Jennie Walldén

Jennie Walldén

Deltagare i Sveriges mästerkock 2013.

Artiklar

Jens Dolks vintips i Nyhetsmorgon 13 september

Jennie Wallden, vinnaren av Sveriges mästerkock, lagar mat i Nyhetsmorgon och Jens Dolk tipsar om vilken dryck som passar till.

Jennie Wallden, vinnaren av Sveriges mästerkock, lagar mat i Nyhetsmorgon och Jens Dolk tipsar om vilken dryck som passar till.

Jennie Walldens meny består av:

-  Laxsashimi, syrad fänkål, wasabi-och sojamajonnäs samt friterat rågbröd

-  5 Spice anka med hoisinsås, ostronsåswookade packchoi

-  Vit choklad- och limemousse med syrlig jordgubbssoppa

För exakt tre månader sedan stod vi här Jennie och jag och även då hade jag med mig två olika Rieslingviner. Antingen säger det någon om min fantasi – eller säger det något om Jennies mat och vad som passar till.

VIN FÖRRÄTT

5059 Stürz Riesling Mosel 2012, Tyskland, 79 kronor (4 Solar)

Frisk och fräsch helt torr tysk riesling med grönäppliga toner, lätt druvighet och frisk, mineralig, limeig avslutning. Den friska syran behövs till både det feta i fisken och syran i fänkålen, druvigheten går mot det heta i wasabin.

VIN VARMRÄTT

6274 No 1 Edition Riesling Kabinett 2012 Mosel, Tyskland, 89 kronor (4 Solar)

Både sötma och hetta i rätten får mig direkt att avstyra tankarna om rött vin – även om det är anka. Lite sötma i vinet är en förutsättning för en bra kombination. Torr druvig doft men i smaken halvtorr druvig smak med aprikostoner, lätt päronsötma och vass frisk syrlighet. Finns också som halvflaska, 49 kronor.