat på frågor på franska (gick så där;-)) på svenska Kulturhuset i Paris, sålt duschar och varmvattenberedare i Stockholm (kul!) Journalistlinjen på Skurups Folkhögskola, praktik och vikariat på SR Halland, programledare och redaktionsansvarig TV4Halland, TV4 Nyhetsmorgon 2005-2012, TV4Nyheterna från 2012.

Mest minnesvärda ögonblick i TV-rutan: Nästa sändning! Annars har jag själv svårt att glömma att jag fick styra Ericssons jättesegelracer med spinnaker i bukten utanför Rio de Janeiro under Volvo Ocean Race 2009. Det var lite overkligt.

Favoritprogram på TV: Under säsong tittar jag nog ohälsosamt mycket på NHL-ishockeyn. Gillar sånt som inte är så förutsägbart. Hejat på New York Rangers innan Henke började med ishockey. Oj, förlåt jag glömde nästan; alla nyhetssändningar och alla Nyhetsmorgon och alla livesändningar på TV4 och TV4Play!

Du har ju blivit biten av en hel del djur under din karriär i Nyhetsmorgon, händer det ofta privat? Om man hanterar djur så blir man biten... Jag har blivit nafsad på av vår hund och katterna och även hästarna under vård och skötsel. Konstigt vore det annars. På K1 när jag gjorde lumpen blev vi bitna i ryggen av hästarna hela tiden när vi vände ryggen till! Lite otippat men kul att jag skulle bli känd för att inte kunna hantera djur men hey vad gör man inte för en viral succé?

Bästa resmål: Södern i USA är en märklig och mäktig värld. Jag har bilat där på egen hand och det är på många håll väldigt vackert och vänligt men också den andra delen vi känner till av rasism och fattigdom. Man kan inte lämnas oberörd om man stannar till lite i Tennessee eller Alabama. En radiokanal i Alabama spelade en gång 11 Eagles-låtar i rad, det berörde ;-)!

Mest stolt över: När det går bra för barnen (jag är ofta väldigt stolt;-)). Jag är också stolt över att jag kommit hit utan att någon kan säga att mamma eller pappa eller min rika farbror hjälpte mig. De trodde på mig men jag har simmat hit själv.. (Okej, jag har haft bra chefer och bra kollegor och bra tittare också..;-))

Aktuell: Som programledare för TV4 Nyheterna.

Anders Kraft i sociala medier

Artiklar

TV4 uppmärksammar barnen som flyr från Syrien

Närmare en kvarts miljon människor har flytt från Syrien under det pågående upproret mot regimen. Mer än hälften av dem är barn. TV4 intensifierar nu...

Närmare en kvarts miljon människor har flytt från Syrien under det pågående upproret mot regimen. Mer än hälften av dem är barn. TV4 intensifierar nu bevakningen för att ytterligare sätta ljus på offren för våldet och de insatser som sker för att hjälpa dem under ibland mycket svåra förhållanden.

Kriget i Syrien har drivit ett stort antal människor på flykt, och många av dem finns nu i flyktingläger i Libanon, Jordanien, Irak och Turkiet. Nyhetsankaret Anders Kraft befinner sig i Bekaa-dalen tillsammans med fotografen Staffan Ahlström i Rädda Barnens flykting- och uppsamlingsläger i Libanon vid gränsen mot Syrien.

- De här är människor som flytt med bara de kläder de hade på kroppen och tunna eller inga skor alls. Här finns ett jättelikt behov av hjälp, säger Anders Kraft.

Skildrar det brutala våldet

Utrikesreportern Bertil Karlefors och fotografen Jacek Machula kommer att rapportera inifrån Syrien och skildra det brutala våld som drabbar befolkningen i striderna mellan oppositionen och regimens styrkor.

Jonas Gummesson, chef för TV4Nyheterna, säger:

- Våldet slår blint i Syrien, människor dödas och drivs på flykt och det har vi skildrat i kontinuerligt i våra program sedan konflikten började.

- Nu satsar vi extra resurser och engagemang och det känns som en oerhört angelägen satsning i den situation som råder. Vår förhoppning är att det ska öka våra tittares kunskap och insikt om vad som faktiskt pågår i Syrien och hur oskyldiga drabbas.

TV4 kommer att sända reportage och live i flera av våra kanaler. TV4Nyheterna, Nyhetsmorgon och i TV4 News. På tv4.se finns inslag och fakta om Syrien.

Barn på flykt

Rädda Barnen intensifierar även sin insamling för Syriens barn på flykt:

- Antalet flyende barn ökar hela tiden, nu över hundratusen barn, och vi oroar oss för vintern. Redan i oktober kommer det vara nollgradigt i flera av flyktinglägren, säger Mari Mörth, humanitär chef hos Rädda Barnen.

- Vi har behov av allt. Tält, filtar, kokredskap och inte minst mediciner. Barnen måste kunna hållas varma och friska och få tillgång till skola för att kunna bearbeta sina upplevelser av konflikten.

Så gör du för att hjälpa.