Elisabet Frerot

Fullständigt namn: Elisabet Frerot Södergren Född: 1964 Uppvuxen i: Umeå och Örebro Bor: På en ö i Lilla Värtan. Åker båt till jobbet varje dag… Familj: Sambo, två barn, katt och kaniner. Karriär: Mitt första jobb var faktiskt som lagårdspiga när jag var 13 år. Sen extraknäckte jag med allt möjligt, sjukvårdsbiträde, vaktmästare, restaurangbiträde, engelsklärare i Japan, mentalskötare…. Ovärderligt att ha de erfarenheterna i bagaget när jag sen började som journalist. Jobbade först på Sveriges Radio och SVT innan de ringde och frågade om jag ville vara med och starta en ny TV-kanal som skulle heta TV4… På TV4 har jag gjort det mesta. Jag har varvat programlederi (Nyheterna, Nyhetsmorgon, Kalla Fakta, partiledardebatter, valvakor, väderprogram, reseprogram…) och korrespondentuppdrag ( Paris och New York). Det har sannerligen inte varit långtråkigt! Starkaste händelse under dina reportageresor: Oj! Det är så mycket. Men jag väljer att hoppa över de tragiska mötena i krig och katastrofer och minnas guldkornen. Att flyga helikopter över vulkankratern under utbrottet på Island, att få en smällkyss av en nybliven nobelpristagare i litteratur mitt framför kamerorna, att få ha varit med om Tysklands enande, Baltikums frigörelse, freden på nordirland… Dold talang: Jag har byggt ett hus själv. Utan hantverkare. Kan det där med luftspalter och diffusionsspärrar… Favoritprogram på TV: Som arbetande småbarnsförälder blir det inte så mycket tid kvar för underhållningsprogram. Det är mest nyheter just nu. Annars gillar jag riktigt fåniga romantiska komedier. Får nog av våld och elände i jobbet. Drömjobb som barn: Journalist eller diplomat. Jag har alltid velat vara med när stora saker händer i världen. När jag som barn såg Bosse Holmström stå i trenchcoat och skrika ”Lägg ut” var det som en pollett trillade ner. Jag ville göra samma sak. Och nu gör jag det… Pinsammast som hänt i rutan: När jag var gravid i femte månaden och jobbade som programledare i nyhetsmorgon. Svimmade i direktsändning och fick bäras ut på bår från redaktionen. Mest stolt över: Mina barn! Och att jag är den första svenska klättrare som bestigit Antarktis högsta berg, Mount Vinson. Aktuell: Utrikeskommentator på nyheterna

”Största attacken i Frankrike sedan andra världskriget”

I dag är det fem år sedan Frankrike skakades av ett samordnat terrorattentat, bland annat på konsertlokalen Bataclan i Paris. 130 människor dödades och över 350 skadades.
Elisabet Frerot, utrikeskommentator: ”Största attacken i Frankrike sedan andra världskriget”.

Biden går om i nyckelstaten: ”Oerhört jämt”

Elisabet Frerot rapporterar rösträkningen och här händer det grejer, säger Frerot. Även Rolf Porseryd kommenterar kring att det nu finns en liten ökning på Beidens försprång.

”USA är splittrat”

USA beskrivs som klyftornas land av tidigare utrikesminister Madeleine Albright: ”USA är splittrat”. Något som får konsekvenser för alla medborgare. Och TV4Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot håller med: ”Nu är splittringen på en nivå som vi aldrig sett förut”.

”En större tillförlitlighet till siffrorna i år”

De första siffrorna från den första vallokalen i USA har kommit in. Efter förra USA-valets felbedömning om utgången där de flesta trodde att Hillary Clinton skulle vinna, har nu åtgärder gjorts för att statistiken ska bli mer trovärdig.
Frida Stranne, USA-forskare: ”En större tillförlitlighet till siffrorna i år”
Elisabet Frerot, utrikeskommentator TV4Nyheterna: ”Det är inte de nationella siffrorna som avgör”.

Det innebär EU:s nya migrations- och asylförslag

EU-kommissionen lägger fram förslag om en ny asyl- och migrationspolitik. Från kommissionens håll hoppas man kunna lösa låsningarna i frågan. De tidigare förslagen har man inte lyckats komma överens om. EU-parlamentet och medlemsländerna ska behandla förslagen parallellt. Först efter att de fått tycka till så kan de bli verklighet.

Spänt vid gränsen mellan Kina och Indien: ”En farlig konflikt – omvärlden är orolig”

I Himalaya på gränsen mellan Kina och Indien har läget skärpts sedan tjugo indiska soldater dog i sammandrabbningar i går. Det är första gången på 45 år längs det omdiskuterade gränsavsnittet som dödsfall inträffar. Enligt avtal är vapen förbjudet för patrullerande soldater, men enligt uppgift dog soldaterna när det av någon anledning uppstod bråk med stenkastning. En farlig konflikt – omvärlden är orolig, berättar utrikeskommentator Elisabet Frerot.

Coronasmittan i Peking: ”Kan bli ett stort propagandabakslag”

I Peking ökar oron för en andra våg av coronasmitta. Fler fall registrerades i dag och sammanlagt har drygt 130 noterats under de senaste dagarna och fler åtgärder för att begränsa smittan infördes i dag. Enligt TV4Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot kommer det bli ett stort propagandabakslag för Kina om det visar sig bli en andra våg eftersom att landet förklarat att de lyckats besegra viruset.

Trump hotar med militären: ”Behöver damma av lag från tidigt 1800-tal”

USA skakas av de våldsammaste kravallerna på decennier och landets president hotar med att sätta in armén mot alla som inte följer utegångsförbudet i natt svensk tid. Utrikeskommentator Elisabeth Frerot berättar att Trump i så fall skulle behöva damma av en lag från början av 1800-talet.

Högst osäkra smittsiffror i Afrika där folket förtvivlar: ”Folk är arga”

Imorgon håller det afrikanska landet Burundi val. Det genomförs trots coronapandemins framfart. Smittan finns nu på hela kontinenten. Ser man till den officiella statistiken så ser coronaviruset ut att slå lindrigt mot afrikanska länder - men det är få som tror på de inrapporterade siffrorna. Och den strikta nedstängningen i många länder ifrågasätts av många, bland andra Marikana Sonti, gräsrotsaktivist i Sydafrika. TV4Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot berättar mer om situationen i Afrika.

Fler än 800 000 människor på flykt

Hjälporganisationer varnar för en humanitär kris, samtidigt som det pågår dödliga strider mellan turkiska och syriska styrkor. Elisabeth Frerot om läget i norra Syrien. Dessutom i utrikeskollen: asiater vittnar om rasism efter Coronaviruset. Michael Bloomberg är miljadären som vill utmana Trump. Och Trumps tidigare rådgivare Roger Stone riskerar flera års fängelse.

Brandmannens varning: ”Verkligen mycket farligt”

Bränderna i Australien är nu av den omfattningen att de inte kan bekämpas. Brandmännen kan endast göra sitt bästa för att begränsa bränderna och rädda liv. Tv4Nyheternas utsända har träffat brandmannen Brett Sheridan som berättar att en del människor inte vill lämna sina hem, trots uppmaningar om evakuering.

Bränderna i Australien: ”Läget är katastrofalt"

Rekordtemperaturer förvärrar bränderna i Australien.Tv4Nyheternas reporter Elisabet Frerot rapporterar om mycket rök och stora avspärrningar på grund av de 200 bränderna som rasar i landet.

TV4:s reporter om bränderna i Australien: ”Helt okontrollerade”

De stora bränderna i Australien fortsätter. TV4:s reporter Elisabet Frerot är på plats i Sydney och rapporterar om läget.
Dessutom analyserar Johan Kuylenstierna, vice ordförande Klimatpolitiska rådet, kopplingen mellan den extremtorka som råder och klimatförändringar.
Det är det vamaste och torraste året i Australien sedan början 1900-talet, säger han.

Vädret förvärrar bränderna i Australien - ”Handlar om att rädda liv”

Australien vaknar nu till en dag som myndigheterna befarar kan bli katastrofal. Över 200 bränder rasar redan i de östra delarna av landet och mycket svåra väderförhållanden med extremt höga temperaturer, kraftiga vindar och åskoväder utan regn väntas förvärra situationen ytterligare i helgen. TV4Nyheterna rapporterar på plats direkt från Sydney.

"Trump kan komma att vinna på riksrättsprocessen"

I USAs representanthus debatteras det i dag om president Trump ska ställas inför riksrätt eller inte. Troligen blir det riksrätt men det kan faktiskt vara något som gagnar Trump, säger vår utrikespolitiske kommentator Elisabet Frerot.

Ovisst inför brittiska valet i morgon

De konservativas försprång minskar inför nästan varje ny opionsundersökning inför valet på torsdagen. Och det är inte längre givet att Boris Johnson och hans tories får egen majoritet, säger vår utrikeskommentator Elisabet Frerot.

Slitningar präglar Nato: ””Trump blev sur och åkte hem”

I utrikeskollen med vår utrikeskommentator Elisabet Frerot pratar vi NATO-toppmötet, masstrejkerna i Frankrike och slutstriden i Brittiska valrörelsen. Journalisten Petra Nordlund McGahan var med på FaceTime från Enysford, England.

”Israels premiärminister riskerar 10 års fängelse”

Israels premiärminister åtalas för att ha tagit emot mutor, Prins Andrew avgick från sina uppdrag vid det brittiska hovet och protesterna fortsätter i Iran.
Det är rubrikerna till dagens utrikeskoll med Elisabeth Frerot.

”Nu går Kina på svenska regeringen – en upptrappning”

Kinas Sverigeambassadör hotade med att porta kulturminister Amanda Lind från Kina om svenska regeringen deltog i vid en prisutdelning till kinesisk-svenska Gui Minhai. I utrikeskollen med Elisabet Frerot diskuteras också oroligheterna i Hongkong, översvämmade Venedig och Trumps twitterattack.

Putin i samtal med Erdogan om Syrien - “USA är nu helt irrelevant”

Ikväll står det klart att Rysslands president Putin och Turkiets president Erdogan kommit överens om att tillsammans etablera vad de kallar för en terrorfri säkerhetszon i norra Syrien. I praktiken innebär det en förändring av maktbalansen i regionen där Ryssland blir ledande. TV4Nyheternas politiska kommentator Elisabet Frerot om situationen i mellanöstern.

Johnson gjorde inte verklighet av sitt hot om nyval- “Bara pausar”

I London röstade parlamentet nu ikväll ja till brexitavtalet men nej till tidsplanen för det - ett resultat som går emot premiärminister Boris Johnson och något som kan leda till nyval. TV4Nyheternas politiska kommentator Elisabet Frerot ger sin analys.

Elisabet Frerot reder ut brexitsoppan: Här är tänkta gränserna

Boris Johnson står fast vid att Storbritannien om några veckor ska lämna EU och kallar sitt förslag för en "rättvis och resonabel kompromiss". Mycket handlar nu om gränsen mellan Irland och Nordirland och var gränserna ska gå, något som TV4Nyheternas Elisabet Frerot försöker reda ut och göra begripligt.