Elisabet Frerot

Fullständigt namn: Elisabet Frerot Södergren

Född: 1964

Uppvuxen i: Umeå och Örebro

Bor: På en ö i Lilla Värtan. Åker båt till jobbet varje dag…

Familj: Sambo, två barn, katt och kaniner.

Karriär: Mitt första jobb var faktiskt som lagårdspiga när jag var 13 år. Sen extraknäckte jag med allt möjligt, sjukvårdsbiträde, vaktmästare, restaurangbiträde, engelsklärare i Japan, mentalskötare…. Ovärderligt att ha de erfarenheterna i bagaget när jag sen började som journalist. Jobbade först på Sveriges Radio och SVT innan de ringde och frågade om jag ville vara med och starta en ny TV-kanal som skulle heta TV4…
På TV4 har jag gjort det mesta. Jag har varvat programlederi (Nyheterna, Nyhetsmorgon, Kalla Fakta, partiledardebatter, valvakor, väderprogram, reseprogram…) och korrespondentuppdrag ( Paris och New York). Det har sannerligen inte varit långtråkigt!

Starkaste händelse under dina reportageresor: Oj! Det är så mycket. Men jag väljer att hoppa över de tragiska mötena i krig och katastrofer och minnas guldkornen. Att flyga helikopter över vulkankratern under utbrottet på Island, att få en smällkyss av en nybliven nobelpristagare i litteratur mitt framför kamerorna, att få ha varit med om Tysklands enande, Baltikums frigörelse, freden på nordirland…

Dold talang: Jag har byggt ett hus själv. Utan hantverkare. Kan det där med luftspalter och diffusionsspärrar…

Favoritprogram på TV: Som arbetande småbarnsförälder blir det inte så mycket tid kvar för underhållningsprogram. Det är mest nyheter just nu. Annars gillar jag riktigt fåniga romantiska komedier. Får nog av våld och elände i jobbet.

Drömjobb som barn: Journalist eller diplomat. Jag har alltid velat vara med när stora saker händer i världen. När jag som barn såg Bosse Holmström stå i trenchcoat och skrika ”Lägg ut” var det som en pollett trillade ner. Jag ville göra samma sak. Och nu gör jag det…

Pinsammast som hänt i rutan: När jag var gravid i femte månaden och jobbade som programledare i nyhetsmorgon. Svimmade i direktsändning och fick bäras ut på bår från redaktionen.

Mest stolt över: Mina barn! Och att jag är den första svenska klättrare som bestigit Antarktis högsta berg, Mount Vinson.

Aktuell: Utrikeskommentator på nyheterna

Elisabet Frerot i sociala medier

Artiklar

Utrikeskorrespondenterna du kan följa i serien Korrarna

I andra säsongen av dokumentärserien Korrarna skildras fyra utrikeskorrespondenters uppdrag runt om i världen. Här är de.

I andra säsongen av dokumentärserien Korrarna skildras fyra utrikeskorrespondenters uppdrag runt om i världen. Här är de.

Rolf Porseryd

Rolf Porseryd är en sann veteran med cirka 800 resor bakom sig. För TV4 Nyheternas räkning har han bevakat flera av världens mest laddade krishärdar och konflikter. Från och med augusti 2015 är han stationerad i USA för att bevaka vägen fram till det amerikanska presidentvalet 2016.

Elisabet Frerot

Elisabet Frerot har arbetat på TV4 sedan starten 1990, och har lett eller medverkat i ett flertal av kanalens aktualitetsprogram. Hon var kanalens Europakorrespondent 1998-2002, var stationerad i USA åren 2010-2012 och har sedan dess varit internationell korrespondent.

Stefan Borg

Stefan Borg har arbetat för TV4 sedan 1993. Han har varit USA-korrespondent i ett par olika omgångar och uppskattar att han gjort närmare 400 resor. Hur stora risker yrket innebär visade sig när Stefan skottskadades då bilen han färdades i besköts.

Anna Herdenstam

Anna Herdenstam arbetade 2014-2015 som TV4 Nyheternas korrespondent i USA. Tidigare arbetade hon som nyhetsankare och innan det som nöjes- och kulturjournalist.