Början på sidans innehåll

Jan Eliasson

Jan Eliasson är en svensk diplomat och politiker. Han var ordförande i FN:s generalförsamling 2005–2006 och Sveriges utrikesminister mellan 24 april och 6 oktober 2006. Han är nu vice generalsekreterare för FN sedan den 1 juli 2012.

Jan Eliasson är en svensk diplomat och politiker. Han var ordförande i FN:s generalförsamling 2005–2006 och Sveriges utrikesminister mellan 24 april och 6 oktober 2006. Han är nu vice generalsekreterare för FN sedan den 1 juli 2012.

Jan Eliasson motståndsrörelsen mot talibanerna: ”Kan bli en väpnad reaktion”

5 min 27 sek

Idag varnade Boris Johnson länder för att erkänna talibanerna som ledare för Afghanistan. Samtidigt rapporteras det om en väpnad motståndsrörelse som har samlats mot talibanerna, med den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh i spetsen. Vi pratar med Jan Eliasson, före detta utrikesminister och vice generalsekreterare för FN.

Jan Eliasson: Wallenberg gjorde det som krävdes

9 min 51 sek

Det är nu 75 år sedan Raoul Wallenberg sist sågs i livet då han fängslades av ryssarna. Jan Eliasson, fd vice generalsekretare i FN, har forskat i fallet och berättar om sin förebild och vad vi kan lära oss av hans gärning. Under förintelsen räddade Wallenberg tiotusentals.

"Kvinnors frigörelse en av de mest positiva förändringarna"

20 min

Toppdiplomaten Jan Eliasson lämnar världsscenen efter 50 år i rampljuset. De sista yrkesverksamma åren som FN-chefens högra hand. Hur ser han på utvecklingen i världen? Hos Malou berättar han om sitt yrkesliv, FN:s utvecklingen under Syrienkriget och med Donald Trump som USA:s president.

Jan Eliasson diskuterar FN:s makt att påverka situationen i Syrien

Jesper Börjesson har träffat Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, i New York och pratat om FN:s möjligheter att påverka i Syrien.
- Det är inte för sent att stoppa detta, det finns förhandlingsmöjligheter och vår nya medlare är en oerhört skicklig person, säger Jan Eliasson.

Jan Eliasson om de dramatiska händelserna

De senaste 90 dagarna har 29 000 barn dött i östra Afrika.
Toppdiplomaten Jan Eliasson berättar att han inte förstår varför inte mer har har gjorts tidigare för att hjälpa.
- Den här långsamma döden tycks inte märkas, man tar den förgivet, säger han.

Så hyllades de svenska hjältarna 2009

De som blev prisade i Svenska hjältar-galan 2009 fick komma upp på scen och av olika kändisar mottaga passande gåvor, som gick i linje med deras arbete.

Höjdpunkter under Nyhetsmorgon i Washington

Den 3, 4 och 5 november sänder Nyhetsmorgon live från House of Sweden i Washington. På programmet står en tät bevakning av presidentvalet, men också möten med USA ur ett svenskt perspektiv.