Början på sidans innehåll

Helena Gissen

Helena Gissén är svensk journalist, politisk reporter och kommentator på TV4-nyheterna.

Helena Gissén är svensk journalist, politisk reporter och kommentator på TV4-nyheterna.

Regeringen får skarp kritik för hantering av Pisa-mätning: ”Väldigt känslig fråga”

8 min 30 sek

Idag publicerade Riksrevisionen en granskningsrapport där man konstaterar att alltför många elever i Sverige exkluderades från att delta i Pisatestet 2018. Nu riktas skarp kritik mot regeringen och Skolverket för att man gett en missvisande bild av läget i den svenska skolan. Vi pratar med Ludde Hellberg, journalist på Expressen, och Helena Gissén, politisk kommentator på TV4Nyheterna.

Helena Gissén om Pisakritiken:”Det är en oerhört känslig fråga”

3 min 50 sek

Riksrevisionen riktar kritik mot Skolverket och regeringens hantering av den senaste Pisaundersökningen. 11 procent av eleverna exkluderades vilket kan ge osäkra resultat enligt Riksrevisionen. TV4:s politiska kommentator Helena Gissén menar att det här är en oerhört känsligt fråga politiskt.

KU-förhör med statsministern: ”Han pressades hårt”

3 min 7 sek

Konstitutionsutskottet, KU, håller utfrågningar för sin granskning av regeringens pandemihantering. I dag pressades statsminister Stefan Löfven (S) hårt av KU och fick svara på frågor kring om det fanns en strategi om flockimmunitet. Helena Gissén, politisk kommentator på TV4Nyheterna, ger en analys.

Vårbudgeten presenteras: "Överraskande defensiv"

7 min 21 sek

Regeringens vårdbudget som presenterades imorse innehåller nya satsningar för 45 miljarder kronor. Vi går igenom vad som föreslås och får kommentarer från ekonomireporter Jens B Nordström och Helena Gissén, politisk kommentator på TV4Nyheterna.

”Kommer bli en hel del delikata förhandlingar”

2 min 7 sek

Söndagens beslut om ett ja till en regering med stöd hos SD har väckt starka reaktioner. Helena Gissén, politisk kommentator, kommenterar hur Liberalerna och de andra partierna kan göra för att få till en borgerlig regering, samt hur Sabuni kommer att klara det höga tonläget.

Flera liberaler lämnar partiet efter SD-beskedet: ”Väldigt skakig situation”

6 min 19 sek

Reaktionerna fortsätter att strömma in efter gårdagens besked att Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val – och därmed är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu är det flera som lämnar, bland annat "Årets liberal" från förra året, Abdukadir Salad Ali, som hoppar av partiet i protest. TV4Nyheternas inrikespolitiska kommentator Helena Gissén medverkar.

Tidigare LO-ordföranden Stig Malm är död

2 min 45 sek

Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm har avlidit i sviterna av covid-19. Det uppger hans familj för Aftonbladet. Han var ordförande för LO mellan 1983 och 1993 och blev sen kommunpolitiker i Solna. Stig Malm fyllde 79 år i torsdags den 4 mars och avled dan därpå. Helena Gissén, inrikespolitisk kommentator, medverkar.

Nya trängselregler för gym och butiker: ”Handlar om att göra vad som göras kan”

2 min 25 sek

Om butiker, gym eller gallerior inte begränsar trängseln kan de komma att straffas i form av viten som döms ut från länsstyrelserna, det meddelade regeringen på en pressträff idag. För regeringen handlar det om att göra vad som göras kan i hopp om att det ska ha effekt men också för att visa handlingskraft, säger Helena Gissén, politisk kommentator.

Var femte smittad äldre fick ingen bedömning -”En stor skandal”

5 min 27 sek

Var femte person som bor på särskilt boende för äldre, fick aldrig någon individuell läkarbedömning när de misstänktes ha smittats av covid-19. Det visar en granskning gjord av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
TV4Nyheternas politikkommentator Helena Gissén säger att det här är en riktigt stor skandal.

M-ledaren om migrationsuppgörelsen: ”Det här är S kollaps i invandringspolitiken”

3 min 53 sek

Trots att de fortfarande inte är överens har Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att skicka ut alla förslagen från Migrationskommittén. De lägger också till egna kompletteringar, bland annat lättnader i den så kallade gymnasielagen. Det här är Socialdemokraternas kollaps i invandringspolitiken, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Bara timmar kvar av las-förhandlingarna

1 min 43 sek

Det återstår bara några timmar för fack och arbetsgivare att komma överens om de svårlösta problemen kring förändringarna i arbetsrätten. Förhandlingarna pågår i centrala Stockholm.

”Nästan en tiondel av statens samlade utgifter” – höstbudgeten presenterades och debatterades

3 min 35 sek

De höjda nivåerna i a-kassan kommer att finnas kvar i två år till och sammanlagt 11 miljarder kronor satsas på mer arbetsmarknadspolitik. Det var nyheten som kom idag när den rekordstora budgeten presenterades. Men skattesänkningarna var det som väckte mest debatt. Beloppet och att både vänster- och högerpolitik stoppas in är det mest anmärkningsvärda med höstbudgeten, enligt Helena Gissén, politisk kommentator.

105 miljarder i nya satsningar: ”Skuldsätter svenskarna”

12 min

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade tillsammans med regeringen i dag höstbudgeten som är historiskt hög. Elisabeth Svantesson (M) är ekonomiskpolitisk talesperson och håller med om delar av budget men skulle vilja se ännu mer satsningar på gängkriminalitet och arbetslöshet. Debatt i studion mellan de två representanterna. Helena Gissén är politisk kommentator på TV4Nyheterna och sammanfattar debatten: ”Julafton för finansministern”.

Löfven gav besked om arbetsrätten: ”Kan bli politiskt krig om parterna inte enas”

2 min 46 sek

Statsminister Stefan Löfven (S) sade idag att regeringen kommer att lagstifta om en moderniserad arbetsrätt förutsatt att parterna på arbetsmarknaden kommer överens om hur det ska ske. Det intressanta är vad som händer om parterna inte lyckas enas – då kan det bli fullt politiskt krig, säger Helena Gissén, politisk kommentator.

Stödet för regeringen faller: ”Högerpartiernas frågor i centrum för debatten”

2 min 58 sek

Socialdemokraterna skulle tappa regeringsmakten om det vore val idag. Väljarstödet för statsminister Stefan Löfven har minskat de senaste månaderna. Och de tre partier som föredrar Ulf Kristersson som statsminister skulle få majoritet i riksdagen, visar TV4 Väljaropinion. När högerpartiernas frågor står i centrum av debatten får den rödgröna regeringen får svårt att hävda sig, säger Helena Gissén, politisk kommentator.

”M-ledaren riktade stenhård kritik mot regeringen i frågan om gängvåldet”

3 min 45 sek

Moderatledaren Ulf Kristersson lyfte fram kampen mot brottsligheten som den viktigaste frågan i sitt sommartal. Han kallade de kriminella gängen för "inhemska terrorister" och sade att Moderaterna förbereder nya, ännu hårdare, förslag för att stoppa den grova brottsligheten. Kristersson riktade samtidigt stenhård kritik mot regeringen för att inte klara av att hantera problemen, säger Helena Gissén, politisk kommentator.