Helena Gissen

Helena Gissén är svensk journalist, politisk reporter och kommentator på TV4-nyheterna.

Helena Gissén är svensk journalist, politisk reporter och kommentator på TV4-nyheterna.

Nya trängselregler för gym och butiker: ”Handlar om att göra vad som göras kan”

Om butiker, gym eller gallerior inte begränsar trängseln kan de komma att straffas i form av viten som döms ut från länsstyrelserna, det meddelade regeringen på en pressträff idag. För regeringen handlar det om att göra vad som göras kan i hopp om att det ska ha effekt men också för att visa handlingskraft, säger Helena Gissén, politisk kommentator.

Var femte smittad äldre fick ingen bedömning -”En stor skandal”

Var femte person som bor på särskilt boende för äldre, fick aldrig någon individuell läkarbedömning när de misstänktes ha smittats av covid-19. Det visar en granskning gjord av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
TV4Nyheternas politikkommentator Helena Gissén säger att det här är en riktigt stor skandal.

M-ledaren om migrationsuppgörelsen: ”Det här är S kollaps i invandringspolitiken”

Trots att de fortfarande inte är överens har Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att skicka ut alla förslagen från Migrationskommittén. De lägger också till egna kompletteringar, bland annat lättnader i den så kallade gymnasielagen. Det här är Socialdemokraternas kollaps i invandringspolitiken, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Bara timmar kvar av las-förhandlingarna

Det återstår bara några timmar för fack och arbetsgivare att komma överens om de svårlösta problemen kring förändringarna i arbetsrätten. Förhandlingarna pågår i centrala Stockholm.

”Nästan en tiondel av statens samlade utgifter” – höstbudgeten presenterades och debatterades

De höjda nivåerna i a-kassan kommer att finnas kvar i två år till och sammanlagt 11 miljarder kronor satsas på mer arbetsmarknadspolitik. Det var nyheten som kom idag när den rekordstora budgeten presenterades. Men skattesänkningarna var det som väckte mest debatt. Beloppet och att både vänster- och högerpolitik stoppas in är det mest anmärkningsvärda med höstbudgeten, enligt Helena Gissén, politisk kommentator.

105 miljarder i nya satsningar: ”Skuldsätter svenskarna”

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade tillsammans med regeringen i dag höstbudgeten som är historiskt hög. Elisabeth Svantesson (M) är ekonomiskpolitisk talesperson och håller med om delar av budget men skulle vilja se ännu mer satsningar på gängkriminalitet och arbetslöshet. Debatt i studion mellan de två representanterna. Helena Gissén är politisk kommentator på TV4Nyheterna och sammanfattar debatten: ”Julafton för finansministern”.

Löfven gav besked om arbetsrätten: ”Kan bli politiskt krig om parterna inte enas”

Statsminister Stefan Löfven (S) sade idag att regeringen kommer att lagstifta om en moderniserad arbetsrätt förutsatt att parterna på arbetsmarknaden kommer överens om hur det ska ske. Det intressanta är vad som händer om parterna inte lyckas enas – då kan det bli fullt politiskt krig, säger Helena Gissén, politisk kommentator.

Stödet för regeringen faller: ”Högerpartiernas frågor i centrum för debatten”

Socialdemokraterna skulle tappa regeringsmakten om det vore val idag. Väljarstödet för statsminister Stefan Löfven har minskat de senaste månaderna. Och de tre partier som föredrar Ulf Kristersson som statsminister skulle få majoritet i riksdagen, visar TV4 Väljaropinion. När högerpartiernas frågor står i centrum av debatten får den rödgröna regeringen får svårt att hävda sig, säger Helena Gissén, politisk kommentator.

”M-ledaren riktade stenhård kritik mot regeringen i frågan om gängvåldet”

Moderatledaren Ulf Kristersson lyfte fram kampen mot brottsligheten som den viktigaste frågan i sitt sommartal. Han kallade de kriminella gängen för "inhemska terrorister" och sade att Moderaterna förbereder nya, ännu hårdare, förslag för att stoppa den grova brottsligheten. Kristersson riktade samtidigt stenhård kritik mot regeringen för att inte klara av att hantera problemen, säger Helena Gissén, politisk kommentator.

"Löfven sitter kvar - om inte raset fortsätter"

Den senaste tidens katastrofsiffror för Socialdemokraterna gör att det finns spekulationer om statsminister Stefan Löfven kommer att sitta kvar. Men vår politiske kommentator Helena Gissén tror inteh an avgår - om inte raset fortsätter.

"Ett rasande angrepp på det brustna samhällskontraktet"

Ebba Busch Thor skrädde inte orden utan gjorde ett "rasande angrepp på vad hon anser är ett brustet samhällskontrakt. Det säger vår politiske kommentator Helena Gissén efter att ha lyssnat på KD-ledarens tal i dag.

SD: Kapa biståndet till homofientliga stater

Sverige bör dra in biståndet till länder som kriminaliserar homosexualitet. Det utspelet gör Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på Svenska Dagbladets debattsida inför partiets dag i Almedalen. TV4Nyheternas Helena Gissén kommenterar.

KD vill ändra patientlagen och förhandlar med SD – ”Ändrat oss”

Det var regelrätta förhandlingar om sjukvård och energipolitik mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson när de träffades tidigare i veckan. Det bekräftar nu Sverigedemokraterna. Och idag kom Ebba Busch Thor med ett sjukvårdsutspel, som SD tar emot positivt, rapporterar Ulf Kristofferson från Almedalsveckan.

Strandhäll klarade misstroendeförklaringen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll klarade sig i dagens misstroendeförklaring i riksdagen – om än knappt. Centern valde till slut att lägga ner sina röster. Men ministern är klart skadeskjuten nu och lär prickas av KU nästa vecka, säger vår politiske kommentatrtor Helena Gissén.

KD krävs på svar om abortfrågan – ”Skadan redan skedd”

Lars Adaktusson (KD) har röstat nej till aborträtt vid 22 tillfällen under sin tid i EU-parlamentet, vilket väcker både frågor och skarp kritik. Ett av förslagen som Lars Adaktusson - som enda svensk - röstade emot, handlar om ett uppmärksammat fall i Paraguay, där en tioårig flicka blev gravid efter en våldtäkt. TV4Nyheternas politiska kommentator Helena Gissén ger sin analys av vad det innebär för partiet.

Helena Gissén om EU-debatten: ”Blev en vass debatt”

I kväll var det partiledardebatt i Efter fem mellan Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och Jan Björklund. En av frågorna där det brände till var hur EU ska hantera migrationen – där blev sprickan mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna tydlig. TV4Nyheternas politiska kommentator Helena Gissén ger sin analys av debatten.

Kritiken blev för tung - Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

Den moderata riksdagsledamoten Erik Bengtzboe lämnar riksdagen och får betala tillbaka felaktiga reseersättningar på över 47 000 kronor. Bengtzboe har också fått ersättningar på betydligt högre belopp. Att han lämnar riksdagen är inte oväntat enligt TV4Nyheternas politiska kommentator Helena Gissén.